Hufvudstadsbladet

Bitcoin sköt i höjden

Värdet på bitcoin har skjutit i höjden de senaste veckorna. På måndagen satte kryptovalu­tan ännu ett rekord. Men hösten har varit svängig. – Som investerin­g är bitcoin extremt riskfylld, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Värdet på kryptovalu­tan bitcoin har ökat med 40 procent på två veckor. Under gårdagen sattes ännu ett rekord. Men hösten har varit svängig med ett par kraftiga kursfall.

– Som investerin­g är bitcoin extremt riskfylld, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

I går kostade en bitcoin omkring 9 700 dollar. Bara två veckor tidigare låg värdet under 6 000 dollar. Sedan årsskiftet har valutans värde niofaldiga­ts. Som jämförelse kan nämnas att Helsingfor­sbörsen under samma tid stigit med 6,5 procent.

Martin Paasi, sparekonom på Nordnet, har svårt att peka ut någon entydig orsak till de senaste dagarnas rally, förutom den vanliga lagen om utbud och efterfråga­n – intresset för valutan ökar.

– En faktor som kan bidra är att blockkedja­n, det vill säga den teknik som kryptovalu­tan bygger på, börjar bli alltmer etablerad och slå i genom i olika sammanhang. Tekniken kan användas till många slag av kontrakt, men kryptovalu­tor och framför allt bitcoin är den applikatio­n som hittills är mest känd.

Värdet på bitcoin har dock svängt kraftigt under hösten. För mindre än en månad sedan tappade bitcoin omkring en fjärdedel av sitt värde på bara några dagar. En förklaring var att investerar­e flyttade sina pengar till en konkurrera­nde kryptovalu­ta, bitcoin cash. Också i september föll bitcoins värde kraftigt efter rapporter om att Kina planerar förbjuda valutan. Ungefär samtidigt kallade investerin­gsbanken JP Morgans vd kryptovalu­tan för en bluff.

Den som i investerin­gssyfte köpt bitcoin vid rätt tidpunkt har kunnat göra strålande affärer. Samtidigt varnar många för en bubbla. Martin Paasi påminner om att bitcoin som investerin­g är extremt riskfylld.

– Bitcoin kan bli framgångsr­ik, men det kan också hända att någon annan kryptovalu­ta seglar förbi och då går bitcoin till botten. Dess värde ligger i att människor är intressera­de av att använda den. Om intresset tar slut så tappar valutan sitt värde. Det finns hundratals olika kryptovalu­tor och det är svårt att veta vilken som till slut blir den dominerand­e.

 ?? FOTO: EPA/KIMMO BRANDT ?? HET VALUTA. Bitcoin-automat i en second hand-affär i Helsingfor­s.
FOTO: EPA/KIMMO BRANDT HET VALUTA. Bitcoin-automat i en second hand-affär i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland