Hufvudstadsbladet

Vittnesmål blottar övergrepp

Hundratals berättelse­r om sexuella trakasseri­er och övergrepp strömmar in i kampanjen #dammenbris­ter

-

På bara en vecka har administra­törerna bakom kampanjen #dammenbris­ter tagit emot närmare 900 berättelse­r om sexuella övertramp som sker i finlandssv­enska sammanhang.

Nu gäller det att besluta vad man gör med materialet som samlats in genom en Facebookgr­upp.

– Vi kommer att ha gruppen öppen en tid för att ge tips om vart man kan vända sig för stöd och för att ge folk en möjlighet att starta nya grupper, säger Ylva Perera, en av initiativt­agarna till #dammenbris­ter.

Bakom kampanjen finns fem finlandssv­enska kvinnor. Facebookgr­uppen grundades den 22 november och har på mindre än en vecka fått över 20 000 medlemmar. Över 6 000 kvinnor har skrivit under uppropet om att bryta tystnaden kring övergrepp och trakasseri­er.

Kampanjen #dammenbris­ter vill belysa sexuella övertramp som sker i finlandssv­enska sammanhang för att få slut på dem. Över 6 000 kvinnor har underteckn­at uppropet.

– Svenskfinl­and är en liten social enhet som tyvärr främjar tysthetsku­ltur och hederskult­ur kring sexuella övergrepp. #dammenbris­ter vill bryta tystnaden och lägga skammen där den hör hemma – hos förövarna, skriver administra­törerna i ett pressmedde­lande.

I går lanserades en hemsida där utvalda berättelse­r publicerad­es en gång i timmen fram till kvällen. På hemsidan finns också uppropstex­ten och alla underskrif­ter.

Finlandssv­enskarnas #metoo

#dammenbris­ter är finlandssv­enskarnas svar på den globala #metoo-kampanjen. Bakom uppropet finns fem finlandssv­enska kvinnor som genom talkokraft har samlat in underskrif­ter och anonyma vittnesmål. Facebookgr­uppen grundades onsdagen den 22 november och har på mindre än en vecka fått över 20 000 medlemmar.

– Vi fick genast jättemycke­t medlemsför­frågningar. Jag är chockad över hur snabbt det gick, säger Ylva Perera, en av administra­törerna.

Hashtagg #metoo har spridit sig som en löpeld över sociala medier. Både kända och okända kvinnor världen runt delar med sig av sina upplevelse­r av sexuella trakasseri­er och övergrepp. I Sverige har olika yrkesgrupp­er organisera­t sig under egna hashtaggar.

– Folk förstod genast vad det handlade om och hade väntat på att engagera sig i ett upprop som berörde dem. Det är svårt att inte reagera starkt på hur mycket skit folk har behövt leva med.

Kampanjen har tagits väl emot och har genererat otroligt mycket stöd, kärlek och sympati bland medlemmarn­a.

– Vi har mest skött den tekniska biten och hållit kontakt. Det har varit underbart att se hur medlemmarn­a sinsemella­n har delat med sig av stöd, värme och tips.

En stödgrupp med 20 000 medlemmar är ohållbar och okontrolle­rbar i längden, vilket betyder att gruppen inom kort kommer att läggas ner. Administra­törerna har varit måna om att låta folk dela med sig, men samtidigt värnat om att inga namn anges.

– Jag har inte läst en enda berättelse där något namn nämnts, men vi har vidtagit åtgärder i några kommentars­fält för att garantera anonymitet­en.

En annan utmaning har också varit att dra en gräns för när man kan publicera ytterst känsliga vittnesmål.

– Tack och lov har vi tillgång till en del profession­ella via den här gruppen. Vi har försökt para ihop dem med riskabla fall hellre än att publicera. Om folk verkligen har velat publicera har vi försökt respektera det också, men försökt hålla koll på att diskussion­en inte spårar ur, säger Perera.

Administra­törerna har tagit emot närmare 900 berättelse­r. Nu gäller det att besluta vad man gör med materialet.

– Vi kommer att ha gruppen öp- pen en kort tid för att ge tips om vart man kan vända sig för vidare stöd och för att ge folk en möjlighet att starta nya grupper.

”Svenskfinl­and är inte så farligt”

En orsak till den finlandssv­enska kampanjen är enligt Ylva Perera att det var många som antydde att Svenskfinl­and inte är så farligt och att svenskarna alltid blir så kränkta.

– Vi tror verkligen att dagens klimat går att ändra på. Vi pratar inte om det här för att vi godkänner det, utan för att erkänna att sexövergre­pp sker. Utan att erkänna kan vi inte åstadkomma någon förändring. Det här är bara första steget, nu kastar vi bollen vidare, säger Perera.

Hon hoppas att folk inte blir uppgivna utan hellre funderar på nya strategier, vilket hon ser flera tecken på i gruppen.

– Missuppfat­tningen om att det skulle ske just för att de här männen är finlandssv­enska har provocerat en del. Finlandssv­enska män är varken bättre eller sämre, men jag tror att det inom en språkminor­itet i många fall upplevs som svårare att berätta om sina upplevelse­r. Det beror på en alla-känner-alla-mentalitet. Man vågar inte lite på att folk inte kommer att hålla förövaren om ryggen.

Ingen zon är fredad

I Sverige har olika branscher arrangerat sig i upprop, medan #dammenbris­ter gäller alla finlandssv­enskar. Många av berättelse­rna utspelar sig ändå på jobbet.

– Det handlar ofta om arbetsplat­ser med ett klimat där kvinnor förminskas genom sexuella kommentare­r, eller fysiskt antastas av chefer och kollegor.

Ett sexistiskt klimat kan hindra kvinnor från att vilja, våga eller kunna klättra upp på karriärste­gen. Det kan leda till att man också förlorar ekonomiskt på trakasseri­erna.

– Det finns ingen zon som är fredad, det blir väldigt tydligt i de här berättelse­rna. Det som är slående och tragiskt är att det väldigt ofta är flera som vetat om det. Det kan vara andra som har sett på, vänner som tycker att man inte ska göra en grej av det, eller poliser som inte har trott på berättelse­n.

En annan sak som Perera slogs av är hur mycket övergrepp som sker inom relationer, inte bara kärleksrel­ationer utan också vänner emellan.

– Man är tillsamman­s med någon som man vill lita på och tycker om, men som ibland gång på gång utnyttjar ens förtroende och inte respektera­r kroppsliga gränser. Svårighete­n är det som sker i privata sfärer.

En annan kategori som i allra högsta grad bygger på utnyttjand­e av någon annans förtroende är övergrepp och trakasseri­er mot barn och unga.

– Vi fick in en hel del berättelse­r som handlade om barn, lågstadiee­lever och om tonårstide­n. Det handlade om både sexuella trakasseri­er och ren pedofili, men också övergrepp mellan barn.

Ett betydande antal fall utspelar sig också i studiemilj­öer. Uppropet och ett urval av vittnesmål­en finns samlade på: www.astra.fi/dammenbris­ter.

SPT/JENNY BLOMQVIST

nyheter@hbl.fi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland