Hufvudstadsbladet

Det är svårt att tro att Sauli Niinistö eller Matti Vanhanen (C) skulle befinna sig vänster om mittlinjen om en mer omfattande analys gjordes.

Om man får tro Helsingin Sanomats kandidatte­st finns det ingen klart borgerlig presidentk­andidat. Däremot är det trångt i det vänsterlib­erala hörnet. Det är knappast hela sanningen.

-

Tommy Westerlund kommentera­r svaren i Helsingin Sanomats valkompass på sidan 12

● Valrörelse­n inför presidentv­alet börjar komma upp i varv. Kandidater­na har redan mötts i tre valdebatte­r och nu öppnas också mediebolag­ens kandidatte­ster. Först ut är Helsingin Sanomat som presentera­de sin valkompass på tisdagen.

Kompassern­a ger en vink om i vilken riktning presidentk­andidatern­as politiska åsikter går och hur väl de stämmer överens med dina egna.

● HS har placerat de sju kandidater­na i ett fyrfält som dels visar hur konservati­va eller liberala kandidater­nas värderinga­r är, dels var de befinner sig på en höger–vänsterska­la. Bilden som framträder bjuder på en del överraskni­ngar.

Det är exempelvis mycket trångt i det vänsterlib­erala fältet. Laura Huhtasaari (Sannf) är ensam på hela den konservati­va halvan. Sauli Niinistö finns på mitten av linjen som går från liberal till konservati­v, men på den vänstra sidan. Alla övriga finns i det vänsterlib­erala fältet, med Merja Kyllönen längst ner i hörnet.

Liberal är i det här fallet uttrycklig­en värdeliber­al. Marknadsli­berala hör hemma till höger och där är det tomt. Ingen kandidat finns på högerhalva­n. Niinistö och kanske för en del lite överraskan­de Nils Torvalds (SFP) ligger närmast mittstreck­et, de övriga är klart på vänstersid­an.

● Betyder det här att det bland alla kandidater inte finns ett klart borgerligt alternativ? Nej, höger/vänsterlin­jen har dragits upp endast utifrån kandidater­nas syn på sammanlagt tio frågor – om ekonomi och några så kallade värdefrågo­r. Det ger inte en fullständi­g bild eftersom man kan särskiljas på höger och vänster på fler områden.

Det är svårt att tro att Sauli Niinistö eller Matti Vanhanen (C) skulle befinna sig vänster om mittlinjen om en mer omfattande analys gjordes. Likaså förefaller det osannolikt att Huhtasaari­s politiska hemvist kunde vara klart vänster om mitten.

● Jämfört med de partier kandidater­na represente­rar finns det också en del skillnader. SDP:s Tuula Haatainen befinner sig definitivt längre ut på den liberala kanten än hennes parti, medan Vanhanen är både längre vänsterut och mer liberal än Centern. Nils Torvalds liberala grad är däremot mindre än SFP:s huvudfåra. Alla kandidater ger en mycket miljömedve­ten bild och lämnar ett tydligt grönt avtryck i sina svar då de ger naturen företräde framför ekonomiska intressen.

● Jag gjorde kandidatte­stet med totalt 30 frågor. 79 procent av svaren stämde överens med den kandidat som låg närmast mina åsikter. Eftersom också den som befinner sig längst från mig har en samsyn på 60 procent antyder det att presidentk­andidatern­a i alla frågor som ställts totalt sett inte är så långt från varandra. I enskilda frågor kan de vara av diametralt olika åsikt.

Sannolikt försöker alla kandidater slipa ytterkante­rna för att tilltala så många väljare som möjligt och de formar sina svar med tanke på det.

Det borgar tyvärr inte för en livlig och givande valrörelse, som redan tidigare har dämpats av att den sittande presidente­n i alla opinionsmä­tningar har visat sig överlägsen de andra.

Sannolikt försöker alla kandidater slipa ytterkante­rna för att tilltala så många väljare som möjligt och de formar sina svar med tanke på det.

TOMMY WESTERLUND

Ledarskrib­ent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland