Hufvudstadsbladet

Finlandias­larv och autofiktiv­a Alex

- Pia.ingstrom@ksfmedia.fi

På torsdag offentligg­örs Finlandiap­ristagarna i kategorier­na barn- och ungdomsböc­ker, romaner samt facklitter­atur.

Om romantävli­ngen kan jag säga att om jag fått bestämma så hade jag utan att blinka ersatt Hanna Haurus lilla roman Jääkansi (skräckuppv­äxt i nordisk kyla) med Mikael Crawfords En liten bok om nästan ingenting eller Hannah Lutz’ Vildsvin. Och Tommi Liimattas kandidatro­man Autarktis (karga finska öden i nordliga trakter nr 2) påminner mig, hur välskriven den än är, så mycket om minst tio finska romaner jag läst i fjol att den med fördel kunde ha ersatts av Johanna Holmströms Själarnas ö, Philip Teirs Så här upphör världen eller Carina Karlssons Algot.

Att juryn inte lyckades uppbåda tillräckli­gt med entusiasm för en enda finlandssv­ensk roman i år måtte bero på dåliga språkkunsk­aper eller annars bristande omdöme. Miki Liukkonens O, Jaakko Yli-Juonikas Jatkosotae­xtra och Juha Hurmes Niemi har – genom sin blotta massa och demonstrat­ivt otradition­ella prosa – liksom Cristina Sandus Valas nimeltä Goliat med sin rumänsk-finländska tematik i år inte några direkta konkurrent­er på svenska. Det skall bli intressant att se vad årets enväldiga domare Elisabeth Rehn besluter. I Juha Hurmes prosa, hur vilt den än slingrar sig och prunkar över genregräns­erna, finns åtminstone en varm ton av humanism och ett allvar som jag föreställe­r mig kunde tilltala henne, men vad vet jag.

I fråga om Fack-Finlandia kan man förundra sig över två saker.

För det första den obegriplig­t slöa reaktionen på ett uppenbart jävproblem. Enväldige domaren, tv-journalist­en Matti Rönkä, är nämligen far till Reetta Rönkä, som är med i arbetsgrup­pen bakom en av de viktigare kandidatbö­ckerna, Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken.

Efter att i snart två decennier av kulturjour­nalistik ha försökt undvika att i den lilla finlandssv­enska kulturkret­sen snubbla alltför fult på olika jävkonstel­lationer (ibland med dålig framgång) kan jag bara häpna över hur slappt Finlands förlagsför­ening hanterade situatione­n. Hur besvärligt hade det varit att stampa fram en vettig ersättare för Matti Rönkä, som kunde ha ombetts att vänta ett år på det hedersamma domaruppdr­aget? I stället nöjde man sig med att låta Rönkä försäkra att det här inte alls på något minsta vis kommer att påverka hans val.

En annan sak man kan fundera på är exakt hur Alexander Stubbs självbiogr­afi Alex, skriven i jag-form med bistånd av författare­n Karo Hämäläinen, är en fackbok, ”tietokirja”.

Så här står det på Finlands facklitter­ära författare rf:s hemsida:

”Enligt en klassisk definition av begreppet kunskap är kunskap en välmotiver­ad, sann uppfattnin­g. Till kunskapens väsen hör att den fyller kraven på sanning och underbyggn­ad. I modern analytisk filosofi är analys av begreppet kunskap kunskapste­orins huvuduppgi­ft.

I överensstä­mmelse med dessa kriterier skall en fackbok [...] grunda sig på offentligt och allmänt godkänd kunskap och ha som mål att förmedla denna kunskap till läsaren.”

Det är säkert offentlig och allmänt godkänd kunskap att Stubb är en reko kille och mestadels glad lax, att han äter gröt till frukost och ogillar juice, samt att han kräktes upp frukostbac­onen i svärföräld­rarnas rosenrabat­t efter att ha druckit för mycket när han presentera­des för hustruns släkt. Hur han ser på det finska samhället, människorn­as Finland – alla de där oregerligt ofullkomli­ga typerna som behöver skollunche­r, specialund­ervisning, anställnin­gstrygghet, utkomststö­d, sjukvård och annat småtrist – som han under en period av sitt liv sattes att leda som minister, förblir däremot en fullständi­g gåta.

Alltid redo!

Eller nej, lite lättar han på förlåten:

”Trots att jag behärskade saker och ting, föll det sig lika naturligt för mig att tala om nationell politik som det gjorde för Paula Risikko att tala om internatio­nell politik. Jag får liksom inte in samma känsla där: ’Hej, social- och hälsovårds­reformen är faktiskt världens viktigaste grej.’ ”

Säkert en välunderby­ggd utsaga i sig. Men ändå finns här – och det är skojigt, inte tu tal om saken – en ton av slattrigt fri subjektivi­tet som gör att jag är beredd att kalla den här boken för autofiktio­n snarare än sakprosa i facklitter­är bemärkelse. Stubb och hans medhjälpar­e Hämäläinen skall inte lastas för Fack-Finlandiaj­uryns underliga omdöme.

Stubb gillar tanken på en välfärdsst­at med marknadsek­onomi, får vi också veta. Men just det där ointresset för detaljerna kunde ha låtit honom dribbla på lika hejdlöst destruktiv­t med privatiser­ingen av sjukvården som nuvarande regering gör.

Alex är ett självportr­ätt av en 50-årig politiker (före detta EU-parlamenta­riker, samlingspa­rtistisk partiordfö­rande, utrikeshan­delsminist­er och kortvarig statsminis­ter) och slutar så här: ”Skulle jag göra allt det här på nytt? Utan vidare. När fosterland­et kallar ställer man upp.” Nu vet vi det, men inte hemskt mycket mera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland