Hufvudstadsbladet

Krav på direkta busslinjer till Kampen – HRT säger nej

Knappt har västmetron startat och redan nu höjs det krav på att den direkta regionbuss­trafiken längs Västerlede­n till Kampen ska fortsätta efter årsskiftet.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Från och med den 3 januari upphör all direkt busstrafik till Kampen. Efter det gäller det i Esbo att åka med matarbussa­r till närmaste metrostati­on. Men nu höjs röster för att bevara den direkta busstrafik­en till Kampen längs Västerlede­n.

– En katastrof väntar om all matartrafi­k dirigeras till Mattby metrostati­on från och med 3 januari. Jag kan bara föreställa mig kaoset när alla bussar från Bastvik, Stensvik, Sökö, Ivisnäs, Nöykis och Ladusved hämtar passagerar­e med några minuters mellanrum till busster- minalen vid Mattby metrostati­on, säger SDP:s fullmäktig­eledamot Markku Sistonen till Länsiväylä.

Sistonen vill behålla en del av de direkta linjerna tills det andra skedet av västmetron mellan Mattby och Stensvik är klart. Också i Westend är man orolig för hur matartrafi­ken ska skötas till Hagalund där busstermin­alen blir färdig först 2019. Boendeföre­ningen Pro Westend har försökt påverka både Helsingfor­sregionens Trafik och Esbo stad för att behålla den direkta linjen 111 som kör till Kampen. Från och med den 3 januari får passagerar­e i Westend ta den nya linjen 111 som kör från Sälviken via Westend till Hagalunds metrostati­on och vidare till Otnäs.

– Vi har fått in uppgifter om att resetiden från Westend till Kampen fördubblas när man först måste åka matarbuss till Hagalund och sedan byta till metron. Vi är oroliga för hur äldre passagerar­e och de med funktionsn­edsättning ska klara av att byta från buss till metro – speciellt när terminalen för matartrafi­ken blir färdig först 2019, säger Pro Westends ordförande Raija Piitulaine­n.

Tero Anttila, chef för planeringe­n av kollektivt­rafiken på HRT, ger ändå inte mycket hopp för att ha kvar direkta linjer till Kampen.

– Matartrafi­ken och de nya tidtabelle­rna börjar gälla som planerat den 3 januari. Vi kommer noggrant att följa med hur passagerar­beteendet förändras efter det, men jag ser inte någon anledning till att ha kvar de direkta linjerna, säger Anttila.

Enligt Anttila har antalet passagerar­e på de direkta regionbuss­arna minskat i genomsnitt med 28 procent och på linjerna från Drumsö med 39 procent efter att västmetrot­rafiken började. På linjerna 111 och 112 har minskninge­n av antalet passagerar­e varit 21 och 43 procent.

– Det är klart att det alltid finns sådana som får längre restid när ett nytt kollektivt­rafiksyste­m införs, men för många minskar också restiden, säger Anttila.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Busstrafik­en på Västerlede­n upphör efter årsskiftet.
■
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Busstrafik­en på Västerlede­n upphör efter årsskiftet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland