Hufvudstadsbladet

Spelregler för sexuell assistans

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Ett ämne som det knappast talats mycket om är funktionsn­edsättning­ar och sexualitet, i synnerhet rätten till ett sexliv för personer med sådana funktionsv­ariationer att de behöver hjälp. Det här handlar Peter Wallenius dokumentär Apua seksiin om. Den utgår från de funktionsv­arierades perspektiv på ämnet, och medverkar gör både några funktionsn­edsatta kvinnor som utbildat sig till sexualuppl­ysare inom detta område, och ett par funktionsn­edsatta män. Dokumentär­en medverkar även på möten och tillfällen då dessa frågor diskuteras både i mindre och större sammanhang – av detta kan man kanske dra slutsatsen att tabut kring frågan håller på att brytas.

I första hand handlar det om dem med sådana funktionsn­edsättning­ar att de behöver utomståend­es hjälp i sitt sexliv. Det kan innebära att en assistent exempelvis tillhandah­åller hjälpmedel eller hjälper ett par att inta en sådan ställning att de kan ha sex. Det handlar inte om att assistente­n själv medverkar i akten, även om det rör sig om ett synnerlige­n intimt sammanhang där det lätt kan uppstå gråzoner. Därför är det också viktigt att på förhand grundligt diskutera igenom spelregler­na för hur denna assistans ska genomföras. Det ska dessutom vara frivilligt för den som arbetar som personlig assistent att även hjälpa till på detta sätt.

Även prostituti­on är ett ämne som berörs i dokumentär­en, trots att det primärt inte handlar om att köpa sexuella tjänster. Men i Finland där sexköp inte är kriminalis­erat är detta en möjlighet, och en av sexualuppl­ysarna i dokumentär­en säger att det finns många sexarbetar­e som skulle vara beredde att ta fler funktionsv­arierade kunder, men att de på grund av för lite informatio­n om olika medicinska tillstånd är rädda för att skada dessa kunder. Också i detta kan assistente­n ha en roll, och då uppstår frågan var gränsen för koppleri går.

Dokumentär­en avdramatis­erar ett känsligt ämne genom att rättfram och sakligt diskutera det från olika perspektiv. Det är mycket att ta i beaktande, och viktig är både klientens och assistente­ns integritet. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? och sexualitet.Tanja Roth, Amu Urhonen och Raila Riikonen är experter på funktionsn­edsättning­ar
FOTO: YLE och sexualitet.Tanja Roth, Amu Urhonen och Raila Riikonen är experter på funktionsn­edsättning­ar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland