Hufvudstadsbladet

I de största bollsporte­rna är kvinnans euro en cent

I internatio­nell bollsport tjänar herrspelar­e 101 gånger mer än damspelare. Den chockerand­e siffran framgår av en färsk studie om löneskilln­aderna i de största bollsports­erierna i världen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Det är ingen hemlighet att manliga idrottare tjänar mera än kvinnliga idrottare. Inom bollsporte­rna är löneskilln­aderna gigantiska visar en färsk studie.

Sporting Intelligen­ce har forskat i löneskilln­aderna och resultaten i Global Sports Salaries Survey 2017 är chockerand­e.

Sporting Intelligen­ce har granskat 465 lag i 29 ligor i 9 sporter i 16 länder. 9 816 manliga idrottare och 2 428 kvinnliga idrottares sammanlagd­a löner på 18,17 miljarder euro har jämförts.

De 12 herrligorn­a som betalar de högsta lönerna inom herridrott består av sammanlagt 7 265 spelare i 257 klubbar i sex grenar i tio länder. Det handlar om de fem största fot- bollsligor­na i Europa (England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike), cricketlig­an IPL i Indien, fotbollsli­gan CSL i Kina, baseballig­an NPB i Japan och de fyra stora ligorna i USA (basket, amerikansk fotboll, baseball och ishockey).

De totala årliga löneinkoms­terna i dessa tolv ligor är 18,6 miljarder euro och en medellön på 2,55 miljoner per år.

På damsidan har Sporting Intelligen­ce jämfört och analyserat de närmast motsvarand­e damligorna där 2 461 spelare represente­rar 129 klubbar i sex grenar i åtta länder. Sammanlagt tjänar damspelarn­a i dessa ligor 62,3 miljoner euro vilket ger damspelarn­a en medellön på 25 333 euro.

Det betyder att herrspelar­e tjänar 101 gånger mer än damspelare i topplagspo­rterna i världen.

Neymars lön = 1 693 kvinnors lön

De bäst betalda damidrotta­rna inom lagsporter finns i WNBA (basket, USA). Medellönen bland de 144 spelarna i den amerikansk­a proffsliga­n är 64 388 euro. Netball-ligan i Australien ligger på andraplats i löneligan för damer med en medellön på 44 775 euro medan den franska ligan i fotboll är den tredje damligan i världen där medellönen ligger över 40 000 euro.

Men trots att WNBA är klar etta bland damerna bleknar spelarlöne­rna i jämförelse med lönerna i herrligan NBA. NBA-spelaren lyfter i medeltal en lön på 6,31 miljoner euro.

Lönegransk­ningen visar att det för varje profession­ell damfotboll­sspelare finns 106 herrspelar­e som livnär sig på att spela fotboll.

I England är löneskilln­aderna också enorma. En spelare i Premier League (herrar) har en medellön på 3,12 miljoner euro. Damspelar- nas medellön i FAWSL är 29 962 euro – vilket är under en procent av vad herrspelar­na tjänar.

Parisklubb­en PSG betalar fotbollssp­elaren Neymar en lön på 38,9 miljoner euro per säsong. Det gör honom till världens bäst betalda fotbollssp­elare. Studien visar att det är nästan exakt samma summa som samtliga 1 693 damer som spelar i ligorna i Frankrike, Tyskland, England, USA, Sverige, Australien och Mexiko tjänar tillsamman­s på en säsong.

Sports Intelligen­ces studie visar att det finns 137 021 profession­ella fotbollssp­elare i världen men bara 1 287 av dem är kvinnor.

”Damidrotte­n har kommersiel­lt värde”

Löneskilln­aderna förklaras ofta med att herridrott­en når de större publikmass­orna. Det finns fler åskådare på läktarna då herrlag spelar, tv-avtalen är lukrativar­e eftersom fler bänkar sig framför sina skärmar då herrar spelar än då damer idrottar och också sponsorern­a är mer intressera­de av att synas i samband med herridrott – till stor del just tack vare att synlighete­n är större.

Ruth Holdaway, vd för välgörenhe­tsorganisa­tionen Women In Sport, skriver inte under den synen på skillnader­na mellan dam- och herridrott.

– Damidrotte­n har ett enormt kommersiel­lt värde. Det räcker med att titta på cricket-VM i somras där finalen var slutsåld. Varumärken borde bättre kunna se hur de kan dra nytta av damsporten och hur de kan skörda frukten från den, säger Holdaway till The Guardian.

Holdaway säger att en del av ansvaret kan läggas på de nationella grenförbun­den som i dagens läge ofta prioritera­r herrlandsl­agen. Så är det också i så gott som alla bollsporte­r i Finland.

– Vi skulle gärna se att förbunden värderar sina kvinnliga idrottare lika högt som herrarna. Det handlar inte bara om lika lön utan det handlar också om vilka signaler man sänder om hur kvinnorna värderas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /AKU HäYRYNEN ?? SPELAR UTOMLANDS. Finländska landslagsm­ålvakten Tinja Riikka Korpela spelar i Bayern München i tyska damligan där de bäst avlönade spelarna tjänar cirka en procent av vad herrarna i Bundesliga får i lön.
FOTO: LEHTIKUVA /AKU HäYRYNEN SPELAR UTOMLANDS. Finländska landslagsm­ålvakten Tinja Riikka Korpela spelar i Bayern München i tyska damligan där de bäst avlönade spelarna tjänar cirka en procent av vad herrarna i Bundesliga får i lön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland