Hufvudstadsbladet

Kriminella lurar idrottsför­eningar med fuskfaktur­or

- NICLAS LöNNQVIST

De senaste månaderna har polisen i Helsingfor­s tagit emot anmälninga­r om fall där idrottsför­eningar fått påhittade räkningar och förfrågnin­gar om att lämna ut uppgifter om föreningar­nas ekonomi. Den största fuskfaktur­an har gått på 3 000 euro.

– Tidigare har påhittade räkningar skickats till föreningar med en uppmaning att betala in pengar på svenska, tyska eller brittiska bankkonton. Det här har ofta upptäckts som fusk. Nu har vi fått uppgifter om uppmaninga­r att betala in på finländska konton. Alla som sköter om ekonomin i idrottsför­eningar uppmanas till aktsamhet, säger kriminalin­spektör Jukkapekka Risu på Helsingfor­spolisen.

De första uppgiftern­a om uppmaninga­r att betala in på finländska konton kom i oktober. Efter det har polisen fått uppgifter om ett tjugotal fall runtom i landet. En del av försöken har lyckats.

– Kriminella närmar sig inte direkt med en faktura. Brotten föranleds av en konversati­on per e-post som ofta slutar i en uppmaning att snabbt betala fakturan, säger Risu.

Om någon förening får en uppmaning att betala bör man direkt kontakta föreningen­s vd eller verksamhet­sledare för att se om det finns fog för räkningen. Om någon misstänker att den betalat in pengar på en skojares konto bör personen omedelbart kontakta banken och efter det göra polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland