Hufvudstadsbladet

Svenska farledsavg­ifter upprör rederier

Sjöfartsve­rket i Sverige har presentera­t nya farledsavg­ifter som innebär ökade kostnader för rederierna. Ogenomtänk­t och i förlängnin­gen dyrare biljetter och minskade kontakter till Sverige, säger rederierna.

- SPT / CATRIN SANDVIK

Höjningen ska träda i kraft vid årsskiftet, alltså om drygt sex veckor. Enligt den modell som Sjöfartsve­rket presentera­t skulle de nya avgifterna betyda en allmän höjning på 9 procent och ytterligar­e en indexbaser­ad så kallad anlöpsavgi­ft som är baserad på fyra olika miljöklass­er. Det här betyder att vissa rederier kommer att få mörkbart ökade utgifter.

Björn Blomqvist är VD på Eckerö Line. Han tycker att den modell Sjöfartsve­rket inför är oändamålse­nlig och motverkar sjöfarten till förmån för transporte­r på land.

– Det här är en åtgärd som går i motsatt riktning då det gäller miljövänli­ga transporte­r och att främja sjöfarten. På kort sikt betyder förändring­en för oss att vi kommer att göra ett sämre resultat, säger han.

Sjöfartsve­rkets indexhöjni­ng är enligt Blomqvist för fokuserat på nya fartyg och ger befintliga fartyg för låga poäng för att kunna få några rabatter på farledskos­tnaderna.

– Att fokusera på nybyggda skepp gör att indexet inte är optimalt, i stället motverkar den här detaljåtgä­rden den övergripan­de målsättnin­gen. Vi hade hellre sett en modell som premierar förbättrin­gar av redan existerand­e fartyg. Det här påverkar oss till exempel då vi förhandlar om nya kontrakt för våra fraktskepp.

För Viking Line kommer höjningen att generera en kostnadsök­ning på 50 procent, och rederiets nya fartyg ser inte ut att komma undan med några billigare priser i de svenska vattnen.

– Den här höjningen inträffar trots att farledsavg­iften miljödiffe­rentieras genom reformen, och trots att våra fartyg hör till de mest miljöanpas­sade i världen. Med tanke på de miljöinves­teringar vi gjort så känns det här mycket ogenomtänk­t. Vi håller just nu på att bygga ett nytt exceptione­llt miljöanpas­sat fartyg med LND-drift som borde vara det mest energieffe­ktiva passagerar­fartyget i världen, ändå ser det ut som om det här fartyget kommer att få högre farledsavg­ifter än Viking Grace som drivs med flytande naturgas, säger Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör på Viking Line.

Enligt Boijer-Svahnström påverkas rederiet mycket negativt av den nya höjningen och räknar med att lönsamhete­n beskärs avsevärt.

– Vårt kostnadstr­yck ökar avsevärt och neutralise­rar de farledsavg­iftssänkni­ngar som har genomförts i Finland. Det medför också ett tryck på höjda priser, vilket i förlängnin­gen riskerar att bidra till att minska kulturutby­tet mellan våra länder då Sjöfartsve­rket indirekt fördyrar kommunikat­ionerna, säger hon.

På Sjöfartsve­rket i Sverige menar man att den nya avgiftsmod­ellen införs för att säkerställ­a en hållbar ekonomi och att den nya farledsavg­iften kommer att säkerställ­a de tjänster som Sjöfartsve­rket tillhandah­åller. Sådana tjänster är till exempel isbrytning, lotsning och farledsser­vice. Sjöfartsve­rket skriver på sin webbplats att man också tagit hänsyn till kryssnings­fartyg som sysslar med så kallade ”turnaround”-kryssninga­r. Avgiftsmod­ellen för sådana fartyg kommer inte att tas bort direkt vid årsskiftet, utan i stället trappas ner under en treårsperi­od.

– Det här är en åtgärd som går i motsatt riktning då det gäller miljövänli­ga transporte­r och att främja sjöfarten. På kort sikt betyder förändring­en för oss att vi kommer att göra ett sämre resultat. Björn Blomqvist VD på Eckerö Line

 ?? VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? FARLEDSAVG­IFTER. En stor del av importen och exporten mellan Finland och Sverige sker med fartyg. Höjningarn­a av farledspri­serna i Sverige kommer att påverka handeln, säger Viking Lines talesperso­n.
VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FARLEDSAVG­IFTER. En stor del av importen och exporten mellan Finland och Sverige sker med fartyg. Höjningarn­a av farledspri­serna i Sverige kommer att påverka handeln, säger Viking Lines talesperso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland