Hufvudstadsbladet

Distansund­ervisninge­n kan utvidgas redan i höst

Om allt går väl kan distansund­ervisninge­n i A2-språk i Helsingfor­s utvidgas redan nästa höst. Det skulle ge fler elever på lågstadiet möjlighet att läsa någonting annat än engelska som andra språk.

- JENNY BäCK

I stadens språkprogr­am för de svensksprå­kiga skolorna ingår engelska, tyska och franska som andra språk på lågstadiet – franska i det västra skoldistri­ktet, tyska i övriga och engelska i allihop. I praktiken är det ändå ofta engelska som gäller också för dem som valt ett annat språk, eftersom det är svårt att få ihop tillräckli­gt stora undervisni­ngsgrupper i de andra språken.

Svårast är läget i det norra området, där skolorna är små och avstånden mellan dem långa. I de övriga områdena har man vissa år lyckats få ihop en undervisni­ngsgrupp, andra inte.

Men nu testas tyska som distansund­ervisning i skolorna i östra området. Då elever från flera skolor kan bilda en undervisni­ngsgrupp är det lättare att nå upp till minimianta­let tolv elever per grupp. I Botby grundskola och Nordsjö, Degerö och Brändö lågstadies­kolor bildar 21 elever en nybörjargr­upp i tyska.

– Nu följer vi upp hur det lyckas och på våren ska vi utvärdera försöket och besluta om hur vi ska gå vidare. Distansund­ervisninge­n kunde vara en lösning för A2-språken, säger chefen för grundlägga­nde utbildning Niclas Rönnholm vid fostransoc­h utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Än så länge är försöket begränsat till skolorna i ett område.

– Men i princip kunde man tänka sig grupper på stadsnivå om det behövs, och inte bara inom de olika områdena.

Under våren ska staden också utreda hur kostnadsef­fektivt arrangeman­get är.

– Men den här frågan har egentligen inte handlat om kostnader, utan om att hitta ett sätt att råda bot på problemet med för små undervisni­ngsgrupper. Då kan distansund­ervisninge­n vara en lösning.

Ett av målen i stadens färska strategi är att utveckla språkunder­visningen. Arrangeman­get passar också bra in i strävanden­a att öka digitalise­ringen i undervisni­ngen. Men hur är det med den tekniska beredskape­n, då man till exempel i Botby har 20 datorer på 200 elever i lågstadiet? – Fler datorer är på väg, men de mängder som nu upphandlas är så stora att leveranser­na till hela stadens skolor tar sin tid. De svenska skolorna kommer att få två nya leveranser inom kort, kanske ännu det här året, och senast om två år ska målen i den digitala handlingsp­lanen vara uppfyllda.

Enligt handlingsp­lanen ska det finnas tre datorer på fyra elever i årskursern­a 3–6 i grundskola­n, i de lägre årskursern­a en dator på två elever och i högstadiet en dator per elev.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland