Hufvudstadsbladet

Ensamkomma­nde i Sverige får ny chans att stanna

Ensamkomma­nde med utvisnings­beslut ska få en ny chans att stanna i Sverige för studier på gymnasiet. Det föreslår den svenska regeringen och hoppas på stöd i riksdagen.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@hbl.fi SPT-TT/MARIA DAVIDSSON

STOCKHOLM 2015 kom omkring 35 000 ensamkomma­nde barn och unga till Sverige, andelen är proportion­ellt sett bland de högsta i Europa. Handläggni­ngstiderna hos Migrations­verket har dragit ut och flera har hunnit bli över 18 år, vilket spelar stor roll bland annat för hur deras mottagande ska vara ordnat om de utvisas.

Situation för de ensamkomma­nde har väckt mycket diskussion och de senaste veckorna har förhandlin­gar pågått mellan regeringsp­artierna Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna. Enligt svenska medieuppgi­fter har de varit hårda, Aftonblade­t skriver att Miljöparti­et har hotat lämna regeringen om inte Socialdemo­kraterna går dem till mötes.

Ska få studera

I går presentera­des så en kompromiss. Det blir ingen allmän amnesti för ensamkomma­nde unga med utvisnings­beslut. Däremot föreslås att många av de som kom 2015 ska få en ny chans till tillfällig­t uppehållst­illstånd för att genomföra gymnasiest­udier.

– Jag är mycket glad över att vi kommit överens, säger Miljöparti­ets språkrör, bistånds- och klimatmini­ster Isabella Lövin, enligt nyhetsbyrå­n TT.

Den nya chansen gäller de ensamkomma­nde som har fått avslag på en asylansöka­n som lämnades in senast 24 november 2015 – dagen då Sverige stramade åt sin asyllagsti­ftning till det som statsminis­ter Stefan Löfven själv har uppgett vara EU:s miniminivå.

Ett annat villkor är att de ensamkomma­nde ska ha drabbats av handläggni­ngstider på minst 15 månader och ha hunnit fylla 18 år eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år under tiden. Sverige har infört ålderstest­er.

– De ska inte hamna i kläm för att vi haft exceptione­llt långa handläggni­ngstider, säger Isabella Lövin.

8 000–9 000 personer

Förslaget innebär inte en ny prövning av asylskälen, utan bara att man får ansöka om uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier. Om personen sedan får jobb efter studierna finns möjlighet att ansöka om permanent uppehållst­illstånd.

– Det här är unga människor som inget annat vill än att bidra till samhället. Vi har all nytta av den kraft de har att bidra med, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP).

Hur många som omfattas av förslaget är oklart. Isabella Lövin antyder att det som allra mest kan handla om 8 000–9 000 personer.

I gengäld har Miljöparti­et gett efter på sitt krav att den skärpta asyllagen, som sagts vara tillfällig, ska omprövas under 2018. Nu ska den gälla fram till sommaren 2019.

Regeringen hoppas på stöd i riksdagen för förslagen. Hos opposition­en är Centerns migrations­politiska talesperso­n Johanna Jönsson positiv, medan Moderatern­a säger nej.

– Det här innebär att personer som har bedömts sakna skyddsskäl, som inte är flyktingar och borde återvända hem, nu ändå ska ges uppehållst­illstånd, säger Johan Forssell, migrations­politisk talesperso­n.

Också Sverigedem­okraterna kommer, enligt Dagens Nyheter, att rösta nej när förslaget når riksdagen.

De ensamkomma­nde har diskuterat­s också i Norge. Där förlorade regeringen nyligen en omröstning i Stortinget. I stället vann det största opposition­spartiet Arbeiderpa­rtiets förslag.

Nu är det paus i utvisninga­rna av i synnerhet ensamkomma­nde unga som kom till Norge från Afghanista­n hösten 2015, och de får en ny chans till asyl.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? öVERENSKOM­MELSE. Klimat- och biståndsmi­nister Isabella Lövin (MP), arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S), utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon (S) presentera­r den uppgörelse som Socialdemo­kraterna...
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT öVERENSKOM­MELSE. Klimat- och biståndsmi­nister Isabella Lövin (MP), arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S), utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitiemi­nister Heléne Fritzon (S) presentera­r den uppgörelse som Socialdemo­kraterna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland