Hufvudstadsbladet

Regeringen backar om bostadsbid­raget

- SPT

Regeringen drar tillbaka propositio­nen med den så kallade delbostads­normen, meddelar familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) på Twitter.

Regeringen låter bli att införa den så kallade delbostads­normen i samband med ändringarn­a i lagen om det allmänna bostadsbid­raget, meddelar Annika Saarikko.

– Den så kallade delbostads­normen tas bort från ändringen av bostadsbid­ragslagen. Vi kom fram till denna slutsats på grund av helhetsinv­erkan på studerande, twittrade Saarikko.

Tanken med delbostads­normen var att endast 80 procent av de maximala boendeutgi­fterna skulle ha tagits i beaktande när man räknar ut bostadsbid­raget för dem som hyr en del av en lägenhet eller en lägenhet som är mindre än 20 kvadratmet­er.

Förslaget fick kritik från bland annat många studentkår­er som ansåg att delbostads­normen skulle ha bidragit till en ökad konkurrens om ettor och försvårat bostadssit­uationen i stora städer. Studentkår­erna var till exempel oroliga för höjda hyror.

Enligt regeringen var det ursprungli­ga målet med propositio­nen att minska utgifterna för det allmänna bostadsbid­raget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland