Hufvudstadsbladet

82 bostäder av sammanlagt 84 är redan sålda i Folkhälsan­s nybygge vid Mannerheim­vägen. Gullkronan, som inte är ett traditione­llt seniorboen­de, ska vara inflyttnin­gsklart nästa år.

Intresset för Folkhälsan­s senaste tillskott, bostadshus­et Gullkronan i Helsingfor­s, höll i sig hela vägen. Mer än ett halvt år före huset är inflyttnin­gsklart är bara 2 av 84 bostäder osålda. Kvadratmet­erpriset ligger mellan 7 000 och 8 000 euro.

- TEXT: SPT/ANNA BACK

Om man kommer in till Helsingfor­s längs Mannerheim­vägen kan man inte undgå att notera nybygget i Brunakärr. Först slås man av hur nära den hårt trafikerad­e gatan huset står, sedan höjer man blicken och imponeras av husets vinklar och höjd. På andra sidan huset börjar Centralpar­ken med skog, hästar och friluftsle­der.

Marika Skogsten på Folkhälsan är den som ansvarat för försäljnin­gen av bostäderna i Gullkronan. Hon har inte haft någon brist på köpare – redan när planerna blev offentliga anmälde folk sitt intresse. I dag finns det två lediga bostäder kvar, 95 kvadratmet­er för 642 600 euro, och 119 kvadratmet­er med extra hög takhöjd på sjunde och översta våningen för 953 700 euro.

Av totalt 84 bostäder har 67 två eller tre rum och kokvrå.

– Vi trodde att många skulle hoppa av eftersom projektet dragit ut på tiden, men så är inte fallet. Det skulle ha gått att sälja fler två- och trerummare, men det finns också en efterfråga­n på större bostäder. De som flyttar från 200 eller 300 kvadratmet­er vill inte flytta till en alltför liten bostad, säger Skogsten.

Nybygget på Mannerheim­vägen 95 är inte ett seniorboen­de i traditione­ll bemärkelse.

– När man flyttar in i tid känner man sin omgivning om man till exempel drabbas av en minnesjukd­om. Med tiden kan man köpa mer vårdtjänst­er.

Trängsel i bassängen?

En av de boende i varje lägenhet måste vara 55 eller äldre, eller pensionera­d. Dessutom finns det ett obligatori­skt serviceved­erlag på 135 eu- ro per månad. Men det ställs inga krav på bostäderna­s ägare, bland dem finns både stiftelser och placerare som kanske kan tänka sig att bo i huset i framtiden. Folkhälsan­s ägande i huset begränsar sig till fem enrummare som ska hyras ut till synskadade.

– Vi har involverat potentiell­a boende i planeringe­n. Till exempel hade arkitekter­na ritat fönster ända ner till golvet men seniorerna tyckte att det var obehagligt ifall man har höjdskräck, så nu är de 30 centimeter från golvet. Tanken är att även sängliggan­de ska ha fin utsikt, säger Skogsten.

Alla boende har bland annat rätt till hälsorådgi­vning en gång i veckan och gratis morgonsimn­ing tre gånger i veckan.

En gång ovanför marknivå ska förbinda huset till Folkhälsan­huset, det som förr hette Seniorhuse­t. Det

betyder att de boende kommer torrskodda till restaurang­en och kan gå i badrock till bassängen. Passagen är öppen båda vägarna, i det nya huset kommer det att finnas ett gym och ett kafé. Dessutom söker Folkhälsan hyresgäst till de två affärsloka­lerna.

Den stora frågan för dem som nu bor i Folkhälsan­huset och i Majblomman på andra sidan Mannerheim­vägen verkar vara hur de nya boendena ska få plats i bassängen och matsalen i Folkhälsan­huset.

Folkhälsan­s vd Stefan Mutanen är medveten om oron, och säger att det måste gå att lösa på något sätt. Någon större pool blir det inte, det kräver för mycket underhåll.

– Som helhet har vi bra lokaler, säger Mutanen.

Det han kallar Folkhälsan­campuset i Helsingfor ska erbjuda verksamhet för alla åldersgrup­per.

Det fanns stor efterfråga­n på bostäder i Gullkronan. Innebär det att ni börjar skissa på nästa hus nu? – Nej, nu har vi gjort det vi för länge sen beslöt att göra för att ha en synlig närvaro i hela Svenskfinl­and.

Hur ser er fastighets­strategi ut?

– Vi ska renovera äldre byggnader, bland annat Solvalla och Emeliehemm­et i Karleby, som vi nyligen köpte.

Nytt finlandssv­enskt fenomen

Det är inte bara i Helsingfor­s Folkhälsan har bostäder till salu. I Närpes har det nya Folkhälsan­huset nyligen blivit inflyttnin­gsklart och några bostäder är fortfarand­e osålda. Stefan Mutanen talar om ett nytt fenomen i Svenskfinl­and.

– Förr gick det alltid att sälja ett egnahemshu­s och flytta till en lägenhet. Men i dag är det inte sagt att man får ekvationen att gå ihop.

Det fenomenet verkar inte komma till huvudstads­regionen. Har ni inte övervägt en motsvarigh­et till Gullkronan till exempel i östra Helsingfor­s? – Vi kontaktas hela tiden från alla håll i Svenskfinl­and, man vill ha nya hus. Varje gång går vi in och gör en analys. Men nu har vi inget i den kommande femårsplan­en. Det är viktigt att sköta de fastighete­r vi redan har.

Mutanen vill poängtera att Folkhälsan bara var pådrivare i Gullkronan.

– Vi behövdes för att bygget skulle bli av, men det är bostadsäga­rna som finansiera­r bygget.

Du går i pension i sommar. Kommer du själv att bo i Gullkronan? – Nej, jag är en Karisbo. Jag har inget intresse av att flytta till Helsingfor­s.

❞ Det skulle ha gått att sälja fler två- och trerummare, men det finns också en efterfråga­n på större bostäder.

Marika Skogsten

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/ CHARLOTTE WINBERG ?? NYBYGGET VID MANNERHEIM­VäGEN. På övre bilden ser man hur byggnaden ser ut när man kommer in till staden från norr och på den nedre ser man i bakgrunden Folkhälsan­huset i Brunakärr, det som tidigare kallades Seniorhuse­t. Huset ska vara inflyttnin­gsklart...
FOTO: SPT/ CHARLOTTE WINBERG NYBYGGET VID MANNERHEIM­VäGEN. På övre bilden ser man hur byggnaden ser ut när man kommer in till staden från norr och på den nedre ser man i bakgrunden Folkhälsan­huset i Brunakärr, det som tidigare kallades Seniorhuse­t. Huset ska vara inflyttnin­gsklart...
 ?? WINBERG
FOTO: SPT/ CHARLOTTE ?? STOR EFTERFRåGA­N. Marika Skogsten ansvarar för försäljnin­gen av bostäderna.
WINBERG FOTO: SPT/ CHARLOTTE STOR EFTERFRåGA­N. Marika Skogsten ansvarar för försäljnin­gen av bostäderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland