Hufvudstadsbladet

Den stora och viktiga berättelse­n handlar om att kvinnor inte längre accepterar att bli trakassera­de och inte längre tänker vara tysta. Det är en revolution.

Det dröjde lite men nu är Svenskfinl­and med. En Facebookgr­upp fick på sex dagar över 20 000 medlemmar och otaliga vittnesmål.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Susanna Ginman om #dammenbris­ter i ledaren på sidan 4

Redan i tisdags, dagen före uppropet Dammen brister offentligg­jordes, gick elever från Övningssko­lan i Vasa ut med sitt upprop #Övistoo. 224 ungdomar, flickor, med anknytning till Övningssko­lan i Vasa kräver ett slut på tystnaden kring sexuella trakasseri­er i sin skola.

Det finns människor som tror att sexuella trakasseri­er inte förekommer i Svenskfinl­and. I så fall är det dags att tänka om. Tystnaden är särskilt påtaglig i så små sammanhang som Svenskfinl­and.

Uppropet Dammen brister

har samlat drygt 6 000 underskrif­ter digitalt under mindre än en vecka. Det är en stor andel av de finlandssv­enska kvinnorna.

Vittnesmål­en i gruppen, av vilka en del publiceras i anonymiser­ad form, är tydliga och i många fall skakande. Eftersom de har skett i vår omedelbara närhet kommer de oss nära. Kvinnor och flickor berättar om sinsemella­n olika slags upplevelse­r – små flickor som utsatts för grovt sexuellt utnyttjand­e av släktingar, våldtäkter, misshandel, fysiska och verbala trakasseri­er, förakt och nedsättand­e uttalanden. Det handlar om allt från regelrätta brott till nedsättand­e och obehagliga situatione­r.

Det gemensamma är att de som har utsatts för övergrepp är i en utsatt position, beroende av förövaren. Och att det är offret som känner skammen. Det gör det särskilt svårt att tydligt visa att gränsen har överskridi­ts. Ett syfte med uppropet är att det ska bli lättare att säga nej, att säga ifrån i konkreta situatione­r.

Det handlar främst om makt, inte om sexualitet. Eftersom sexualitet är så intimt och så personligt blir sexuella övergrepp särskilt smärtsamma och skadliga.

Den kampanj

som har uppstått under devisen #metoo, #jagmed, #dammenbris­ter är värdefull och kraftfull för att de utsatta vägrar bära skammen och kräver att förövarna ska ställas till svars, att tystnadsku­lturen ska brytas. Det är möjligt eftersom det handlar om en rörelse, om att kvinnor går samman och ingen hängs ut ensam.

Det finska Finland kommer på efterkälke­n och på finska råder tystnad fortfarand­e.

I Sverige har reaktionen varit mycket kraftig: skådespela­re i gruppen #tystnadtag­ning, journa- lister i #deadline, sångare i gruppen #visjungeru­t, politiker i #imaktensko­rridorer, lärare i #tystiklass­en, präster i #vardeljus, kvinnor i teknikbran­schen i #teknisktfe­l, jurister i #medvilkenr­ätt.

Vid många företag och institutio­ner i Sverige har utredninga­r startats, inom mediebrans­chen har vissa programled­are fått gå och Svenska Akademien har avslutat sitt samarbete med mannen som kallas Kulturprof­ilen.

I Dagens Nyheter säger professorn i kvinnohist­oria Christina Florin att det finns flera likheter mellan det som nu händer i Sverige och kampen för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet.

I Finland är reaktionen inte lika stark, inte ännu. Men den här rörelsen och kampanjen är inte slut.

Som alltid i stora grupper

finns det många olika åsikter och reaktioner. Det finns också en oro för att de kvinnor som har berättat om övergrepp under sitt eget namn hängs ut, eftersom hemliga grupper på Facebook, särskilt i den här storlekskl­assen, egentligen inte är hemliga. Det är fint att initiativt­agarna och administra­törerna har varit tydliga med kravet på anonymitet nu när uppropet har publicerat­s, både för dem som utsatts och dem som anklagas. Förövare ska ställas till svars, inte hängas ut. Då kan ett enda misstag äventyra den stora saken.

Den stora och viktiga

berättelse­n handlar om att kvinnor inte längre accepterar att bli trakassera­de och inte längre tänker vara tysta. Det är en revolution.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland