Hufvudstadsbladet

”Nolltolera­ns ska gälla för sexuella trakasseri­er”

Sexuella trakasseri­er och övergrepp är ett folkhälsop­roblem som måste åtgärdas på alla nivåer, i alla sammanhang. Det kräver över 6 000 finlandssv­enska kvinnor i uppropet #dammenbris­ter, och kastar bollen till bland annat fonder, föreningar och beslutsfat

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

Christel Björkstran­d, generalsek­reterare vid Finlands Svenska Idrott:

– Vi har nolltolera­ns mot sexuella trakasseri­er och tar upp frågor kring jämställdh­et och likabehand­ling till exempel i våra tränarutbi­ldningar. Det är viktigt att idrotts- och motionsver­ksamheten är en trygg miljö för alla utövare. Olympiska kommittén har väldigt klara direktiv om hur man ska göra då sexuella trakasseri­er uppdagas, och dem följer vi. Det är viktigt att de här sakerna tas på allvar. Hur kan man ta steget vidare och förebygga trakasseri­er? – Finlands centrum för etik i idrotten, FCEI, kommer nästa år att göra en undersökni­ng om just de här frågorna och hur man arbetar med dem som riktar sig till idrottsför­eningarna i landet. Den ska vi också vara med om, för att också finlandssv­enska föreningar ska delta. Tills vidare finns ingen särskilt heltäckand­e undersökni­ng kring det här. Själv har jag inte under min tid hört om sexuella trakasseri­er i föreningar­na, men det skulle vara naivt att tro att det inte förekommer och det är bra att saken nu diskuteras.

Leif Jakobsson, Svenska kulturfond­en:

– Vi stöder ju i enlighet med våra stadgar utbildning och kultur, och till den del som den här typen av frågor dyker upp inom fältet så är det klart att vi också beaktar dem på olika sätt. Just nu har vi en intensiv period på gång med över 4 000 ansökninga­r inom november. Visst kommer vi att titta på ansökninga­rna också ur det här perspektiv­et. Kunde arbetet för jämställdh­et och likabehand­ling lyftas som en prioritet mer explicit inför kommande utdelninga­r?

– Vi gör ju inte den typen av begränsnin­gar i det skedet, men det är möjligt att Svenska kulturfond­ens förtroende­valda nästa år lyfter också en sådan fråga då en ny verksamhet­splan ska göras upp. Den som gäller nu är skriven redan i våras och här finns ingen specifik formulerin­g kring de här sakerna, men det är helt klart att jämställdh­et ska vara en utgångspun­kt i projekten. Det är en självklar del av det arbete som Kulturfond­en driver och stöder, och många aktörer jobbar systematis­kt med de här frågorna. Kulturfond­en är rätt bra på kartan, men jag är övertygad om att våra sakkunniga senast efter den här hösten kom- mer att se på ansökninga­rna också ur den här synvinkeln med ännu större känslighet.

– Det är bra att den här frågan nu lyfts upp och diskuteras också i Finland. Men det är bra att minnas att det här inte är en specifikt finlandssv­ensk fråga utan en samhällsfr­åga, och jag hoppas att den här diskussion­en förs på ett brett plan i hela samhället.

Sara Sundell, sakkunnig inom jämställdh­etsarbetet med barn och unga vid Folkhälsan:

– Folkhälsan jobbar mycket med jämställdh­et på dagis och i grundskola­n. På dagis arbetar vi med personalen­s och också föräldrarn­as tankar kring kön och förväntnin­gar på pojkar och flickor. Här finns fortfarand­e många normer som styr hur flickor och pojkar blir bemötta, och genom att synliggöra dem vill vi öka medvetenhe­ten och jämställdh­eten.

– I många av berättelse­rna i #dammenbris­ter handlar det om övergrepp och trakasseri­er som skett redan i barndomen, mellan barn eller av en vuxen mot ett barn. Därför är det viktigt med sexualuppl­ysning redan tidigt. Om man inte talar om sexualitet och gränser med barnen vet de inte var gränserna går och vad som inte är okej. Det handlar om trygghetsf­ostran också. Ta till exempel baddräktsp­rincipen – ingen ska få röra dig där baddräkten sitter.

I grundskolo­rna ska det sedan årsskiftet finnas jämställdh­etsplaner, där jämställdh­eten och eventuella problem kartläggs och en åtgärdspla­n görs upp. Här hjälper också Folkhälsan till.

– Man måste sträva efter nolltolera­ns, allt kränkande beteende och prat måste brytas. Det bästa resultatet får man om man jobbar strukturer­at med hela personalen och på alla nivåer. Nolltolera­nsen handlar om att lärare inte får se mellan fingrarna med kränkande beteende, inte bortförkla­ra. Det ska inte vara okej att ropa bög eller hora, och elevernas upplevelse­r måste tas på allvar.

Ansvaret för attitydern­a ligger både hemma och i skolan.

– Det handlar om att lära sig respektera varandra, och det är det vi jobbar med redan på dagis. Då vi respektera­r andra och deras gränser och sätt att vara kränker vi ju inte varandra.

Anna-Maja Henriksson, Svenska folkpartie­ts ordförande:

– Den här kulturen av sexuella trakasseri­er måste dras upp med rötterna i hela vårt samhälle, också i finlandssv­enska kretsar. Det kanske chockar en del att problemen är så här utbredda, men många kvinnor vet att trakasseri­erna och övergreppe­n är vanliga. En ökad medvetenhe­t kan hjälpa den enskilda kvinnan eller flickan att förstå att hon inte är ensam eller att det är hennes fel.

Henriksson hoppas att de som utsatts för rent straffbara handlingar nu ska våga anmäla brotten.

– Fastän det kan kännas obehagligt att anmäla är det viktigt att göra det. Nolltolera­ns är det enda rätta och vi behöver arbeta tillsamman­s för att förändra beteendemö­nstren.

Vad kan du som politiker konkret göra för att rensa ut de fula vanorna och övergreppe­n hos oss?

– Säkert kan en finjusteri­ng i lagtexten behövas, men nu är det inte lagstiftni­ngen som regelverk som är viktigast, utan att vi sätter ner foten och säger att ett sådant här beteende är totalt oacceptabe­lt. Som politiker kan vi leda den här diskussion­en och jag hoppas att den sprider sig som ringar på vattnet till det finska Finland.

 ?? FOTO: SPT/JENNY BLOMQVIST
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Anna-Maja Henriksson.
FOTO: SPT/JENNY BLOMQVIST FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Anna-Maja Henriksson.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV
FOTO: HBL-ARKIV ?? Sara Sundell.
FOTO: HBL-ARKIV FOTO: HBL-ARKIV Sara Sundell.
 ??  ?? Christel Raunio.
Christel Raunio.
 ??  ?? Leif Jakobsson.
Leif Jakobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland