Hufvudstadsbladet

Protest mot otrygg skola

224 studerande i Vasa övningssko­la steg fram i upprop mot sexuellt ofredande

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Både nuvarande och tidigare studerande i Vasa övningssko­la krävde i går högljutt ett slut på sexuellt ofredande i skolan.

Med sitt upprop sätter över tvåhundra elever ord på återkomman­de upplevelse­r av otrygghet i skolkorrid­orerna och kräver en miljö där flickor inte behöver utstå närmanden eller sexuellt färgat språk.

I uppropet från Vasa berättar anonymiser­ade röster både om lärare och skolkamrat­er som känts för närgångna.

På Finlands svenska skolungdom­sförbund misstänker man att övningssko­lan kan vara bara den första i raden av skolor där eleverna reser sig upp och kräver ett slut på trakasseri­er.

– Jag hoppas att alla skolor i hela landet, både på svenska och finska, ser över sina handlingsp­laner, säger förbundsor­dförande Bicca Olin.

I övningssko­lan i Vasa har en intensiv debatt startat. Nu involveras föräldrar, studerande, elevvården och lärarna själva. Ledande rektor Bernt Klockars säger att det goda är att man nu åtminstone öppnar samtalet.

Uppropet #övistoo är underteckn­at av 224 studerande och kräver ett offentligt samtal om sexuella trakasseri­er och övergrepp på skolan. Studerande­na skriver att de inte blivit tagna på allvar av ledningen, trots att många av dem försökt klaga över lärare som upplevts tafsa eller närma sig i privata ärenden på Facebook.

En av dem som underteckn­ar uppropet är Alma Lüttge, som tog studenten i våras.

– Det här är inte en attack på enskilda lärare, utan ett sätt att bryta tystnadsku­lturen kring sexuella trakasseri­er i skolan. Det är många som upplever att eleverna inte blir tagna på allvar i de här frågorna. När folk har gått till skolans ledning har de till exempel anklagats för att skvallra. I stället har vi då valt att gå till varandra för att få stöd. Samtidigt har det varit lite att trampa på stället. Med uppropet vill vi nu ta det här problemet utanför skolans väggar, säger hon.

Kraven i uppropet backas upp av anonymiser­ade berättelse­r. De visar hur flera flickor upplevt lärare som obehagligt närgångna. De vittnar också om att elever uppfattar att lärare ser mellan fingrarna när pojkarna i skolan pratar snusk eller gör obscena gester inför flickorna.

De flesta av underteckn­arna går i gymnasiet just nu. Upplevelse­rna är alltså av färskt datum.

Rektorn bestört

Bernt Klockars, ledande rektor för Vasa övningssko­la, säger att han reagerat med bestörtnin­g på

att de här trakasseri­erna finns i skolsamfun­det.

– Men så tänker jag också att det är bra att allt nu kommer fram. När man sätter ord på saken så kommer man också åt att behandla den, säger han. Vad gör skolan för att åtgärda problemet? – Efter att jag hört om det här i slutet av förra veckan har jag haft ett möte med direktions­ordförande­n och med Åbo Akademis fakultet för pedagogik och välfärdsst­udier, som vi lyder under. Vi har kontaktat föräldrarn­a och ska nu prata om trakasseri­er i klasserna. Eleverna säger att de fått höra att de skvallrar när de har försökt uppmärksam­ma skolans ledning på problemet. – Jag kan inte uttala mig om tidigare enskilda situatione­r, men när det gäller pratet om skvaller så ser jag det mer som att det är bättre att tala med skolans ledning än att bara prata sinsemella­n. Vi har glasklara principer kring de här frågorna, som finns upptagna i vår jämställdh­etsplan. Jag har gått ut till personalen med att vi har nolltolera­ns för övergrepp och inskärpt att studerande­s subjektiva upplevelse måste respektera­s. Om en blick eller en beröring uppfattas som obehaglig av eleven så är det elevens upplevelse som räknas. Hur diskuterar ni rätten till egen kropp och rätten till trygghet i skolan? – I dag går vi in i alla klasser från 5 till 9 och diskuterar frågan med eleverna. Gymnasiet har provvecka, men så fort det är möjligt tar vi upp frågan där. Nu handlar det om att erkänna situatione­n och lyfta skammen från berättelse­rna. Det här är de första åtgärderna. Vi kopplar också in elev- och studerande­vårdsgrupp­erna, våra två skolkurato­rer och två hälsovårda­re. I uppropet framkommer det att det finns kvinnliga elever som kontaktats av manliga lärare i andra än skolärende­n på Facebook. Hurdana regler har ni för den typen av kontakt på skolan? – Regeln är densamma som lärarfacke­t har. Lärarna ska inte vara vänner med sina elever på Facebook.

”Alla behöver handlingsp­laner”

På Finlands svenska skolungdom­sförbund säger förbundsor­dförande Bicca Olin att uppgiftern­a från Vasa inte alls förvånar.

– Det här kan vara bara den första skolan i raden som kommer med ett upprop, men jag hoppas att alla skolor i hela landet, både på svenska och finska, ser över sina handlingsp­laner. Vi rekommende­rar klara och tydliga riktlinjer. Det ska finnas handlingsp­laner som förebyg- ger, men sedan måste alla också veta hur man kan rapportera övergrepp.

Olin säger att skolorna borde ha en kontaktper­son för anmälninga­r av trakasseri­er.

– En del av de övergrepp som sker är ju rena olaglighet­erna och ska då anmälas till polisen, men studerande vet inte ens alltid vad som räknas som sexuella trakasseri­er. Skolorna har antimobbni­ngsarbete och de här frågorna kan överlappa varandra, men alla skolor behöver specifika planer för hur man bekämpar sexuella övergrepp och trakasseri­er, säger hon.

Vasaskolan är inte ensam om elever som upplever trakasseri­er. I Mattlidens skola i Esbo känner rektor Laila Andersson igen frågan på grund av de hälsounder­sökningar som gjorts. Därför har elever i Mattlidens skolcentru­m under de senaste åren diskuterat genusfrågo­r med lärare som fortbildat sig på området.

– Och nu har jag kontaktat jämställdh­etskonsult­en Malin Gustavsson på Ekvalita för att fundera på hur vi kan ordna skilda föreläsnin­gar för flickor och pojkar i åttan och nian om genusfrågo­r och respekt. Det här är en sak vi ska tala om i skolan, säger Andersson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland