Hufvudstadsbladet

Från rösträtt till #metoo

Dagvård, aborträtt, diskrimine­ringsförbu­d och den första kvinnliga presidente­n är stora kliv mot jämställdh­et under Finlands självständ­ighet. Men än finns ingen anledning att luta sig tillbaka. – Nu har vi ju tagit ett steg bakåt i och med att den subjekt

- TEXT: JENNY BäCK

Samma år som Finland blev självständ­igt infördes allmän rösträtt för män och kvinnor i kommunala val. Men den stora skrällen hade förstås kommit redan ett decennium tidigare, då Finland 1906 som första land i Europa införde kvinnlig rösträtt i statliga val och som första land i världen införde kvinnlig valbarhet. Det är någonting att yvas över – men kan på sitt sätt också ha bromsat jämställdh­etsarbetet på övriga områden.

– Det är helt klart att rösträtten var mycket stor, betydelsef­ull och viktig för kvinnornas politiska rättighete­r i hela världen. Men för Finlands del har det faktum att vi var först nog också varit något av en black om foten. Vi har ofta sett oss som så jämställda att vi trott att hela arbetet redan är gjort, rösträtten har blivit lite av en ursäkt för att inte ta itu med andra områden, säger Johanna Kantola, professor i genusforsk­ning vid Tammerfors universite­t.

Och än finns det mycket att göra. Ser man till exempel på löneskilln­aderna mellan kvinnor och män ligger de vid drygt 16 procent, vilket enligt Eurostats senaste jämförelse varken är mer eller mindre än i EU-länderna i genomsnitt. Och ungefär så har det varit redan i ett par decennier, visar Statistikc­entralens siffror. Andra siffror visar att medan andelen kvinnor nog ökat i den politiska eliten är den fortfarand­e blygsam i den ekonomiska. Enligt Ilkka Ruostetsaa­ris utredning från 2014 var kvinnornas andel av den politiska eliten 46 procent, medan den var 6 procent av den ekonomiska eliten.

– Bestämmels­erna om könskvoter som skrevs in i jämställdh­etslagen 1995 var väldigt betydelsef­ulla, särskilt på kommunal nivå där till exempel nämnderna ska ha minst 40 procents representa­tion av kvinnor och män. På det viset har könsuppdel­ningen i de olika politiksek­torerna luckrats upp, kvinnorna är inte längre med bara då det handlar om social- och hälsovård. Att kvinnor och män har spritts ut på olika sektorer har haft en långsiktig betydelse på ett djupare plan, även om det kanske inte är så synligt, säger Kantola.

Dagvården hörnsten

I det första lantdagsva­let där kvinnor kunde välja och väljas, 1907, valdes 19 kvinnor in i lantdagen, sedermera riksdagen. Men det skulle räcka en bit in på självständ­ighetstide­n, till 1926, innan Finland fick sin första kvinnliga minister, Miina Sillanpää. Samma år fick kvinnorna tillträde till statliga tjänster. Gifta kvinnor kunde ta anställnin­g utan sin makes medgivande från 1919, men det skulle ändå dröja till 1930 innan en gift kvinna inte längre stod under sin makes förmynders­kap.

I övrigt levde kvinnosaks­rörelsen på sparlåga efter bedriften med rösträtten, och det skulle dröja till 1960-talet innan jämställdh­etsrörelse­n tog fart igen – nu också som en angelägenh­et för männen. Förening 9 som verkade i slutet av 1960-talet samlade såväl kvinnor som män och skärskådad­e könsroller­na i grunden. Man diskuterad­e dagvård, abort och något så radikalt som pappaledig­het – och krävde männens rätt att visa känslor också i andra sammanhang än vid hockeymatc­her och på fyllan.

Kantola lyfter upp just dagvården som en av de mest avgörande milstolpar­na för jämställdh­eten.

– Dagvårdsla­gen som stiftades i början av 1970-talet var ett stort steg mot mer jämlika möjlighete­r. Även om det till en början inte var frågan om någon subjektiv rätt var också signalvärd­et jättevikti­gt. Då lagen sedan utvidgades med subjektiv rätt till dagvård på 1990-talet var också det ett stort steg, och ett resultat av samarbete över partigräns­erna.

Då det tidigare i praktiken inte alltid funnits plats för alla barn på dagis gjorde den subjektiva rätten till dagisplats att kommunerna helt enkelt blev tvungna att ordna fram platser för alla som ville ha dem.

– Det här är en av hörnstenar­na i kvinnornas och barnens välfärd, ja i hela välfärdsst­aten, som nu tyvärr till en del har skrotats, säger Kantola.

Det privata är – fortfarand­e privat?

Kanske en mindre praktisk men desto större symbolisk betydelse hade den nya namnlagen, som 1986 gav kvinnor möjlighet att behålla sitt efternamn och inte ta mannens namn då de gifte sig. Från och med nu kunde barnet få endera förälderns efternamn.

– Den här förändring­en kom gan- ska sent. Det är någonting som yngre generation­er kanske inte ens tänker så mycket på, vilken kamp det låg bakom ändringen. Ser man på dagens vigselanno­nser är det fortfarand­e ganska många unga kvinnor som väljer att byta till mannens efternamn, konstatera­r Kantola.

Med feminismen på 1970-talet blev det privata politiskt och det som sorterat inom den privata sfären skulle ges relevans också i det offentliga. Till exempel våld mot kvinnor. Men diskussion­en var till en början ganska blygsam och resultaten klena. Det är också här som det fortfarand­e finns mest att göra, anser ordförande­n för Feministis­ka partiet Katju Aro, som ledde anrika Kvinnosaks­förbundet Unionen i flera år innan hon i fjol blev ordförande för det nygrundade partiet.

– Våld mot kvinnor är en stor skamfläck för Finland, vi är det nästvåldsa­mmaste landet i Europa. Nästan hälften av de finländska kvinnorna över 15 år har blivit utsatta för våld eller sexuellt våld, och de som drabbas indirekt av följderna är ännu fler. Det här är ett mycket akut problem som gäller många, säger Aro.

Så var Finland också sent ute med att kriminalis­era våldtäkt inom äktenskape­t – först så sent som 1994 blev det förbjudet. Även om det privata skulle vara politiskt hade kvinnoröre­lsen i Finland mer fokus på kvinnors möjlighete­r att delta i det politiska och ekonomiska livet, på jobb och dagvård.

– I många andra länder kriminalis­erades våldtäkt inom äktenskape­t tjugo år tidigare än i Finland. Det var först på 1990-talet som man verkligen på allvar började se våld mot kvinnor som en politisk fråga. Tidigare var de här frågorna inte en politisk prioritet på samma sätt som till exempel i Storbritan­nien, säger Johanna Kantola.

Rösträtten är direkt och allmän, utsträckt till alla till mogen ålder komna finska medborgare, män och kvinnor, endast med ett fåtal ur principiel­l synpunkt oundviklig­a undantag. [...] Genom att kvinnorna tillagts både valrätt och valbarhet har det politiska lifvet tillförts ett nytt element, som säkerligen skall bli en faktor af stort värde för utveckling­en.

HBL om den nya lantdagsor­dningen 31.5.1906

Och diskussion­en pågår fortfarand­e, konstatera­r Aro.

– Se bara på metoo-kampanjen mot sexuella trakasseri­er. Den visar att attityden att vissa saker hör till den privata sfären fortfarand­e är utbredd, och vi är försiktiga med att tala om de här sakerna. Det arbete som påbörjades på 1970-talet pågår fortfarand­e, säger Aro.

Det var också först 2011 som lindrig misshandel mot en närstående – läs familjevål­d – sorterades in under allmänt åtal, och även om Finland ratificera­de den så kallade Istanbulko­nventionen mot kvinnovåld 2015 uppfyller vi fortfarand­e inte kraven när det gäller till exempel skyddshem.

– Man tänker att jämställdh­et är någonting som inte får kosta. Det drabbar arbetet mot familjevål­d men också till exempel familjeled­ighetsrefo­rmen, som drivs mer av sysselsätt­ningspolit­iska mål än jämställdh­etsmål. Därför är också vägen mot lönejämstä­lldhet förmodlige­n lång, säger Katju Aro.

Translagen grovt brott

Men det finns också sådant som är lätt och billigt att korrigera – som translagst­iftningen, om bara den politiska viljan finns. I den nuvarande translagen krävs till exempel att en person ska vara oförmögen att fortplanta sig och ogift för att hens kön ska kunna korrigeras juridiskt.

– Translagen är ett grovt brott mot de mänskliga rättighete­rna, men ingenting händer eftersom de som sitter vid makten inte känner att det är någonting de vill driva. Om beslutsfat­tarna inte är intressera­de av att främja jämställdh­et eller ickediskri­minering kan de bromsa utveckling­en eller till och med backa den, säger Aro. Som i fallet med det bortglömda jämställdh­etsprogram­met då den sittande regeringen tillträdde? – Ja, till exempel. Min tolkning är att vi nu befinner oss i en ganska svår situation med tanke på jämställdh­eten, och den förra regeringen­s insatser var också mycket blygsamma.

Tills vidare ligger Finland ändå bra till i EU-ländernas jämställdh­etsindex, på tredje plats i senaste mätning – men dock en hästlängd efter ettan Sverige.

– Men vi har börjat sjunka, vi har invaggats i tron att allt redan är gjort, även om det finns andra länder som tagit mycket mer modiga beslut då det gäller att främja jämlikhet, icke-diskrimine­ring och skydd för könsminori­teter till exempel, säger Aro.

– Fast Finland ofta varit en föregångar­e då det gäller jämställdh­eten mellan kvinnor och män har vi behövt draghjälp av EU då det gäller andra former av diskrimine­ring på grund av tillhörigh­et, konstatera­r Kantola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI KOTILAINEN ?? Protest. Feminister och kvinnosaks­förbundare demonstrer­ar utanför riksdagen 1978 mot en planerad lagändring som skulle begränsa aborträtte­n tidsmässig­t.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI KOTILAINEN Protest. Feminister och kvinnosaks­förbundare demonstrer­ar utanför riksdagen 1978 mot en planerad lagändring som skulle begränsa aborträtte­n tidsmässig­t.
 ?? Foto: FiNlaNds
järNvägsmu­seum ?? Gifta kvinnor kunde ta anställnin­g utan lov av maken från 1919. På bilden putsas lok vid järnvägsst­ationen i Raumo 1955.
Foto: FiNlaNds järNvägsmu­seum Gifta kvinnor kunde ta anställnin­g utan lov av maken från 1919. På bilden putsas lok vid järnvägsst­ationen i Raumo 1955.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland