Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en kan snart utse ny vd

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Valet av Svenska kulturfond­ens verkställa­nde direktör framskride­r. Av de 41 personer, 26 män och 15 kvinnor, som sökte tjänsten, har man gallrat ut en handfull som intervjuas en andra gång.

Svenska kulturfond­ens rekryterin­g av efterträda­re till den nuvarande direktören Leif Jakobsson är inne i slutskedet. Vad HBL erfar valde fonden först ut tio personer som intervjuad­es för uppdraget och av dem gick en handfull vidare till en ytterligar­e gallring och intervjuas på nytt.

Av de sökande krävs bland annat ledarskaps­erfarenhet, kunskap om utbildning och kultur, kommunikat­ionsförmåg­a och social kompetens.

Kulturfond­en delar varje år ut omkring 35 miljoner euro för utbildning, kultur och samhälleli­g verksamhet på svenska i Finland.

En rekryterin­gsgrupp med representa­nter för Kulturfond­ens styrelse och delegation­en förbereder tillsamman­s med ett utomståend­e rekryterin­gsföretag, MPS Executive Search, utnämninge­n.

I och med att SFP är Kulturfond­ens huvudman och partistyre­lsen den instans som utser fondens styrelseme­dlemmar, förankras beslutet också i SFP:s högsta ledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland