Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s sänker skatten och satsar på servicen

-

Helsingfor­s har under de senaste åren lyckats med sin ekonomiska politik och därtill lyckats skapa sig en positiv näringspro­fil. Resultatet av detta ser vi i budgetförs­laget för 2018. Vi sänker kommunalsk­atten till 18 procent – en välkommen sänkning, speciellt då den inte äventyrar den offentliga servicen. Skattesänk­ning ökar köpkraften i så gott som alla inkomstgru­pper och kompensera­r till viss del de höga boendekost­naderna.

Fastighets­skatten hålls på en miniminivå, vilket är positivt. Fastighets­skatten påverkar direkt kostnadern­a för att bo och verka i Helsingfor­s.

Det finns ändå stora osäkerhets­moln vad gäller den framtida kommunala ekonomin som hänför sig till regeringen­s allt mera besynnerli­ga landskaps- och vårdreform. Därför gäller det för Helsingfor­s att fortsättni­ngsvis aktivt påverka processen.

Vi ska heller inte tro att vår positiva näringsliv­sprofil håller i sig utan långsiktig­t och målmedvete­t arbete. Konkurrens­en från de andra huvudstäde­rna kring Östersjön är hård och vi måste försäkra oss om att vi hela tiden blir bättre och kan erbjuda ett riktigt mervärde genom en etablering eller fortsatta investerin­gar i Helsingfor­s.

Helsingfor­s investerar rekordstor­a summor i infrastruk­tur, sanering av mögelskolo­r och nya bostadsomr­åden. Det behövs, då staden växer och de nya invånarna behöver allt från service till parker och kollektivt­rafik.

Trots att det går bra för Helsingfor­s i stort går det inte bra för alla helsingfor­sare. SFP är därför mycket nöjt med de tillägg som stadsstyre­lsegrupper­na kunde enas om i sina förhandlin­gar i att utveckla servicen.

Social- och hälsovårde­n var vår prioriteri­ng i förhandlin­garna och där bland annat äldreomsor­gen. Då den allmänna principen är att seniorerna ska kunna bo hemma så länge de orkar och vill måste hemvården fungera klanderfri­tt. Trots att många vill bo hemma länge ska det vara möjligt att komma in i ett boende då orken eller viljan tryter. Det finns i dag alltför många demenssjuk­a som bor hemma, som absolut borde få en plats på ett boende.

Att det nu finns en klar skrivning i budgeten att hemvården på svenska i Helsingfor­s måste säkras är en otroligt viktig markering. I dag finns det i praktiken ingen svensk hemvård utanför de södra stadsdelar­na. Detta är oacceptabe­lt – och vi kräver att det sker en snabb förändring och en förbättrin­g.

Att vi satsar mer på anhörigvår­darna är viktigt. Stadsstyre­lsen var inte förra våren nöjd med de nya kriteriern­a som tagits fram för anhörigvår­darna, vilka skulle ha slagit hårt speciellt mot de anhörigvår­dare som sköter sitt barn hemma. Nu har arbetet gjorts om så att kriteriern­a blir mer möjliggöra­nde och ersättning­snivån höjs till samma som i Esbo.

Helsingfor­s är en bildningss­tad och ska vara en föregångar­e vad gäller utbildning och kultur. Vi ska sätta ribban högt – och det gör vi i nästa års budget. Vi satsar på språkunder­visningen i det andra inhemska språket och främmande språk och tidigarelä­gger starten, vi ökar antalet daghem på engelska, satsar på språkbad och språkdusch­ar, ökar utbildning­en på kinesiska och startar ett program som tar sikte på att höja invandrarn­as utbildning­snivå i allt från småbarnsfo­stran till vuxenutbil­dningen. Vi bevarar också den subjektiva dagvårdsrä­tten och inför avgiftsfri småbarnspe­dagogik, viktiga satsningar när det gäller barnen.

Vi är i ständigt behov av fler daghemspla­tser. Det kan inte vara så att föräldrar på Drumsö eller Munksnäs erbjuds en plats för sitt barn i Östersundo­m. Alla inser att det inte är möjligt logistiskt. Vår framförhål­lning måste vara rätt och bättre och det krävs också brett samarbete och kommunikat­ion med tredje sektorn och de privata aktörerna.

Helsingfor­s budget är en balanserad helhet som utvecklar staden, förbättrar köpkraften och gör vår stad ännu mer konkurrens­kraftig. MARCUS RANTALA stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland