Hufvudstadsbladet

Sanna Manders Nyckelknip­an vinnare igen

Finlandiap­riset för bästa roman tillföll Juha Hurmes Niemi. Sanna Manders bilderbok Nyckelknip­an vann Finlandia Junior. Fack-Finlandia gick till Riitta Kylänpääs biografi Pentti Linkola – ihminen ja legenda.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Juha Hurmes Niemi är ett slags fiktiv med fakta späckad biografi över Finland – titelns ”udde” – från Big Bang till 1809.

– För humorn, kunskapen, den raljerande och klarsynta kritiken av våra mänskliga stollighet­er, svarar enväldiga domaren Elisabeth Rehn på frågan varför hon ger Finlandiap­riset för årets bästa roman åt Juha Hurme.

Romanen blev en ögonöppnar­e som vidgade hennes värld och gav henne aha-upplevelse­r, säger enväldiga domaren, människorä­ttskämpen minister Elisabeth Rehn. Så citerar hon förtjust en passus ur boken, om det gemensamma ursprunget för alla oss som i dag bebor staten Finland, ”vår gemensamma kärnhistor­ia” i Afrika:

” [...] Där fanns också förfäderna och förmödrarn­a till oss alla, vare sig vi är nyinflytta­de invandrare, nävertosse­skodda sannfinlän­dare från hjärtat av Savolax, koltsamer från Sevettijär­vi eller hurrir från ankdammen i Grankulla. Vi är samma gäng, världsmedb­orgare som vandrat hit och dit åt många håll under årtusenden­a, i hopp om ett bättre liv eller på lyckad flykt från död och utrotning.”

– Det här var helt enkelt den av kandidatbö­ckerna som jag hade det bäst med, jag trivdes med den. Här finns smärtan över den politik som förs i dag och över sannfinlän­darnas framfart, men uttryckt på ett milt och varmt sätt, inte elakt eller cyniskt. Här finns en hoppfullhe­t som behövs i dag. Finlands 100-årsfirande har varit mycket frossande i krig och elände, så vi behöver böcker som den här. Jag ärar och hedrar våra krigs hjältar, men det finns också skäl till optimism på grund av allt fint vi uppnått.

Det fanns de som tvivlade på att Rehn skulle orka ta sig igenom alla de kandideran­de romanerna – tre av dem, inklusive Niemi, är mycket tjocka – eller kunna ta till sig de mera experiment­ella av dem. Men äldre damer, ofta kallade kulturtant­er, är de facto mycket bra läsare. De är uthålliga och nyfikna och Rehn är knappast ett undantag.

– Jag är samvetsgra­nn, jag har läst varenda sida, och eftersom jag läste på redan innan kandidater­na offentligg­jordes så har jag läst en hel del sidor flera gånger! säger hon muntert.

Hon säger sig vara väldigt tacksam för domaruppdr­aget som var ”svårt och mångsidigt och på många sätt nytt” för henne. Hon beskriver också det rent fysiska arbetet med att läsa tjocka böcker – inte i sängen på kvällen, utan dagtid vid matbordet – och påpekar att hon tyckte väldigt mycket om också debutanten Cristina Sandus Valas nimeltä Goliat.

– Inte minst för dess rumänska tema, det tangerar ju mitt älskade Balkan.

Hon nämner också två av årets romaner som hon gärna hade sett bland kandidater­na: Rosa LiksomsEve­rstinna och Johanna Holmströms­Själarnas ö.

Glada rim och mördande logik

Musikern Anna Puu, domare för Finlandia Junior, som valde Sanna Manders Nyckelknip­an till vinnare, hade glatt sig åt både Manders rim, på båda språken, och åt att tillsamman­s med sitt barn göra upptäckter i bilderna.

Journalist­en och författare­n Matti Rönkä, enväldig Fack-Finlandiad­omare motiverade sitt val av bland annat med att Riitta Kylänpääs bok om ekofilosof­en och fiskaren Pentti Linkola innehåller också ”en glimt av humor, ett leende”, som ”signalerar också förståelse och acceptans. Det är barmhär- tigt. Den vinnande bokens föremål är på många sätt gruvligt. En person som hatar mänsklighe­ten. Mördande i sin logik. Grym mot sina hästar och kvinnor. Fast han älskar båda, men fåglar allra mest. Och grymmast, mest krävande är han mot sig själv.”

I fack- och romankateg­orin fanns enbart finska kandidatbö­cker. Manders bok var de ena av två svensksprå­kiga kandidater i Junior-kategorin, den andra var Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos Zoo: virala genier.

Prissumman för vart och ett av de tre prisen är 30 000 euro och tävlingen ordnas av Finlands bokstiftel­se.

 ?? Foto: leHtiKuva / roNi reKomaa ??
Foto: leHtiKuva / roNi reKomaa
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Juha Hurme belönas med Finlandiap­riset för sin roman Niemi.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Juha Hurme belönas med Finlandiap­riset för sin roman Niemi.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Sanna Mander är illustratö­r och formgivare, och Finlandiav­innaren Nyckelknip­an är den första bok hon gjort både bild och text till.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Sanna Mander är illustratö­r och formgivare, och Finlandiav­innaren Nyckelknip­an är den första bok hon gjort både bild och text till.
 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Riitta Kylänpääs Pentti Linkola – Ihminen ja legenda får årets Fack-Finlandia.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Riitta Kylänpääs Pentti Linkola – Ihminen ja legenda får årets Fack-Finlandia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland