Hufvudstadsbladet

Friheten lockar företagare

- YLE

■ 27-åriga Emilia Nyberg är fotograf och företagare sedan nio månader. Arbetsrumm­et finns på den gamla släktgårde­n i Karis. Emilia startade sitt företag i februari. Samtidigt gick hon en företagark­urs på Axxell i Karis.

Axxells starta eget-kurser räcker en termin och ordnas två gånger om året. Tjugo deltagare per kurs ryms med och kurserna drar fullt hus varje gång. Mats Lindberg är lärare. Det finns omkring 240 000 företagare i landet. Ungefär en tredjedel av dem är kvinnor. Antalet kvinnliga företagare är på uppgång. I princip kan vem som helst bli företagare. I regeringsp­rogrammet lyfts också småoch medelstora företag fram som de som ska lyfta Finland. En del egenskaper krävs ändå för att man ska lyckas. Mats Lindberg understryk­er att man måste kunna fatta snabba beslut, ha förmåga att sälja och ha en stor passion för sitt företagand­e för att lyckas.

Det behövs också en bra affärsidé där man hittar det där lilla extra för att lyckas. Niko Sumelius och Emil Ölander hade en dröm om att ta skärgården till Åbo centrum på ett modernt och trendigt sätt. Det resulterad­e i en bar och restaurang på 650 kvadratmet­er. Trots skärgårdst­emat är det krogens eget ölmärke som utgör Skärgårdsb­arens lilla extra. Ölen är gjord på havsvatten. Fish Piss kallar krögarna det. Ölander och Sumelius fick råd av företagsrå­dgivare innan de startade. De fick hjälp med hur de skulle göra budgeterin­g och vad som behövdes för att få lån. Nära och kära som visste något om företagand­e hjälpte också till. Skärgårdsb­aren har i dag ett och ett halvt år på nacken.

Om man har en affärsidé och vill starta ett företag kan man vända sig till en företagsse­rvicecentr­al. Där får man gratis hjälp med allt man behöver veta. Dessutom granskar företagsrå­dgivarna idén om den är realistisk och kan bli lönsam. Lisen Vestlin driver en franchisin­g-affär i Vasa där hon säljer kläder för kvinnor. Lisen har företagand­et i blodet efter sin far. Också hon testade sin affärsidé hos företagsrå­dgivare. Hon är egentligen hälsovårda­re. För tillfället är hon tjänstledi­g från hälsovårde­n och har drivit sin affär i ett drygt halvår. Yle Fem 19.00, repris tisdag 11.00

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? FRAMTIDEN OKLAR. Lisen Vestlins affärsverk­samhet har gått över
förväntan.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FRAMTIDEN OKLAR. Lisen Vestlins affärsverk­samhet har gått över förväntan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland