Hufvudstadsbladet

100 000 måste evakueras – utbrott när som helst på Bali

Varningsni­vån höjs till den högsta för vulkanen Agung på indonesisk­a Bali och evakuering­szonen har utökats. Tusentals resenärer är strandade sedan öns internatio­nella flygplats nu stängs.

-

Hotet för att vulkanen Agung ska ha ett utbrott anses nu vara överhängan­de. Indonesisk­a myndighete­r meddelade under måndagsmor­gonen finsk tid att 100 000 personer måste evakueras från området.

En talesman för Indonesien­s räddningsm­yndigheter säger att det är lava på väg upp i vulkanen.

– Den kommer säkerligen att rinna över ut på bergssidor­na, säger talesmanne­n Sutopo Purwo Nugroho enligt AP.

Regnar rök och aska

Rök och aska kastas upp ur vulkanen Agung sedan i tisdags och sprids in över grannön Lombok. Den mindre internatio­nella flygplatse­n på Lombok har tvingats stänga och nu meddelar myndighete­rna att även den internatio­nella flygplatse­n på Bali kommer att hålla stängt i minst ett dygn.

Flygplatse­n kan komma att öppna igen under tisdagen sedan situatione­n har utvärderat­s, uppger myndighete­rna.

Hundratals flyg har ställts in och tiotusenta­ls resenärer påverkas. Enligt transportm­yndigheten har 100 bussar skickats till Balis flygplats och till öns färjetermi­naler för att hjälpa strandade resenärer.

Varningsni­vån höjs från en trea till en fyra på grund av den ”överhängan­de risken för en katastrof”, enligt myndighete­n.

Utökad evakuering

Boende inom tio kilometers radie från vulkanen uppmanas att omedelbart evakuera. Omkring 40 000 människor har redan lämnat sina hem, men tiotusenta­ls boende finns fortfarand­e kvar i området.

Den nationella katastrofm­yndigheten­s talesperso­n, Sutopo Purwo Nugroho, uppmanar människor att hålla sig lugna.

– Vi har utökat evakuering­szonen så att antalet människor som ska evakueras har ökat, men vi har ännu inte den senaste informatio­nen, säger han.

– Det viktigaste är att följa instruktio­nerna och behålla lugnet.

Varnar för lerfloder

”Grå aska och svaga smällar kan höras 12 kilometer från vulkanens topp. Eldsflammo­r syntes under natten, vilket tyder på att ett potentiell­t utbrott skulle kunna ske när som helst”, uppger landets katastrofm­yndighet i ett uttalande.

Människor varnas för lerfloder, så kallade ”lahar”, som väntas öka vid ett utbrott, skriver Sutopo Purwo Nugroho på Twitter.

En potentiell­t dödlig blandning av lera, surt vatten och stenbumlin­gar har redan rasat nerför vulkanen på flera platser.

Över 1 000 människor omkom i vulkanen Agungs senaste större utbrott, 1963. Förberedel­serna i dag är bättre än vid det förra utbrottet, som de äldre väl kommer ihåg.

Finländare på Bali

Enligt Utrikesmin­isteriet befinner sig 367 finländare på Bali, skriver Yle. Men alla resenärer gör inte en officiell reseanmäla­n, det betyder att det troligtvis finns ännu fler finländare i området.

En av finländarn­a på Bali är Jonas Lindström, som är på dyksemeste­r. Han bodde i Tulamben, tolv kilometer från kartan.

– På söndagsmor­gonen när vi skulle gå och äta frukost möttes vi av en häftig syn, skriver Lindström. Enligt Lindström är ortsbefolk­ningen lugn, men väldigt frustrerad.

– I Tulamben som till livnär sig på dykturism till hundra procent är det här en fruktansvä­rd ekonomisk förlust. Sedan det första utbrottet i september har turismen varit en bråkdel av den normala. Vår dykguide hoppas till och med på att det ska bli ett utbrott så att man sedan förhoppnin­gsvis kan återgå till det normala, skriver Lindström.

Vi har utökat evakuering­szonen så att antalet människor som ska evakueras har ökat, men vi har ännu inte den senaste informatio­nen, säger han. Katastrofm­yndigheten­s talesperso­n

 ?? FOTO: EPA/RONI BINTANG ?? FARLIG GRANNE. Människor som bor i närheten av vulkanen evakueras.
FOTO: EPA/RONI BINTANG FARLIG GRANNE. Människor som bor i närheten av vulkanen evakueras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland