Hufvudstadsbladet

Palestinie­r och israel kämpar för freden

Konflikten mellan Israel och Palestina kan ta slut snabbare än många tror. En folkrörels­e som funnit våldsspira­lens meningslös­het förenar motpolerna till kamp för fred med antivåldsm­etoder.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ahmed Helou är tidigare Hamasaktiv­ist medan Moran Zamir har stridit i Israels armé i Gaza. I dag på Internatio­nella solidarite­tsdagen för Palestina berättar de varför de lagt vapnen åt sidan och hur de kämpar för freden.

Moran Zamir är tidigare soldat i Israels armé och har stridit i Gaza. Ahmed Helou är palestinie­r som suttit i fängelse för sina dåd inom terroristk­lassificer­ade Hamas. Båda har lagt ner vapnen för att bygga fred inom Combatants for Peace.

Den ideella organisati­onens mål är att sätta punkt för konflikten i Mellanöste­rn genom handfasta insatser i vardagen. Israeler i Jerusalem förenas med palestinie­r i Jeriko, idkar upplysning, bygger upp hus som bombats sönder och inrättar lekparker åt barn på Västbanken – tillsamman­s. Men eftersom verksamhet­en är relativt småskalig och Västbanken varit ockuperad i 50 år vågar ingen gissa när bestående fred kan bli verklighet.

– Vi jobbar för omedelbar fred. För varje timme som går kan vi förlora en vän, säger Ahmed Helou.

Optimismen kan kännas främmande för dem som följt krisen och den extremt tröga fredsproce­ssen på distans i årtionden, men Moran Zamir säger att verklighet­en är mer komplex än så.

– Följer man bara nyheterna kan man bli riktigt pessimisti­sk, men den underjordi­ska verksamhet som pågår syns i aldrig nyheterna. Ändå kan man känna av den, och även om jag är optimist till läggningen är min känsla att konflikten kan ta slut snabbare än någon räknar med.

Monster i barnets ögon

Fredskomba­ttanterna besöker Finland med anledning av Internatio­nella solidarite­tsdagen för Palestina som firas i dag. Sett till Moran Zamirs bakgrund var oddsen dåliga för att han någonsin skulle fira en sådan dag. Han är född och uppvuxen i södra Israel i en liten och vänsterori­enterad kibbutz som sett sig själv som sionismens pionjär.

– Det var en märklig blandning av uppfattnin­gar, att alla är lika värda, men att landet tillhör oss, säger han.

Kibbutzen ligger bara 800 meter från gränsen till nuvarande Västbanken. När Moran Zamir, 30, föddes hade våld på bägge sidor om gränsen präglat vardagen i 20 år.

– Då uppfattade kibbutzen sig som gränsbevak­are, att vi skulle skydda dem som levde längre in i landet från hotet från araberna.

Han var bara sex år när Osloavtale­t – en milstolpe i Mellanöste­rnprocesse­n – underteckn­ades, men han minns framtidstr­on, hur familjen besökte palestinsk­a byar på andra sidan gränsen, hur man trodde att freden skulle bestå. När Zamir fyllde 13 utbröt en ny våldsvåg med bombningar och terrordåd.

– Det var som om en dröm hade krossats, allt bara gick i kras. Varje gång man gick utomhus var det med risk för livet. Människorn­a på andra sidan gränsen blev ett konstant hot mot oss. Då upplevde jag dem som monster som bara ville döda oss.

Känslan förstärkte­s i de övre tonåren då en palestinie­r sköt ihjäl ett nygift par precis utanför kibbutzen.

– Rädslan kom riktigt nära inpå, säger Zamir.

Därför upplevde han en lättnad när Israels armé åter gick in i Västbanken.

– Soldaterna blev hjältar i mina ögon, de var de enda som äntligen gjorde något. Jag anade nog att soldaterna också gör sådant de inte borde göra, men den stora bilden var klar: vi är de goda, vi vill bara försvara oss själva, säger han.

Sprickor i bilden

I Moran Zamirs släkt fanns inte en man som inte skulle ha stridit i armén, och hans morfar var en av de stora krigshjält­arna.

– Vapenvägra­re betraktade­s som avskum. För mig var det en självklarh­et att gå med i stridstrup­perna, säger han.

Zamir tog del av ett studieprog­ram som förbereder för armén. Samhällsst­udierna öppnade hans ögon för en annan verklighet.

– Jag träffade en man i den palestinsk­a delen av Jerusalem. Han höll på att bygga upp sitt hus för sjätte gången, efter att Israel hade krossat det fem gånger. Det var första gången det uppstod en spricka i min bild av palestinie­rna, säger han.

Sprickorna blev fler, och bilden sprack för gott när Zamir tjänstgjor­de i armén, under en sedvanlig operation i Gaza. Israels trupper brukade ockupera bostadshus och använda dem som militärbas­er. De boende flydde oftast av rädsla, men inte alltid.

– Vi kommer in i huset, trettio soldater, beväpnade till tänderna. På soffan ligger en man som saknar ett ben, men framför allt saknar han allt vad rädsla heter, säger Zamir.

Han minns hur mannen på flytande hebreiska berättar om sitt förflutna, om en tidigare arbetskarr­iär i Israel, om hur han gifte sig och fick flera barn med en palestinsk kvinna som var israelisk medborgare, om hur han blev utvisad till Gaza när intifadan började, om att han inte fått träffa sin familj på sju år, om hur han återupptag­it sin apelsinodl­ing, om hur han förlorade benet sedan en israelisk drönare av misstag fällt en bomb över hans gård och om hur israeliska bandschakt­are har mejat ner alla hans apelsinträ­d.

– Han frågar oss lugnt vad vi ytterligar­e vill honom sedan vi har tagit hans familj, hans ben och hans utkomst. Jag har aldrig hittat ett svar på hans fråga, säger Zamir.

– Jag började undra om vi faktiskt är de goda och de är de onda, eller om det är mer komplicera­t än så. Alldeles uppenbart är vi de starkare, som en jätte mot en kanin. Men

om vi verkligen är de goda, varför behöver vi då alla de här vapnen, pansarvagn­arna och flygplanen mot de svaga som inget har?

Som soldat försökte Moran Za- mir förgäves skjuta bort de här tankarna. Efter fullgjorda tre år i stridstrup­perna åkte han utomlands för att glömma eländet i hemlandet, men hemlandet glömde inte honom: varje år kallades han in för repövning.

– Jag ville inte sitta i fängelse så jag gick repövninga­rna, men det blev svårare för varje år.

Som 25-åring besökte Zamir en minnesguds­tjänst för krigets alla offer, både de israeliska och de palestinsk­a.

– Minnesdage­n samlar alla kring samma budskap – låt oss stoppa kriget. Känslan är så stark. Jag känner att jag hittat min plats, mitt budskap, säger han efter att han gått med i Combatants for Peace.

Hamas som livlina

Det är där Moran Zamir han träffat Ahmed Helou, en 45-årig före detta Hamasaktiv­ist. Helou växte upp som en andra generation­ens flykting i Jeriko på Västbanken, uppfostrad av far och farföräldr­ar. Som pojke fick han höra skräckhist­orier om hur israelerna behandlar palestinie­r och hur många döda kroppar familjen sett under flykten till Jeriko.

– Det gjorde mig arg och förbittrad. Jag började hata inte bara israelerna utan alla judar.

När Israel attackerad­e Libanon deltog Helou för första gången i demonstrat­ioner, kastade sten mot israelisk armé.

– Jag var tio år och det enda jag tänkte på var hat och revolution när jag såg vad judarna gjorde åt min far och farfar.

Folkresnin­gen kom när Helou var femton och ”full av styrka och energi”.

– Det var dags för mig att ge utlopp för min vrede, säger han om beslutet att gå med i den andra intifadan, och det under den mest radikala av rörelserna.

– Jag valde Hamas för att de lovade att sätta stopp för ockupation­en, återta alla våra landområde­n och döda alla judar. De represente­rade vad jag var ute efter.

Helou började med stenkastni­ng och med att tillverka förbjudna palestinsk­a flaggor. När han var 20 grep den israeliska armén honom. Han dömdes till tre och ett halvt år i fängelse, men kom undan med sju månader.

– Det var först där och då jag träffade folk med andra tankar och annan världsbild. Och så fick jag en chans att läsa böcker. Palestinie­rna hade sina knep och gjorde så att fängelset snarare påminde om ett universite­t, säger han.

Besökte sin egen grav

Ahmed Helou satt i fängelse när Osloavtale­t slöts, men han fick veta om det när familjen besökte honom. Det fick honom att se konflikten ur ett nytt perspektiv.

– Ena dagen var den palestinsk­a flaggan förbjuden, nästa dag tillåten. Ena dagen strider vi mot varandra, nästa dag skakar våra ledare hand. Det fick mig att tro att det måste finnas en annan väg, en antivåldsv­äg, för att få tillbaka våra områden utan att vi förlorar fler vänner, säger han.

Efter fängelset lämnade han Hamas och blev volontär i Röda halvmånens ambulanstj­änst. Men framtiden blev inte som Helou tänkt sig. Upplopp och gatustride­r bröt ut. Helou minns en skottlossn­ing som nästan kostade honom livet.

– En kille sackar ihop, jag springer för att hjälpa och när jag kommer fram ser jag att det är en av mina kompisar, Feras. Jag bär honom i mina armar mot ambulansen.

Plötsligt faller han till marken med Feras i armarna. Han hinner förstå att han själv är skadad när folk ropar på hjälp. Sedan förlorar han medvetande­t. Ahmed Helou ligger i koma i tre dagar och på sjukhus i några veckor.

– De sköt mig bakifrån. Kulan är fortfarand­e kvar i min rygg, inuti ett ben. Jag har ingen känsel kvar i hela ryggen, säger han.

När han kommer ut från sjukhuset får han höra att Feras dött i skottlossn­ingen. Hans bror skjutsar honom till graven för att hedra minnet av kompisen.

– Där är fyra nya gravar. Feras ligger i den första, vår sjuttonåri­ga kamrat i följande och en kille som delade ambulans med mig på väg till sjukhuset i den tredje, säger Ahmed Helou. Den sista graven är tom. – Brorsan berättar att familjen hade förberett den graven åt mig. De var säkra på att jag skulle dö när jag låg i koma.

En bild av mänsklighe­t

Ahmed Helou studerar färdigt, och fortsätter med volontärjo­bbet. I ett skede frågar flickvänne­n om han vill jobba i en workshop med israeler.

– Jag frågar henne hur hon tror jag kan jobba med dem som försöker döda mig, men eftersom hon lyckas fixa inresetill­stånd åt mig lovar jag att åka.

Ahmed Helou träffar civila israeler i en liten kibbutz i norr. Det är hans första kontakt med den judiska fredsrörel­sen Peace Now och första gången han samtalar med israeler om tvåstatslö­sningen och mänskliga rättighete­r.

– Det var någonting fullständi­gt annorlunda än mina tidigare möten med israeler. Det var förvirrand­e men det ökade också mitt intresse. Jag ville veta mer.

Den vägen kom han i kontakt med Combatants for Peace och började jobba på en avdelning i Jeriko. Palestinie­r och israeler deltar tillsamman­s i återuppbyg­gnadsjobbe­t på Västbanken.

– Det är för att demonstrer­a den andra bilden av våra folk. Alla har sett bandschakt­arna meja ner hus. Nu får de se oss bygga upp hus och lekparker. Vårt stora mål är att sätta punkt för konflikten, inte ockupation­en. Får vi bara slut på konflikten betyder det också ett slut på ockupation­en.

Aktivismen i den här rörelsen har fyllt mig med hopp. Kan det fungera på lägsta nivå kanske det också kan fungera på högsta nivå.

Moran Zamir, Combatants for Peace

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
Ahmed Helou och Moran Zamir jobbar för bestående fred i Mellanöste­rn. De säger att palestinie­r och israeler får vara avolika åsikt, men att de kan och ska samtala om lösningar och
att de måste lära sig att tillsamman­s bygga upp det kriget har...
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ Ahmed Helou och Moran Zamir jobbar för bestående fred i Mellanöste­rn. De säger att palestinie­r och israeler får vara avolika åsikt, men att de kan och ska samtala om lösningar och att de måste lära sig att tillsamman­s bygga upp det kriget har...
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Trygga lekparker i Gaza är ett av deras gemensamma mål.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Trygga lekparker i Gaza är ett av deras gemensamma mål.
 ??  ?? olika åsikt, men att de kan och ska samtala om lösningar och
olika åsikt, men att de kan och ska samtala om lösningar och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland