Hufvudstadsbladet

På publikens begäran

- SUSANNA ILMONI Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

●●Fuchsia, indigo, kaktus och citron – visst låter det läckert? Av de här ingrediens­erna trollar vi på HBL fram något spännande varenda dag, nämligen din tidning. Ingrediens­erna är egentligen namn på de kontrastfä­rger som används för HBL:s visuella utseende, vid sidan av orange, svart, vitt och grått som dominerar färgskalan i papperstid­ningen.

Färgerna väljs och testas med omsorg, för via dem kan vi ge läsaren en bättre läsuppleve­lse, tydligare struktur, större variation och helt enkelt en snyggare tidning.

Det är förstås med läsaren för ögonen som vi jobbar, och därför har vi tagit fasta på responsen från våra hängivna läsare när vi nu uppdaterar pappers-HBL, lagom till vårt lands 100-årsjubileu­m.

I morgon när du slår upp tidningen kommer du säkert att lägga märka till åtminstone några ändringar. En del räknas upp på den här sidan.

Bland annat flyttar ledaren fram i tidningen, till sidan 4. Genom att ge tidningens linje och officiella röst, som ju uttrycks i ledaren, en framskjute­n placering vill vi markera dess tyngd och viktighet i en tid som blir allt nojsigare och stökigare.

Ett bud som säkert gläder flera generation­er av HBL-läsare är att Paletten flyttar till lördagen. Vad kan vara mysigare än att tillsamman­s med hela familjen kolla på alla fina teckningar i lugn och ro i stället för att vara tvungen att hasta i väg en vardagsmor­gon som nu när Paletten ingått i måndagens blad?

Att papperstid­ningen är viktig får vi ständigt bevis för, inte minst genom alla de trevliga (okej, ibland arga) samtal och mejl jag får varenda vecka. Rätt ofta handlar responsen om att det ibland är svårt att se vad det står i tidningen, av olika orsaker. Läsbarhete­n kanske lider när vi lägger brödtexten, alltså den löpande texten i en artikel, på någon form av färgplatta. I synnerhet personer med nedsatt syn har svårare att läsa då. Därför har vi bestämt att det joxet från och med nu är förbjudet, liksom vi inte heller sportar med att trycka vit löpande text på helsvart bakgrund. Och för den som är intressera­d av riktigt detaljerat finlir kan jag berätta att vi ändrar den karakteris­tiska HBL-nyansen av orange, men bara en aning, för att få ett bättre tryck.

Läckerhete­rna som jag nämnde i början av texten förresten … Med start i morgon bjuder vi på Dagens rätt på sidan 2 varje dag utom söndag. Receptet, i kombinatio­n med en uppfräscha­d tidning, underlätta­r förhoppnin­gsvis livet lite grann för alla HBL-vänner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland