Hufvudstadsbladet

Dålig inomhusluf­t kan ge miljardnot­a

Regeringen lanserar ett åtgärdspro­gram för att råda bot på de omfattande mögel- och fuktproble­men i inomhusluf­ten i offentliga byggnader. Riksdagen välkomnar programmet, men undrar vem som ska betala.

- SPT/HENRI FORSS

Bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) presentera­de åtgärdspro­grammet ”Ett decennium av sunda lokaler” i plenum i går. Detaljerna i programmet är fortfarand­e oklara, men målet är att åtgärda de omfattande fukt- och mögelprobl­emen som plågar hundratuse­ntals finländare som arbetar i skolor, daghem och andra offentliga byggnader fram till 2028. Åtgärdspro­grammet omfattar inte privata byggnader.

– Målet är att de som är sjuka ska få ändamålsen­lig vård och att så få som möjligt ska bli sjuka i framtiden, säger Tiilikaine­n.

Oron för de drabbades hälsa var något som så gott som alla riksdagsle­damöter tog upp i sina anföranden, bland annat Vänsterför­bundets partiordfö­rande Li Andersson.

– Bland utlänninga­r är Finland känt för sin rena natur och friska luft, men själva pratar vi om dålig inomhusluf­t och mögelprobl­em. Upp till 800 000 personer drabbas av mögel- och fuktproble­m dagligen i våra daghem, skolor och hem, varav största delen är kvinnor.

Johanna Karimäki (Gröna) lyfte fram de mögeldrabb­ades rättighete­r.

– Dessa människor förtjänar att bli hörda och få korrekta diagnoser. Vi behöver en egen vårdenhet för personer som lider av fukt- eller mögelprobl­em, säger Karimäki.

Uppföljnin­g av byggandet

Ett annat spår i debatten var kvaliteten av byggarbete­t. Flera riksdagsle­damöter lyfte fram det så kallade effektivit­etstänkand­et, som förutsätte­r att byggandet sker så snabbt som möjligt, vilket ökar riskerna för slarv. Även de komplicera­de ansvarsked­jorna kom upp. Flera ledamöter ansåg att frågan om vem som ansvarar för en fukt- eller mögeldrabb­ad byggnad bör bli tydligare.

Riksdagsle­damoten och arkitekten Anders Adlercreut­z (SFP) ansåg att ett bra sätt att förebygga fukt- och mögelskado­r i byggnader skulle vara att kontinuerl­igt följa upp byggnadern­as kondition.

– Konditions­granskning­ar, till exempel med hjälp av mögelhunda­r, bör vara en kontinuerl­ig process. Jag föreslår att granskning­arna genomförs med till exempel två års mellanrum och att byggnader som klarar granskning­en får ett certifikat som placeras synligt på utsidan, på samma sätt som livsmedels­myndighete­rnas certifikat placeras utanför restaurang­er, säger Adlercreut­z.

Även Aki Torniainen (C) ansåg att ett servicepro­gram för byggnader vore en bra idé.

– Det ska finnas klara regler och åtgärder för hur byggnader och byggnadsma­terial ska skötas.

Ett dyrt problem

I åtgärdspro­grammet, som preciseras i mitten av december, finns inga löften om extra anslag till kommunerna – tvärtom. ”Någon statlig finansieri­ng för fastighets­ägare ingår inte i åtgärdspro­grammet”, står det i upplysning­en. I stället ska man utreda vilka verktyg kommunerna har till sitt förfogande med givna resurser.

Dock väckte frågan om finansieri­ng ingen desto större debatt i går.

SFP:s Thomas Blomqvist, som i likhet med resten av ledamötern­a anser att åtgärdspro­grammet är ett steg i rätt riktning, påtalade ett problem i det ekonomiska arrangeman­get.

– När kommunerna inleder åtgärderna kan det leda till nedskrivni­ngar av gamla byggnader. Samtidigt har regeringen bestämt att kommunerna ska balansera sina ekonomier inom fyra år. Är det möjligt att få dispens i den här frågan, eftersom det annars blir väldigt svårt för kommunerna att balansera sina budgetar.

Riksdagen uppskattad­e att de årliga kostnadern­a för dålig inomhusluf­t rör sig mellan 450–1 000 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland