Hufvudstadsbladet

Samarbete mellan Sannfinlän­darna och SD officiellt

När Sverigedem­okraterna har svårt att bryta sin isolering på hemmaplan går det bättre i nordiskt sammanhang. Nu är partiet välkommet bland Sannfinlän­darna och Dansk Folkeparti.

- ANNA SVARTSTRöM

NORRKöPING På Sverigedem­okraternas landsdagar bär partisekre­teraren Richard Jomshof ett pins med Sveriges och Finlands flagga. Det är för att fira Finland 100 år, så kommer hans farföräldr­ar också från Finland – och dessutom gästas partiets högsta beslutande möte av finländska gäster.

Sedan augusti är samarbetet mellan Sverigedem­okraterna och Sannfinlän­darna officiellt. Då antogs det svenska partiet nämligen i partigrupp­en Nordisk frihet inom Nordiska rådet. Där finns också Dansk Folkeparti.

Enligt Jomshof blev det här möjligt i och med det han kallar den olyckliga splittring­en av Sannfinlän­darna.

– Min bild är väl att det primärt har varit delar av den gamla partiledni­ngen i Sannfinlän­darna som inte har velat ha det här samarbetet.

Enligt forskaren Ann-Cathrine Jungar har Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho talat positivt om nordiska kolleger, medan den tidigare ordförande­n Timo Soini inte velat kopplas ihop med Sverigedem­okraterna på grund av partiets rötter.

Partierna har ändå stora likheter, menar Jungar, bland annat i det hon kallar välfärdssc­hauvinisme­n.

– Synen att den egna befolkning­en försummas och får bära kostnadern­a för invandring­en.

Sverigedem­okraternas partisekre­terare Mattias Karlsson säger att de tre nordiska partierna alla lägger ”stark tonvikt vid nationell identitet”.

– Det handlar om att stå vakt om det som vi uppfattar som nationens särart, språk, kultur, traditione­r, men också suveränite­ten.

Siktet är inte enbart inställt på Norden utan också på samarbete i Europaparl­amentet. Val hålls 2019 och förhoppnin­gar finns om en gemensam partigrupp.

Jussi Halla-aho ställde in sin medverkan i Norrköping på grund av sjukdom men riksdagsle­damoten Mika Raatikaine­n var på plats.

❞ Det handlar om att stå vakt om det som vi uppfattar som nationens särart, språk, kultur, traditione­r, men också suveränite­ten. Mattias Karlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland