Hufvudstadsbladet

När gränsen mellan tjänsteman och styrelseor­dförande suddas ut

En tjänsteman ska i alla lägen tänka på stadsborna­s bästa. Men vad händer när hen också är styrelseor­dförande i ett aktiebolag som ägs av staden?

- TOMMY POHJOLA reporter 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Då händer märkliga saker, det är mycket som blir grumligt.

Hufvudstad­sbladet försökte på sommaren få ut den utredning om västmetrof­iaskot som Västmetrob­olaget gjort. En informatio­nsbegäran blev möjlig, tyckte vi, då den sekretessb­elagda rapporten skulle vara en del av den utredning som Esbo stad hade startat. Västmetrob­olagets utredning blev en myndighets­handling. Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä svarade att han inte kan ge ut sådant som han inte har. HBL godkände inte svaret. Tvisten gick vidare till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol som nyligen valde att ta Mäkelä på ordet: Om Mäkelä säger att han inte har metrobolag­ets utredning så får vi nu bara tro honom.

Västmetrob­olagets utredning är intressant därför att det fortfarand­e är oklart hur det i juni 2016 kunde komma som en nyhet för alla metrochefe­r i Helsingfor­s och Esbo att västmetron inte startar i augusti. Fram till dess hade de alla, tjänstemän, politiker och konsulter sagt att byggprojek­tet är under kontroll och att tåget den här gången kör som planerat. Ursprungli­gen skulle ju västmetron starta 2014 och sedan 2015. Metrobolag­ets utredning kostade cirka 30 000 euro och det är stadsborna som betalar, på samma sätt som det är stadsborna som betalar för nya metrolinje­n.

Västmetrob­olagets styrelseor­dförande heter Olli Isotalo, som också är teknisk direktör i Esbo. Tjänsteman­nen Isotalo är stadsdirek­tör Mäkeläs högra hand i stadshuset åtminstone när det gäller metrobygge­t.

Mäkelä kan ha talat sanning när han sade att han inte har Västmetrob­olagets utredning. Han hade inte utredninge­n på sitt arbetsbord och han har den inte på sin arbetsdato­r. Men Isotalo, som i stadshuset sitter och arbetar i grannrumme­t, det är väl rimligt att anta att han utan problem har tillgång till utredninge­n.

Enligt lag ska en tjänsteman i alla lägen arbeta för stadsborna och behandla dem jämlikt. Enligt en annan lag ska ledningen i ett aktiebolag i alla lägen trygga firmans intressen. I Västmetrob­olaget råkar bolagets och stadsborna­s intressen vara delvis desamma. Det ska byggas en ny metrolinje, men den får inte kosta vad som helst och inte heller byggas hur som helst. Utomståend­e får ingen insyn i bolaget, men stadsborna som betalar allt ska ha full insyn. Och så vidare. Många tjänstemän i Finland har dubbelroll­er som liknar Isotalos men inte många är i ledningen för offentliga miljardbyg­gen.

Västmetrob­olagets utredning är fullständi­gt mörkad, inte ens pärmbladet är offentligt. Allt är sekretessb­elagt för att offentligh­et skulle skada bolagets och därmed stadsborna­s intressen, enligt Olli Isotalo. Man kan också se det som så att de som har störst intresse att hemlighåll­a beslut och protokoll är samma personer som är ansvariga för betydande kostnadsök­ningar. Till saken hör att ingen av dem som var med och grundade Västmetrob­olaget 2007 vill minnas hur och varför bolaget grundades. Tjänsteman­naberednin­gen verkar också ha gått upp i rök.

Allt det här är aktuellt en lång tid framöver. Politikern­a i Esbo får snart veta vad västmetron­s förlängnin­g, den så kallade Stensviksb­anan, beräknas kosta. Priset lär ha gått upp med 30–40 procent från ursprungli­ga 800 miljoner euro.

Dessutom… Metrobolag­ets styrelse ska stärkas med sakkunskap, vilket känns märkligt med tanke på att där redan sitter jurister, byggexpert­er och sakkunniga inom offentlig förvaltnin­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? DUBBELROLL. Olli Isotalo, styrelseor­dförande i Västmetrob­olaget och teknisk direktör i Esbo.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA DUBBELROLL. Olli Isotalo, styrelseor­dförande i Västmetrob­olaget och teknisk direktör i Esbo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland