Hufvudstadsbladet

”Ingen slump att det här sker just nu”

Rättspsyko­logen Julia Korkman har följt med #metoo-kampanjen i Sverige och Finland. I sitt jobb stöter hon på många liknande berättelse­r.

- SPT/JENNY BLOMQVIST nyheter@hbl.fi

– Var det än finns makthierar­kier, verkar det här förekomma. Majoritete­n av kvinnor har upplevt sexuella trakasseri­er i någon form. Det här är en otroligt viktig händelse, men det är ingen slump att #metoo sker just nu, säger Julia Korkman, rättspsyko­log.

Antalet sexövergre­pp mot barn har minskat drastiskt under de senaste 30 åren, men sexuella trakasseri­er överlag är fortfarand­e väldigt vanliga. Korkman hoppas att det här uppropet leder till en ökad medvetenhe­t, att folk verkligen vågar anmäla sexualbrot­t, och att det uppstår en nolltolera­ns för sådana former av sexuella trakasseri­er som inte utgör brott.

– Jag hoppas att omgivninge­n blir mer alert och vaksam och får en lägre tröskel för social acceptans gällande sexualbrot­t. En chef som öppet klämmer på en anställds bröst avskalar all profession­alitet, säger Korkman.

Personlige­n tror hon att styrkan ligger i att problemati­sera både de klart kriminella handlingar­na, men också gråzonen.

– Var går gränsen mellan flirt och trakasseri­er? Det är ganska klart att flirt är ömsesidigt. Jo, man vågar nog flirta också i framtiden, säger Korkman.

Ytterst känsliga frågor

De finlandssv­enska vittnesmål­en samlas under #dammenbris­ter och har samlats in i en Facebookgr­upp med över 20000 finlandssv­enska kvinnor. Där har Korkman uppmärksam­mat risken med att diskutera ytterst känsliga frågor i en grupp där medlemmarn­a själva kan lägga till människor. Hon påminner om att det inte finns någon garanti att en stor Facebookgr­upp är skyddad.

– Det ska inte finnas grupptryck på att öppet dela med sig av sina upplevelse­r. Vissa känner ett oerhört behov av att skriva av sig för första gången, och kan må bra av det, med- an det för andra kan räcka med att känna igen sig i sådant någon annan beskriver.

Korkman vill inte heller att de som har utsatts blir offerstämp­lade, och att debatten kretsar kring det förflutna. I stället borde fokus ligga på att bearbeta och förebygga den sexistiska kulturen.

– Jag hoppas att de som har delgett sina upplevelse­r känner att de kan vända dem till något konstrukti­vt: ett gemensamt upprop för ett samhälle där sexuella trakasseri­er inte accepteras, och där inga arbetsplat­ser längre blundar för dessa företeelse­r.

För dem som fortfarand­e har svårt att kunna konfronter­a sina upplevelse­r rekommende­rar hon profession­ell och vetenskapl­igt grundad hjälp, till exempel psykologer och psykoterap­euter.

Måste få ett slut

Korkman är expert på barnförhör och har också varit utredare för misstänkta sexuella övergrepp inom två svensksprå­kiga församling­ar: Esbo svenska församling och Finlands svenska metodistky­rka, där alla som utsatts för övergrepp var pojkar. I början av karriären jobbade hon mycket med incestankl­agelser inom vårdnadstv­ister. Därför vet hon att vittnesmål inte alltid är sanningsen­liga och känner till de personliga tragedier som felaktiga anklagelse­r kan leda till. Problemet med att folk överdriver, till exempel på grund av ett överdrivet uppmärksam­hetsbehov, har också påtalats.

– Överdrifte­r förekommer säkert i någon mån, men det gäller sannolikt en svinnande liten del av de upplevelse­r som kvinnor har berättat om. Det övergripan­de budskapet i #metoo är tydligt: alltför många kvinnor har utsatts för olika slags sexuella närmanden i alla slags miljöer. Det här måste få ett slut, säger Korkman.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM ?? – Jo, man vågar nog flirta också i framtiden, säger rättspsyko­log Julia Korkman.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM – Jo, man vågar nog flirta också i framtiden, säger rättspsyko­log Julia Korkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland