Hufvudstadsbladet

Ett kvitto på underteckn­arnas förträffli­ghet?

- KAJ KORKEA-AHO Helsingfor­s

SAMKöNAT äKTENSKAP I HBL (25.11) har 45 präster en insändare om att man inte välsignar eller viger homosexuel­la par och aldrig någonsin kommer att göra det. Prästerna ser också med oro och sorg på samhällsut­vecklingen (läs: i kölvattnet av den nya äktenskaps­lagen).

Syftet med texten är oklart. Är texten riktad till biskopen och kyrkomötet? Knappast, i så fall hade den väl skickats internt och inte till morgontidn­ingen. Är den tänkt som informatio­n till samkönade par som jag och min fästman? Överflödig­t i så fall, vi är nog väl medvetna om att kyrkan stängt ut oss så länge den existerat. Eller kanske prästerna tycker att vi inte fått det tillräckli­gt tydligt sagt rakt i våra ansikten hur oönskade och otänkbara vi är i Guds ögon.

Är texten riktad till allmänhete­n? Kanske prästerna oroar sig för att allmänhete­n verkar tycka att diskrimine­ring och homofobi hör till det förgångna? Är texten riktad till Gud? Som ett ängsligt kvitto på underteckn­arnas egen förträffli­ghet? Är texten riktad till bokstavstr­oende konservati­va medlemmar i kyrkan? I så fall är det paradoxalt och ytterst skenheligt att två kvinnliga präster underteckn­at texten.

Jag vet inte. Kanske syftet helt enkelt var att förstöra humöret för en del av kyrkans medlemmar vid lördagens frukost? Det lyckades texten med hemma hos oss i alla fall.

Jag meddelar samtidigt att jag inte i något skede kan besöka någon tillställn­ing där någon av de underteckn­ade prästerna predikar eller medverkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland