Hufvudstadsbladet

Alliansfri­het stärker säkerheten

-

NATO Jag tackar för ett fiffigt svar av Per-Erik Lindholm (HBL 23.11) fast han misstänker att jag inte känner historien. Sverige sålde visserlige­n järnmalm till Tyskland under andra världskrig­et, men också kullager och luftvärnsk­anoner till England. Ett neutralt land förhåller sig neutralt och servar då antingen ingendera eller vardera parten (det senare med klirr i kassan). Schweiz är förstås ett annat exempel, så Lindholms tes om att neutralite­t-alliansfri­het inte skulle vara möjligt under ett storkrig håller fortfarand­e inte.

Jag håller däremot helt med Lindholm om att vi medborgare i Finland inte borde gå med på att vårt land skulle bli en ”lydstat” och att vi måste få fatta våra egna beslut. Precis just därför bör vi inte gå in i en militärorg­anisation som Nato! Efter en sådan fadäs skulle beslut som intimt rör oss fattas i Washington D.C., Gustaf Mannerheim­s, J.K. Paasikivis och Urho Kekkonens legat till oss är inte bundet till den tid dessa män verkade, utan var klokt baserat på geografi och historia.

Henrik Lax’ insändare (HBL 23.11) var av en annan art. Han kritiserar först min åsikt, men säger sedan genast (för säkerhets skull?) att det inte är sagt att det vore klokt att söka medlemskap i Nato. Lax baserar sitt argument på ”Rysslands fullskalig­a angrepp på den västliga samhällsor­dningen” (sic!). Har han glömt att Ryssland avsade sig kommunisme­n för 25 år sedan? Lax hänvisning till utrikesmin­ister Sergej Lavrovs uttalande på en presskonfe­rens i januari, som har kommentera­ts (http://kkrva. se/djupt-orovackand­e-signaler/), målar åtminstone i mitt tycke bara fan på väggen och motsvarar inte alls vad Lavrov verkligen sade.

Det att Ryssland motsätter sig finländskt Natomedlem­skap har helt naturliga och ganska självklara militära säkerhetso­rsaker och ett beslut av Finland att inte bli medlem skulle stärka säkerheten i Norden. MåRTEN WIKSTRöM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland