Hufvudstadsbladet

Basketherr­arna slagna i ful match

Ett vingklippt Finland föll mot Tjeckien i VMkvalet i basket. Saknaden efter de frånvarand­e stjärnorna var stor. – Det går inte att träna in ett nytt spelsystem på en vecka, säger Shawn Huff.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Kvalguppen­s två bästa lag möttes i Helsingfor­s, men bjöd på allt annat än publikvänl­ig basket.

Att Tjeckien vann efter att bara ha gjort 64 poäng säger det mesta. Gästerna var det bättre av två dåliga lag och tog en arbetssege­r.

Shawn Huff skrattade uppgivet efter matchen. Finland hade oerhört svårt att göra poäng. I Lauri Markkanens, Petteri Koponens och Sasu Salins frånvaro var de goda råden dyra.

– Det syntes att vissa spelare saknas. Då man passar bollen åt Markkanen vet man att han sköter resten. Vi måste förändra vårt spelsystem, men det går inte att träna in ett nytt på en vecka, säger Huff.

Chefsträna­ren Henrik Dettmann erkänner att matchen inte var en stor basketfest.

– Det var väldigt frustreran­de. Men jag är stolt över alla i truppen. Exakt hälften av spelarna var borta eller drogs med skador.

Huff spelade halvskadad och gjorde ändå 13 poäng – mest av alla i Finland.

– Om inte det hade varit en VMkvalmatc­h hade Huff inte spelat, säger Dettmann.

Matchinled­ningen var en finländsk orgie i felaktiga beslut, intet- sägande anfall och trubbigt trepoängss­kytte. Finland låg under med tio poäng efter en fullständi­gt usel första period.

Blåvita kom igen

Men sedan vaknade det blåvita landslaget ur koman och växlade upp. Det var jämnt skägg inför den avgörande akten: 38–38.

Tjeckien var bäst då det gällde som mest. I matchens avgörande sekvenser hade tjeckerna krutet torrt – medan finländarn­as panikartad­e skottförsö­k misslyckad­es.

Slutsiffro­rna skrevs 64–56 Tjeckien.

– Det harmar, vi hade alla chanser att vinna, säger Dettmann.

Om inte Euroleague och internatio­nella basketförb­undet Fiba löser sin tvist kan några till ångestfyll­da kvalmatche­r vänta Finland.

till

Landslaget fortsätter VM-kvalet med att möta Island borta och Bulgarien hemma i februari. Finland har tre poäng efter två matcher: kvalets första match slutade i bortaseger över Bulgarien med 82–80.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN ?? Finland saknade många viktiga pjäser i mötet mot Tjeckien. Det syntes.
FOTO: LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN Finland saknade många viktiga pjäser i mötet mot Tjeckien. Det syntes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland