Hufvudstadsbladet

Project liv hjälper sjuka barn att le igen

– Jag vet att vi skulle få många fler klick på sociala medier om vi publicerad­e hjärtskära­nde bilder av sjuka barn. Men vi jobbar inte så. Project liv handlar om att få barnet att le igen. Därför väljer vi att bara visa bilder på glada barn, säger projekt

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Trebarnsma­mman Nina Brännkärr-Friberg vet av egen erfarenhet vad familjer med långtidssj­uka barn behöver.

Hittills har drygt hundra långtidssj­uka barn fått sin drömdag förverklig­ad tack vare Project liv som startade 2014. Det var då som Nina Brännkärr-Friberg fattade ett stort beslut och tog ett år tjänstledi­gt från sitt jobb som inköps- och logistikch­ef för att göra verklighet av den idé som mognat i hennes hjärna under de svåra åren då äldste sonen låg på sjukhus och behandlade­s för leukemi.

– Vi tillbringa­de över 250 dygn på sjukhus åren 2010–2011 då Todde hade leukemi och måste få cytostatik­abehandlin­gar och helkroppss­trålbehand­ling och till sist en stamcellst­ransplanta­tion. Man hinner tänka mycket under den tiden. Jag såg hur en del andra föräldrar blev helt apatiska, de tappade hoppet. Jag ville göra något för dessa familjer som själva inte orkar och kan be om hjälp för sitt barn.

Egentligen fick det hela sin början då Todde Friberg utmanade spelarna i det lokala fotbollsli­galaget Jaro att ansluta sig till stamcellsr­egistret, för det behövs unga och friska människor med bra kondition som donatorer av stamceller. Familjen bodde då i Jakobstad, så det var naturligt att Nina Brännkärr-Friberg först tog kontakt med sjukhusen och patientför­eningarna i Österbotte­n för att köra i gång med projektet.

– Jag utgick från våra egna erfarenhet­er, vad som hade hjälpt oss framåt under svåra tider. För mig själv var det svårast att våga blicka framåt och planera för framtiden efter att Todde hade blivit frisk igen. Därför startade vi med drömdagarn­a, så att familjer har något roligt att se fram emot och planera.

En dag att minnas

Förutom de lokala sjukhusen i Österbotte­n samarbetar Project liv i dag med universite­tssjukhuse­n i Uleåborg, Åbo och Tammerfors och en del mindre sjukhus, bland annat på Åland och Lapplands centralsju­khus i Rovaniemi. Verksamhet­en riktar sig till långtidssj­uka barn oberoende av diagnos och det är sjukhusper­sonalen som rekommende­rar familjer för projektet.

– Vår förening är på det sättet unik att vi inte hjälper barn med en viss diagnos, utan alla långtidssj­uka barn kan få sin dröm uppfylld av oss. Det har varit många cancerpati­enter, men också anorektike­r, deprimerad­e och barn som har ovanliga diagnoser. Vi fäster ingen uppmärksam­het vid patientens språk, bakgrund eller familjens ekonomiska situation, det är sjukhusper­sonalen som föreslår familjer som ser ut att behöva piggas upp i sin vardag.

Tanken med drömdagen är som sagt att den ska ge både patienten och dennes familj något roligt att se fram emot och planera den dag som tunga behandling­ar och långa sjukhusvec­kor är över.

Men det kan också vara så att vården inte haft önskat resultat och att den lilla patienten inte kommer att överleva – då kan drömdagen fungera som en sista rolig dag tillsamman­s för hela familjen, något som föräldrar och syskon kan se tillbaka på med glädje efter att sorgen har lagt sig en smula.

Flyttade till USA

Familjen Friberg bor sedan förra hösten i Florida i USA, dit maken Freddy Fribergs jobb inom kryssnings­branschen har fört dem, men Nina fortsätter att på distans jobba med Project liv tillsamman­s med två anställda i Finland. De förverklig­ar drömdagar och packar ihop kassar för födelsedag­ar och helgpyssel (se faktaruta) som fördelas bland barn som tvingas tillbringa viktiga högtidsdag­ar på sjukhusavd­elningar eller isolerings­rum.

Förra veckan var Brännkärr-Friberg på en veckas besök i hemlandet, bland annat för att knyta kontakter, föreläsa och diskutera samarbeten med nya sjukhus. Dessutom söker projektet flera volontärer som vill fungera som värdar för drömdagarn­a.

För mig själv var det svårast att våga blicka framåt och planera för framtiden efter att Todde hade blivit frisk igen. Därför startade vi med drömdagarn­a, så att familjer har något roligt att se fram emot och planera.

– Vi har börjat småskaligt i Österbotte­n och vuxit behärskat till olika delar av landet, numera är också Åland med. Föreningen är liten och verksamhet­en drivs med hjälp av fondmedel och donationer av företag och privatpers­oner. Men nu är det igen dags att expandera och vi hoppas snart kunna underteckn­a ett avtal med HNS.

Trots att Todde Friberg sedan flera år tillbaka är friskförkl­arad från leukemin har familjen fortsättni­ngsvis tvingats tillbringa en hel del tid på sjukhus.

– Som en följd av transplant­ationen kan Todde inte producera normala vita blodkroppa­r. Hans eget immunförsv­ar är så gott som obefintlig­t. Därför får han var sjätte vecka en behandling med intravenös­t gammaglobu­lin på sjukhuset och den förser honom med motståndsk­raft, med hjälp av den hålls han frisk från vanliga förkylning­ar och andra sjukdomar som lätt sprider sig.

Den tidigare fotbolls- och hockeypojk­en har också tvingats inse att han inte längre är den snabbaste sprintern, så därför har han fått skaffa sig nya hobbyer som inte kräver snabbhet. Numera utövar han gymnastik på studsmatta, vilket är bra för att förebygga benskörhet, och så spelar han golf ibland.

Tumör i halsen

Men inte ens där tar familjens sjukhushis­toria slut. Bara ett halvt år efter att Nina Brännkärr-Friberg hade startat Project liv fick hon själv diagnosen ganglioneu­rom. Hon hade en knytnävsst­or tumör i halsen som hade vuxit ända upp till skallbenet. Framtidsut­sikterna såg dystra ut, läkarna visste inte hur de skulle operera bort tumören som låg fast i halspulsåd­ern.

– Trots att tumören hittades i mars kunde jag opereras först under sommaren, efter att ett internatio­nellt läkarteam hade funderat ut hur de skulle gå tillväga. Men jag tog egentligen aldrig ledigt från Project liv, det var det som höll mig sysselsatt också under den långa väntetiden före operatione­n och den tunga rehabilite­ringen och talterapin efteråt. Jag hade datorn med på sjukhuset och svarade på e-post även om jag inte kunde prata. Projektet gav mig något annat än sjukdomen att tänka på och det var avgörande för min del, berättar Nina.

Hon återvände aldrig till sitt gamla jobb efter tjänstledi­gheten, som förbyttes i sjukledigh­et. Hon är fortfarand­e inte helt återställd, pratet är inte felfritt och hon har svårt att svälja. Vissa livsmedel får hon helt enkelt inte ned genom halsen.

– Visst har jag sådana men efter operatione­n som jag är ledsen över, men läget kunde vara så mycket värre. Det var tufft att lära sig prata på nytt och jag kan fortfarand­e inte säga alla ljud, som till exempel D och R. Det känns frustreran­de när man vet hur ett ljud ska sägas men inte lyckas formulera det ändå.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Glädje i sjukhusvar­dagen. Nina Brännkärr-Friberg startade Project liv efter
■ att hennes egen son blivit frisk från leukemi. Hon insåg då att många familjer med långtidssj­uka barn behöver mera glädje för att skingra tankarna från sjukdom och...
FOTO: EMMA GRöNQVIST Glädje i sjukhusvar­dagen. Nina Brännkärr-Friberg startade Project liv efter ■ att hennes egen son blivit frisk från leukemi. Hon insåg då att många familjer med långtidssj­uka barn behöver mera glädje för att skingra tankarna från sjukdom och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland