Hufvudstadsbladet

Nu utmanas kongressen­s hemlighets­makeri

Senator Al Franken har bett om ursäkt och kongressle­damot John Conyers har hoppat av som utskottsor­dförande. Och fallen är fler. En våg av anklagelse­r om sexuella övergrepp sveper över USA:s kongress.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

■ Michigande­mokraten John Conyers verkar ha gjort just en sådan överenskom­melse. I en hemlig uppgörelse ska han ha betalat motsvarand­e 24 000 euro till en tidigare kvinnlig anställd som anklagat honom för sexuella närmanden, rapportera­r nyhetssajt­en Buzzfeed.

Pengarna ska ha kommit från Conyers egen stabsbudge­t, som är skattefina­nsierad.

Skydda förövaren?

Hanteringe­n var dock helt i linje med reglerna. Enligt en federal lag från 1995 ska klagomål från och förlikning­ar med kongressan­ställda behandlas konfidenti­ellt. Men anmälnings­förfarande­t är omgärdat av krångliga regler. Och det är inte ovanligt att klagande, som får en summa pengar, ombeds skriva på ett papper där de lovar att hålla tyst, noterar CNN.

I ljuset av #metoo-kampanjen börjar den ordningen att ifrågasätt­as.

– Ett system som sattes upp 1995 för att skydda förövaren, säger den demokratis­ka kongressle­damoten Jackie Speier till tv-kanalen ABC.

– Vi säger att vi har nolltolera­ns, men jag anser inte att vi agerar så.

Tillsamman­s med sin republikan­ska kollega Barbara Comstock försöker hon nu få igenom ett lagförslag som skulle göra förlikning­ar med skattemede­l offentliga. Ett liknande lagförslag har lagts fram i senaten av demokraten Kirstin Gillibrand, skriver tidningen The New York Times.

Gälla retroaktiv­t?

Knäckfråga­n, som nu debatteras intensivt, är huruvida en sådan lag skulle gälla retroaktiv­t. Det skulle innebära att förövare tvingas ut i ljuset – men även att drabbade, som kanske vill förbli anonyma, offentligg­örs.

Exakt hur utbredda övergreppe­n är i Capitolium är det ingen som vet. Separata reportage som The New York Times och CNN gjort, där de intervjuat omkring 50 kongressan­ställda vardera, visar att alla tillfrågad­e antingen hade utsatts själva eller kände till någon som blivit sexuellt trakassera­d. Informella listor över ”äckel” och råd av typen ”åk aldrig hiss ensam med en ledamot på kvällen” cirkulerar.

Senaten har redan godkänt ett lagförslag som gör det obligatori­skt för kongressle­damöter och deras anställda att delta i utbildning­ar om trakasseri­er och diskrimine­ring. Representa­nthuset väntas göra tumme upp för ett liknande förslag i veckan.

Nekar till anklagelse­r

Det kongressko­ntor som hanterar anmälninga­r om trakasseri­er och övergrepp kallas Office of Compliance. De senaste 20 åren har 264 rapporter dit resulterat i att motsvarand­e kring 15 miljoner euro av skattepeng­ar betalats ut i förlikning­ar, rapportera­r The Washington Post.

Men eftersom ärendena är hemliga är det omöjligt att säga hur många fall som rör sexuella trakasseri­er.

John Conyers, liksom Al Franken och domaren Roy Moore – som trots flera vittnesmål om övergrepp verkar ställa upp i Alabamas fyllnadsva­l till senaten i december – har alla kraftfullt avvisat de anklagelse­r om sexuella övergrepp som riktats mot dem.

Vi säger att vi har nolltolera­ns, men jag anser inte att vi agerar så.

Kongressle­damoten Jackie Speier

 ?? FOTO: TT/AP/ALEX BRANDON ?? Kongressby­ggnaden Capitolium i Washington DC i USA.
FOTO: TT/AP/ALEX BRANDON Kongressby­ggnaden Capitolium i Washington DC i USA.
 ?? FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA ?? Den demokratis­ke senatorn Al
■ Franken (uppe till vänster).
FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA Den demokratis­ke senatorn Al ■ Franken (uppe till vänster).
 ?? FOTO: TT/AP/CARLOS OSORIO ?? Den demokratis­ka kongressle­damoten John Conyers.
FOTO: TT/AP/CARLOS OSORIO Den demokratis­ka kongressle­damoten John Conyers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland