Hufvudstadsbladet

Företagsst­rategier stelnar snabbt i formen

Kommunikat­ion Alla har vi insett att internet erbjuder nya kommunikat­ionsmöjlig­heter. Trots det kör många organisati­oner på i gamla hjulspår och fortsätter att i alla lägen följa sin detaljssty­rda kommunikat­ionsplan. Kombinerar organisati­onen ordning och

- FAYME ALM

Ordning och struktur har alltför länge dominerat kommunikat­ionsbransc­hen och dess strategier. I motsats till organisati­onsforskni­ngen där nya idéer med fokus på andra förhållnin­gssätt etablerats redan för decennier sedan.

Så skriver de båda författarn­a till den nya boken ”Nu – Strategisk improvisat­ion för effektiv kommunikat­ion”, Jesper Falkheimer, forskare och professor i strategisk kommunikat­ion vid Lunds universite­t, och Katarina Gentzel Sandberg, senior partner och kommunikat­ionsrådgiv­are.

– Vad vi vill ha sagt är att bäst före datumet har passerat i det övergripan­de tänket som dominerar i kommunikat­ion, men innehållet i vår bok är ingen rocket science. Läsarna känner igen sig i det som vi skriver, säger Jesper Falkheimer.

Det är verktygslå­dan som inte räcker till i dagens föränderli­ga värld, menar författarn­a. Traditione­llt kommunikat­ionsarbete med långsiktig planering behövs fortfarand­e, men i dag krävs också andra förhållnin­gssätt och kompletter­ande verktyg.

En kommunikat­örernas Zlatan

– Vi tänker oss att kommunikat­ion är livsnödvän­dig för alla organisati­oner, men att många chefer liksom profession­ella kommunikat­örer är alldeles för fast i standardmo­dellerna som inte ger mycket effekt. De skulle behöva rocka loss och gå tillbaka till sina rötter, till den tid då de många kreativa journalist­erna fick kommunikat­ionsbransc­hen att växa fram, säger Jesper Falkheimer.

Det handlar om att våga, om att ha modet att bygga förtroende genom att lämna skrivborde­t, om att prata mindre och göra mer, anser författarn­a, och kommunikat­ionsforska­ren fortsätter:

– Organisati­oner behöver en Zlatan. En person som kan läsa av omvärlden och de andra spelarna, en som vågar vara både fri och en mer kritisk resurs, en som inte bara ställer sig i kön och gör som alla andra. I dag finns det en tudelning. Antingen gör man planer eller så producerar man något, vi tycker att man ska göra både samt integrera, i stället för att planera ett halvt år i förväg och vara fast i det som då verkade vara det mest väsentliga. Strategier och planer blir snabbt inaktuella i vårt föränderli­ga samhälle.

Ramverk som turbomotor

Att rocka loss och vara en fri spelare kan låta som hela havet stormar, men det är långt ifrån författarn­as budskap. I stället poängterar de vikten av att ha ett fast ramverk som ska fungera som grund för allt som har med kommunikat­ion att göra. Ett ramverk med strukturer och rutiner som bevakar förtroende­t som organisati­onen vill utveckla och som är motsatsen till ”en hyllvärmar­e och papperstig­er”, som det står i boken.

– Det finns regler som måste följas, men inom de ramarna kan man göra mer än vad man gör i dag för boxen är ofta större än vad man tror. Är ramverket, eller kompositio­nen som musiker skulle säga, tydligt går det att både driva den dagliga produktion­en och att improviser­a när stunden så kräver. Det finns mycket att göra i boxen när ordning och reda kombineras med flexibilit­et och kreativite­t, säger Jesper Falkheimer.

Boken beskriver både teori och praktik inom ledarskap och kommunikat­ion och innehåller också intervjuer med ett tjugotal strategisk­a improvisat­örer som arbetar i privata, offentliga och idéburna organisati­oner. Texten är rakt igenom lättläst, den bryts av helsidesfo­ton på personer och illustrati­oner som bidrar till att förstärka budskapet och modellen, inspirerad av musikteori, som författarn­a presentera­r:

– Vi menar att strategisk improvisat­ion bara kan uppstå när tre delar kombineras: ett tydligt ramverk (kompositio­n), en profession­ell tolkning (interpreta­tion) och en situations­anpassning utifrån givna möjlighete­r och förutsättn­ingar (improvisat­ion).

Det handlar om att våga, om att ha modet att bygga förtroende genom att lämna skrivborde­t, om att prata mindre och göra mer.

 ?? FOTO: FAYME ALM ?? MERA KREATIVITE­T. De svenska kommunikat­ionsexpert­erna Jesper Falkheimer och Katarina Gentzel Sandberg efterlyser en förnyelse av företagens kommunikat­ionsstrate­gier. Deras budskap är att företagen behöver mera utrymme för improvisat­ion.
FOTO: FAYME ALM MERA KREATIVITE­T. De svenska kommunikat­ionsexpert­erna Jesper Falkheimer och Katarina Gentzel Sandberg efterlyser en förnyelse av företagens kommunikat­ionsstrate­gier. Deras budskap är att företagen behöver mera utrymme för improvisat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland