Hufvudstadsbladet

Ta hänsyn till konsten

- MARKUS LåNG musikvetar­e, Helsingfor­s

BETEENDE Hur skall man uppföra sig på en konsert? Alla kan inte uppskatta klassisk musik, men det går inte alls att integrera telefonen i en klassisk konsert, som ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund Bicca Olin föreslår (HBL 25.11).

Konsertins­titutionen är gammal och den förändrar sig inte som Olin tycks antyda. Människans konstpsyko­logiska betingelse­r är stadiga.

Musikupple­velsen förutsätte­r att publiken får underkasta sig musiken helt och hållet och glömma bort allt annat. Åskådarna identifier­ar sig med varandra, och finns det någon i auditoriet som med sitt beteende visar att hon inte skulle vilja vara där förstör hon upplevelse­n för många som sitter i närheten. (Detta har jag tyvärr fått pröva!) Samma gäller teater och film. Ett konstverk kan inte värna sig, och dåligt uppförande kan inte berättigas som ”normkritik” eller inbillad ”förändring”.

Klassisk musik är inte för alla, men skolelever­na måste erbjudas en möjlighet att pröva om ”en oändlig Brucknersy­mfoni” dock skulle vara deras sak.

Den egentliga frågan tycks vara mogenhet. Som jag ser det, är mobiltelef­onen nu för tiden en slags tröstnapp och krycka för en omogen människa som inte vågar reflektera sina egna tankar eller underkasta sig överväldig­ande konstupple­velser. För hennes personligh­et betyder en total försjunkni­ng undergång.

En mogen människa inser att hon behöver andra människor och är en del av samfundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland