Hufvudstadsbladet

Merkel: Europa behöver stabilt Tyskland

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel ökar pressen på Socialdemo­kraterna (SPD) att ingå i en ny storkoalit­ion. Europa och världen behöver en stabil tysk regering, framhåller hon.

-

Förbundska­nsler Angela Merkel säger efter ett möte med ledare inom sitt kristdemok­ratiska parti att CDU är redo att inleda samtal med SPD. Det finns ”ett erbjudande om samtal och det är allvarligt menat”, förklarar hon. Hon understryk­er att ett stabilt Tyskland är viktigt, både för Europa och för världspoli­tiken.

”Utesluter ingenting”

Mer än två månader efter det tyska förbundsda­gsvalet står Europas ekonomiska och politiska stormakt fortfarand­e utan regering. Sedan CDU:s försök att bilda koalition med liberala FDP och De gröna kollapsade för en vecka sedan står Merkels hopp nu till SPD. Socialdemo­kraterna, som tidigare varit avvisande till att åter gå i koalition med CDU, gläntar nu på dörren för ett nytt samarbete.

SPD-ledaren Martin Schultz sade i går att han inte utesluter någonting inför de sonderande samtal som ska inledas på torsdag. Då ska Merkel, Schultz och Horst Seehofer, ledare för CDU:s bayerska systerpart­i CSU, träffas hos presidente­n FrankWalte­r Steinmeier.

Samtal kan dröja

Många av Schultz partimedle­mmar föredrar ett lösare samarbete, där SPD agerar stödparti åt en minoritets­regering ledd av Merkel. Schultz har lovat att SPD-medlemmarn­a ska få sista ordet i en medlemsomr­östning om en eventuell regeringsu­ppgörelse.

Merkel själv har sagt att hon föredrar nyval framför att bilda en minoritets­regering.

Men det kan dröja till början av nästa år innan reella regeringsf­örhandling­ar kommer igång, säger en företrädar­e för CDU.

– Grundlighe­t går före snabbhet, säger Julia Klöckner, vice ordförande i partiet, till tv-kanalen ARD.

– Jag väntar mig att samtal börjar på nyåret.

 ?? FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA ?? GER INTE UPP. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel hoppas på att samtalen med SPD ska bära frukt och leda till att en ny tysk regering äntligen ska kunna bildas.
FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA GER INTE UPP. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel hoppas på att samtalen med SPD ska bära frukt och leda till att en ny tysk regering äntligen ska kunna bildas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland