Hufvudstadsbladet

”Det är ett krig mot barn”

Katastrofl­äge Över elva miljoner barn i det krigshärja­de Jemen är i akut behov av humanitär hjälp. – Det är i dag inte missvisand­e att säga att Jemen är en av de värsta platserna i världen för barn, säger Geert Cappelaere, regional chef för FN:s barnfond

- TT-AFP

– Det är i dag inte missvisand­e att säga att Jemen är en av de värsta platserna i världen för barn, säger Geert Cappelaere, regional chef för FN:s barnfond Unicef.

Över elva miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp i landet. Enligt FN är Jemen i behov av enorma mängder livsmedel och medicin.

Han säger att två miljoner barn i Jemen är de värst utsatta och lider av akut undernärin­g och att varje timme dör barn av sjukdomar eller åkommor som går att bota.

Dessutom är ”nästan varje jemenitisk pojke och flicka” i akut behov av humanitär hjälp, enligt Cappelaere.

Kriget har härjat landet i grunden sedan i mars 2015, och bland annat kolera skördar nu många offer.

Dessutom har den saudiledda sunnimusli­mska alliansens blockad, som sattes in i början av november, gjort den humanitära situatione­n om möjligt ännu värre eftersom Jemen är mycket beroende av import av livsmedel och andra förnödenhe­ter.

Kriget har också helt eller delvis förstört tusentals skolor och hälsooch sjukvårdsi­nrättninga­r.

I helgen fick ett FN-flygplan med vaccin fick landa i huvudstade­n Sanaa, som hålls av shiamuslim­ska Huthirebel­ler och ett fartyg med 5 500 ton mjöl fick angöra hamnen i Hodeida. Under måndagen väntas 25 000 ton vete levereras.

Men enligt FN är Jemen i desperat behov av enormt mycket mer livsmedel och mediciner, och barnen är svårt utsatta.

– Sorgligt nog är kriget i Jemen ett krig mot barn, säger Cappelaere.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ABDO HYDER ?? VECKAN SOM GICK. Ett undernärt barn vårdas på en sjukvårdsi­nrättning i den jemenitisk­a hamnstaden Hodeida.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ABDO HYDER VECKAN SOM GICK. Ett undernärt barn vårdas på en sjukvårdsi­nrättning i den jemenitisk­a hamnstaden Hodeida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland