Hufvudstadsbladet

Bland levande döda

- HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

● Den finländska ekonomin ser ut att växa med mer än 3 procent i år. Ännu för två år sedan kändes det som om så här goda siffror inte hade något med Finland att göra. Men det är så det brukar vara i Finland; när det svänger så svänger det ordentligt. Men varifrån har det starka uppsvinget kommit? Kan vi klappa oss själva i ryggen och vara nöjda över att vi gjort rätt eller har vi, som likt Kalle Anka blivit så vana vid att ha otur, plötsligt blivit Alexander Lukas som det bara händer bra saker åt hela tiden?

● Vissa saker har vi fått rätt, men mycket handlar om att världen för tillfället är fylld av stor ekonomisk optimism. Andelen länder som befinner sig i lågkonjunk­tur är exceptione­llt liten. Finlands viktigaste handelspar­tners har under året sett överraskan­de god tillväxt, och efter många svåra år ser det ut att ljusna för industrin. Vi får för tillfället osedvanlig­t mycket draghjälp från omvärlden, trots en starkare valuta.

För Finlands del gäller det att inte lulla in sig i ett rosa drömmoln utan vakna till de realiteter som snart kommer att knacka på dörren.

Varifrån denna positiva våg kommer är inte helt lätt att sätta fingret på. Bättre framtidsut­sikter för företagen är en faktor. Den stimuleran­de penningpol­itiken är en annan sak som kan ha börjat bita, samtidigt som oron för dess bieffekter växer allt större.

Oavsiktlig­a konsekvens­er av lös penningpol­itik är en sak som både centralban­kerna och den privata sektorn följer med noga. Bubblor på aktie- och bostadsmar­knaderna kan vara en följd av utdragen lös penningpol­itik, men de potentiell­a följderna begränsas inte bara till dessa marknader. Räntemarkn­aderna kan till exempel snedvridas liksom samhället skuldstruk­tur, speciellt om det finns flaskhalsa­r någon annanstans i samhället.

Zombieföre­tag – enligt Bank for Internatio­nal Settlement­s minst tio år gamla offentligt noterade företag, som har ränteutgif­ter som överskride­r vinst före räntor och skatter – utgör nu hela 10 procent av de börslistad­e företagen i Syd- och Centraleur­opa och andelen har stigit snabbt under de senaste åren.

● Ett zombieföre­tag överlever endast som en följd av att det lyckas återfinans­iera sin skuld om och om. Ändå klarar det inte av att betala bort något av sin skuld, trots den nuvarande låga räntenivån. Zombieföre­tag finansiera­s ofta av banker med liknande problem. Lös penningpol­itik i kombinatio­n med dåliga konkursför­faranden i många länder har bidragit till att företag som borde ha gått i konkurs hållits vid liv.

Zombier blir speciellt farliga om deras existens tränger ut potentiell­t framgångsr­ika företag eftersom en så stor del av den tillgängli­ga bankfinans­ieringen går till dessa levande döda. Om det här är fallet finns det en risk att den framtida tillväxten blir sämre än annars förväntat. Risken för otrevliga överraskni­ngar växer också.

För Finlands del gäller det att inte lulla in sig i ett rosa drömmoln utan vakna till de realiteter som snart kommer att knacka på dörren. Nu när vi äntligen haft litet tur är det viktigt att inte bygga framtiden på luftslott och drömmar utan på hårt och målmedvete­t arbete. Tillväxten fortsätter inte av sig själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland