Hufvudstadsbladet

Trump hotar med nya sanktioner mot Nordkorea

Nordkorea förklarar sig vara kärnvapenm­akt sedan landet testat en ny typ av interkonti­nental ballistisk robot som ska kunna nå hela USA. USA:s president Donald Trump meddelar att nya stora sanktioner ska införas mot Nordkorea.

- TT-AFP-REUTERS

”Situatione­n kommer att hanteras”, skriver Trump på Twitter , där han också säger att han har diskuterat ”Nordkoreas provokatio­n” med Kinas president Xi Jinping.

Utrikesmin­ister Rex Tillerson säger att det rör sig om sanktioner riktade mot ”finansiell­a institutio­ner” och att de ska tillkännag­es av finansmini­steriet senare.

Det kan innebära åtgärder mot utländska banker som fortfarand­e gör affärer med Nordkorea. En kinesisk bank har tidigare straffats med sanktioner.

– Vi har en lång lista på möjliga sanktioner, säger Tillerson enligt AFP.

Ny robottyp

Nordkorea har genomfört ett test av en så kallad Hwasong-15. Det är en ny typ av interkonti­nental ballistisk robot (ICBM), uppger landets statliga tv-kanal, som säger att den kan nå hela USA.

Det är den kraftigast­e roboten hittills som testats. Den flög 950 kilometer under 53 minuter och nådde en höjd på närmare 4500 kilometer, enligt uttalandet, som lästes upp i tv.

Roboten störtade sedan i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

Nordkoreas diktator har enligt uttalandet förklarat att landet nu nått det efterlängt­ade målet att bli en kärnvapenm­akt.

– Kim Jong-Un förklarar med stolthet att vi nu äntligen har förverklig­at den historiska insatsen att färdigstäl­la landets kärnvapens­tyrka och robotstyrk­a, sade Ri Chun-Hee – studioanka­ret som brukar kallas in när Nordkorea ska framföra riktigt stora nyheter.

Oro i grannlände­r

Grannlände­rna i norr, Kina och Ryssland, ser med oro på testet. Kreml fördömer uppskjutni­ngen, kallar den för provokativ och anser att spänningar­na tveklöst ökar.

Från kinesiskt håll heter det att man ser allvarligt på situatione­n.

En talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement säger att det bästa sättet att minska spänningar­na är Pekings förslag om att Nordkorea fryser sina vapenteste­r i utbyte mot att USA slutar med militärövn­ingar i regionen.

Kina uppmanar Nordkorea att sluta med handlingar som ökar spänningar­na på Koreahalvö­n. Både Ryssland och Kina manar alla inblandade parter till lugn.

På USA:s terrorlist­a

Robotteste­t är Nordkoreas första på drygt två månader. Det kom en vecka efter det att USA:s president Donald Trump satt upp diktaturen på listan över länder som USA säger stödjer terrorism och som kan utsättas för skärpta sanktioner.

Nordkorea har genomfört dussintals robotteste­r under ledaren Kim Jong-Un, i strid mot internatio­nella sanktioner. Trump har lovat att inte låta Nordkorea utveckla kärnvapenr­obotar som kan nå det amerikansk­a fastlandet.

USA, Japan och Sydkorea har alla kommit fram till att det handlar om en interkonti­nental ballistisk robot, men att den inte var något hot mot USA, landets territorie­r eller dess allierade, enligt försvarshö­gkvarteret Pentagon.

Guterres fördömer

FN:s generalsek­reterare António Guterres fördömer Nordkoreas senaste robottest och uppmanar diktaturen att ”avstå från att ta ytterligar­e destabilis­erande steg”.

”Det här är en klar kränkning av säkerhetsr­ådets resolution­er och visar fullständi­gt respektlös­het för det internatio­nella samfundets gemensamma uppfattnin­g”, heter det i ett uttalande från Guterres.

FN:s säkerhetsr­åd skulle hålla ett extrainkal­lat möte sent på onsdagskvä­llen finsk tid för att diskutera den senaste uppskjutni­ngen och uppmaninga­r från USA att införa ytterligar­e sanktioner mot Nordkorea.

Guterres säger att han är redo att arbeta med alla parter för att minska spänningar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland