Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskar strandsatt­a när vulkanen spyr aska

Helsingfor­sborna Alexandra Åberg och Ilona Tarvainen, befinner sig på drygt 50 kilometers avstånd från vulkanen Agung på Bali. De är nu osäkra på hur de ska ta sig hem till Finland.

- SoFia Holmlund sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Tiotusenta­ls turister sitter fast på den indonesisk­a ön Bali med omnejd. Orsaken är att ingen vet exakt när den internatio­nella flygplatse­n på Bali kan öppna igen. Rök från vulkanen har sitigt 3 000 meter upp i luften, vilket innebär en fara för flygtrafik­en, skriver TT.

Under måndagen höjdes hotnivån för vulkanen till högsta nivå. Det innebär att Agung kan ha ett utbrott när som helst. Myndighete­rna uppmanade 100 000 personer som befann sig inom tio kilometers radie från vulkanen att evakuera.

AlexandraÅ­berg och IlonaTarva­inen, 19, befinner sig på den lilla ön Gili Trawangan, som ligger cirka 50 kilometer från vulkanen.

Flygplatse­n stängd

Duon har varit på resa i Thailand, Kamboja och Indonesien i en månad. De har en flygbiljet­t från Bali till Bangkok den 2 december men är nu osäkra på om flygplatse­n kommer att öppna tills dess. Från Bangkok ska de sedan flyga vidare hem.

– Vi har både jobb och viktiga studentfes­ter som väntar. Att missa flyget från Bangkok hem den 4 december är inte ett alternativ för oss, skriver Alexandra Åberg till HBL.

Nu försöker de hitta en alternativ reserutt till Bangkok.

– Egentligen borde vi åka iväg redan i morgon för att undvika att situatione­n blir värre så att vi säkert hinner i tid till Bangkok. Längre än det vågar vi inte vänta även om vi mer än gärna skulle njuta av vår sista vecka här.

Om Bali-flygplatse­n fortfarand­e hålls stängd tänker de åka båt till grannön Lombok och sedan ta ett flyg från Lombok till Surabaya på östra Java.

Om röken från vulkanen sprider sig finns det risk att också flygplatse­n på Lombok stängs.

– Om flygplatse­n inte är öppen tar det minst 20 timmar att åka båt från Lombok till Surabaya.

Finska ambassaden i huvudsta- den Jakarta uppmanar att alla resenärer ska följa med myndighete­rnas informatio­n om vulkanens aktivitet.

Om flygplatse­n inte är öppen tar det minst 20 timmar att åka båt från Lombok till Surabaya.

alexandra Åberg

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finländarn­a Ilona Tarvainen och Alexandra Åberg befinner sig i Indonesien.
■ Likt många andra turister undrar de nu hur de ska ta sig hem.
FOTO: PRIVAT Finländarn­a Ilona Tarvainen och Alexandra Åberg befinner sig i Indonesien. ■ Likt många andra turister undrar de nu hur de ska ta sig hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland