Hufvudstadsbladet

Skrapmärke­n på proverna fällde Legkov

- HBL-SPT-TT-REUTERS-AP

Internatio­nella olympiska kommittén IOK har publicerat informatio­n om hur man agerat då man stängt av ryska skidstjärn­an Alexander Legkov. Fler ryssar stängs av från OS på livstid. Samtidigt gör IOK ett förtydliga­nde när det gäller skidstjärn­an Alexander Legkovs avstängnin­g.

Beviset – märken på provflasko­rna.

”Två av flaskorna visade märken som indikerade att de öppnats. Det bekräftar att idrottaren i fråga var involverad i bedrägerie­t” skriver IOK.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) publicerad­e under måndagen en förklaring till hur de resonerat i fallet Alexander Legkov. Den ryske skidstjärn­an är sedan tidigare avstängd från OS på livstid, även om han fortsatt får tävla i det internatio­nella skidförbun­dets (Fis) världscup.

Legkov har dock inte gett något positivt dopningste­st. Däremot klargör IOK att de bedömt att Legkov varit involverad i mixtrandet med dopningste­ster, och att just det faktumet gör honom skyldig till dopningsbr­ott.

Beviset är skrapmärke­n på ett antal provflasko­r, som enligt IOK bevisar att hans prov öppnats ett flertal gånger.

IOK uppmanar också Fis att agera mot Legkov, som sedan tidigare blivit av med sina resultat från OS 2014.

”Internatio­nella skidförbun­det ombeds att ändra de resultat som nämnts här samt att överväga ytterligar­e aktioner inom sin verksamhet”, skriver IOK i sitt beslut.

Samtidigt meddelar IOK att ytterligar­e fem ryska idrottare stängs av från OS 2018 i Pyeongchan­g. Dmitrij Trunenkov och Aleksej Negodalio, OS-guldmedalj­örer i bob i Sotji-OS, är två av dem. Sedan tidigare har de två övriga medlemmarn­a i det ryska boblaget stängs av. Därmed var guldmedalj­en från spelen sedan tidigare fråntagen.

Även skidskytta­rna Yana Romanova och Olga Vilukhina, som tog stafettsil­ver i Sotji, stängs av på livstid. Den femte avstängda ryssen är skeletonåk­aren Sergej Tjudino.

Ryska bobförbund­et kallade beslutet ”höjden av orättvisa” och menade att man skulle överklaga IOK:s beslut i domstol.

Totalt är det nu 19 ryssar som stängts av på livstid från OS-deltagande efter den så kallade McLarenrap­porten om statsstödd dopning i Ryssland.

 ??  ?? Dopningsav­stängd. Alexander Legkov får inte tävla i OS.
■
Foto: AFP / LEhtikuVA / odd ANdErsEN
Dopningsav­stängd. Alexander Legkov får inte tävla i OS. ■ Foto: AFP / LEhtikuVA / odd ANdErsEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland