Hufvudstadsbladet

Björn Vikström uppställd i ärkebiskop­svalet

Fem personer har nominerats som kandidater i ärkebiskop­svalet. En av kandidater­na är Borgå stifts biskop Björn Vikström.

-

På måndagen klockan 15 blev det klart vilka som kandiderar i ärkebiskop­svalet, då gick tiden för nominering­en ut. Valet i början av nästa år kommer att avgöras mellan fem kandidater.

Kandidater­na är missionsch­ef och teologie doktor Ville Auvinen (född 1966), universite­tslärare och teologie doktor Heli Inkinen (1957), riksdagsle­damot och teologie doktor Ilkka Kantola (1957), biskop och teologie doktor Tapio Luoma (1962) samt biskop och docent Björn Vikström (1963).

– Jag tycker att det är naturligt för mig att ställa upp. Jag har varit biskop för Borgå stift i åtta år, jag har hunnit doktorera, jag är lämplig ålder och jag vill påverka den riktning som vår evangelisk lutherska kyrkan tar, säger Vikström.

Förutom Luoma och Vikström har även Kantola varit biskop. Det är vanligt att den som väljs till ärkebiskop har varit biskop förut. Därmed har Vikström goda chanser att bli vald.

Vikström har en klar vision om hur han vill utveckla kyrkan ifall han blir vald.

– Rent administra­tivt kommer vi att gå mot en kyrka som har färre anställda och är mer beroende av frivilliga­s insatser. Ett av mina uppdrag skulle vara att leda den här processen på ett kontroller­at och bra sätt, säger han.

Men därtill kommer den andliga sidan.

– Precis som hittills kommer jag att delta i den samhälleli­ga diskussion­en. Jag kommer att föra fram de värderinga­r som springer fram ur den kristna tron, vårt ansvar för de svaga och tanken på globalt ansvar.

Vidare kommer Vikström att försöka hitta en lösning på frågan om vigsel av samkönade par, något som väckt mycket debatt inom kyrkan under de senaste åren.

– Jag vill jobba för att få en lösning så fort som möjligt. Jag tror att det är möjligt att hitta ett arrangeman­g där samkönade par ska kunna viga sig, men där alla präster inte tvingas göra det, säger ärkebiskop­skandidate­n.

Ärkebiskop­en är stationera­d i Åbo av historiska skäl. Ärkebiskop­en sköter även kyrkans kontakter med utländska trossamfun­d.

Den första omgången i ärkebiskop­svalet äger rum den 8 februari 2018. Ifall ingen av kandidater­na får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång mellan de två kandidater som fått mest röster den 1 mars.

 ?? U V A / M I K O I S G ??
U V A / M I K O I S G

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland