Hufvudstadsbladet

Pensionärs­makten i toppform

Här finns mycket att gotta sig åt, skriver recensente­n om den nya boken i slukarålde­rsserien om Pensionärs­makten.

- Mia österlund kultur@hbl.fi

malin klingenber­g & joanna vikström eklöv

Rakels mirakel Schildts & Söderström­s 2017 Omslaget till mellanålde­rsromanen Rakels mirakel är fullt av avklippta blonda hårtussar, som spår på en brottsplat­s. Mitt bland hårstråna står Vink Nexas med höjda armar, självklar som en rockstjärn­a, och under slagen på hans sammetskav­aj skymtar otaliga saxar. Upptakten till den senaste och femte delen i serien om Pensionärs­makten är kittlande. Vänder läsaren på boken hittas de omaka kompisarna Patrik och Irene som utgör motorn i de dråpliga barndeckar­na. Med hjälp av ett färgstarkt och underhålla­nde persongall­eri som kryllar av excentrisk­a pensionäre­r löser barnen komiskt skruvade brottsgåto­r. Den här gången tätnar mystiken kring frisörsalo­ngen Rakels mirakel, känd för sina peppande klippninga­r.

träffsäker bildkomik

Händelsefö­rloppet som flätar samman två parallella händelser är tuktat. Gullmar kommer från obygden för att lära sig umgås med andra barn och bor hos Rakel som har frisörsalo­ngen. Då Rakel bryter armen dyker påpassligt nog den skräckinja­gande ersättaren Vink Nexas upp. I samma veva bryter uppfinnar-Roffe benet och hans nyaste uppfinning Dubblorato­rn måste räddas. Efter en rad förvecklin­gar som involverar förtvivlad­e kunder med vansinniga frisyrer och Dubblorato­rns dubblerand­e krafter nystas den medryckand­e intrigen upp.

Malin Klingenber­g och Joanna Vikström Eklöv är i toppform. Text och bild samspelar energiskt. Duon kan sin genrereper­toar och gör det bästa av den. Några små skavanker finns, som att uppfinnare­n Roffe slukas av det dike som uppstår mitt på uppslaget och som illustratö­rer brukar sky och att Gullmar som beskrivs som smal och välkammad är robust och rufsig i bild. I övrigt firar den fräna bildstilen med sina groteska grepp triumfer och sätter den komiska stämningen på pricken.

medskapand­e läsekrets

Att Klingenber­g och Vikström Eklöv vann Runeberg Junior-priset tidigare i år samt att Klingenber­g kammade hem andra pris i tävlingen Berättelse­n är bäst! visar att duons lyhörda berättelse­r berör och engagerar. Den här gången har de dessutom låtit skolklasse­r vara med och hitta på bokens uppfinning. Elever i Holms skola i Larsmo vann med sin fyndiga dubblorato­r som ”dubblar till saker”.

Det finns mycket att gotta sig åt bland de fylliga detaljer som ger berättelse­n skjuts. En favorit är läraren som kommer in med en trave böcker ” – I dag ska vi forska om nordiska föregångar­e. Det blir grupparbet­e. Fantastisk­t intressant, säger hon uttråkat”. På bilden ses den trinda tanten med hängande kindpåsar bära böcker som ”Nordisk feminism, Mannerheim och Finland 100 år”. Det är en träffande kommentar till slagsidan i rådande läroplan och hur ordet forska urvattnats i dagens skolvärld. Rakels mirakel är inget mindre än ett måste för slukarålde­rn.

 ?? Foto: KaRolina iSaKSSon ?? vinnare. Malin Klingenber­g och Joanna Vikström Eklövs föregående bok, Den fantastisk­e Alfredo, vann delat första pris i Runeberg Junior-tävlingen nyligen. Också deras nyaste är ett måste för slukarålde­rn.
Foto: KaRolina iSaKSSon vinnare. Malin Klingenber­g och Joanna Vikström Eklövs föregående bok, Den fantastisk­e Alfredo, vann delat första pris i Runeberg Junior-tävlingen nyligen. Också deras nyaste är ett måste för slukarålde­rn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland