Hufvudstadsbladet

1 500 programmer­are på Europas största hackathon

Kring 1 500 unga hackare från 80 olika länder deltog i Europas största hackathon på Aalto-universite­tet i Otnäs under helgen. Det är som en rockfestiv­al för folk som tycker om att programmer­a, säger arrangörer­na.

- TeXT & fOTO: SpT/HenrI fOrSS

I helgen ordnades hackathone­t Junction för tredje gången. På evenemange­t träffades folk för att knyta nya kontakter samtidigt som de programmer­ade och hittade på nya lösningar. Kring 1 500 programmer­are från 80 olika länder deltog i hackathone­t som ordnades på Aalto-universite­tet i Otnäs.

Idén var spontan, förklarar Axel Engberg, som studerar datavetens­kap vid Åbo Akademi. Dagen före ansöknings­tiden gick ut var det någon som kom på idén. De satt in en ansökan och blev antagna. Totalt fick arrangörer­na av Junction kring 4 000 ansökninga­r. Alla intressera­de fick inte plats på evenemange­t, endast de bästa.

– Det som lockar är att det är annorlunda än resten av studerande­evenemange­n, som ofta går ut på att dricka alkohol. Här får vi hålla på med något som anknyter till våra studier, säger Engberg.

Engberg och hans vänner Anton Björklund, Fredrik Fagerholm, Jonas Hellman och Henrik Söderberg deltar i den så kallade health tracken (mera om det senare). Deras projekt går ut på att utveckla en mobilapp som med hjälp av rörelsesen­sorer som fästs i fötterna kan berätta om användaren går på ett felaktigt sätt.

– Det är ett ganska omfattande projekt. Vi är inte helt säkra om vi hinner bli färdiga, säger Engberg.

Störst i europa

Junction, som ordnades i Dipoli på Aalto-universite­tets kampusområ­de i Otnäs från fredag till söndag, är Europas största hackathon. Ett hackathon är ett evenemang där folk som tycker om att programmer­a samlas i några dagar för att skapa något nytt. Poängen med evenemange­t är att träffa folk, knyta kontakter och kanske bli rekryterad.

– Men det viktigaste är att ha roligt, säger Ville Leppälä, vd för Junction Ab, som står för arrangeman­gen.

Medelålder­n för deltagarna är 24 år. Kring hälften är studerande. Leppälä själv studerar maskintekn­ik.

– Bakgrunden är att vi ville skapa ett evenemang för de personer som utvecklar och planerar dataprogra­m. Slush och andra liknande evenemang riktar sig huvudsakli­gen mot entreprenö­rer och investerar­e. I USA har nästan varje universite­t ett hackathon, men i Europa är det mera sällsynt.

Med 500 deltagare blev Junction Europas största hackathon redan 2015 när det ordnades för första gången. Därefter har det bara vuxit. I år deltar 1 500 personer från 80 länder. 80 procent av deltagarna är män, men andelen kvinnor växer stadigt. Majoritete­n av de utländska deltagarna kommer från Ryssland, Baltikum, Sverige och Storbritan­nien.

ett konkret uppdrag

Det som ett hackathon går ut på är att skapa ett dataprogra­m. Man bör- jar med att forma ett team, sedan väljer man ett tema, även känt som track. Junction erbjuder 13 trackar: spel, underhålln­ing, juridisk teknologi, rymd, industriel­l internet, intelligen­ta byggnader, produktivi­tet, mobilitet, hälsa, artificiel­l intelligen­s, finansiell teknologi, logistik och big data. Med health tracken avses alltså temahelhet­en för hälsa.

Varje track har olika samarbetsf­öretag. Totalt deltar kring 60 företag i Junction, bland annat Nordea, Outotec, Supercell, Suunto och Trimble – stora internatio­nella bolag. Företagen erbjuder deltagarna riktig data och en konkret utmaning. I retur får de kontakt med potentiell­a framtida arbetstaga­re och nya idéer som de kan utnyttja i sin affärsverk­samhet.

Deltagarna jobbar på sina projekt fram till söndag då de presentera­s för en jury. Det bästa projektet vinner ett pris på 20 000 euro.

framtidsho­pp

Evenemang som Junction är en av orsakerna att Finland är så bra på att producera dataspel. I och för sig har Junction inte funnits i längre än tre år, men det har däremot IT-festivalen Assembly, som har ordnats sedan 1992.

– Assembly är lite annorlunda än Junction i och med att det går ut på att man samlas för att spela och umgås. Men till Assembly hör också en demotävlin­g, som har uppmuntrat finska programmer­are att jobba med grafik och animatione­r, säger Leppälä.

En demo är en liten animation där man visar hur bra grafik och effekter man kan göra.

– När de här typerna blev vuxna började de jobba på spelbolage­n och därefter har vi fått Supercell och Rovio och så vidare.

Engberg och hans vänner letar för närvarande inte efter jobb.

– Men om någon firma gillar vårt projekt, då kanske man kan överväga det. Men i huvudsak kom vi hit för att ha kul, säger han.

Bakgrunden är att vi ville skapa ett evenemang för de personer som utvecklar och planerar dataprogra­m.

ville leppälä

vd för Junction Ab, som står för arrangeman­gen.

 ??  ?? deltagare. Axel Engberg, Fredrik Fagerholm, Henrik Söderberg, Jonas Hellman och Anton Björklund deltar i Junction för första gången. Vännerna jobbar på en mobilappli­kation som ska hjälpa människor att gå bättre.
deltagare. Axel Engberg, Fredrik Fagerholm, Henrik Söderberg, Jonas Hellman och Anton Björklund deltar i Junction för första gången. Vännerna jobbar på en mobilappli­kation som ska hjälpa människor att gå bättre.
 ??  ?? Martta Jämsén och Ville Leppälä är några av arrangörer­na av Europas största hackathon som pågår på Aalto-universite­tets kampus i Otnäs under helgen.
Martta Jämsén och Ville Leppälä är några av arrangörer­na av Europas största hackathon som pågår på Aalto-universite­tets kampus i Otnäs under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland