Hufvudstadsbladet

Tionde hemmaseger­n i följd för IFK

Patrik Carlssons magiska framspelni­ng till Ryan O’Connor i sista matchminut­en blev matchavgör­ande för IFK. – Det är tveksamt om vi är värda segern, säger svensken.Ishockey

-

IFK:s svenska center Patrik Carlsson har inte haft en helt enkel start på sin tid i Finland. Då IFK spelade svagt i början av säsongen hade Carlsson svårt att hitta sin plats i laget och han fick spelade både center och ytter i både offensiva och mer defensiva formatione­r.

Men den ödmjuka och samvetsgra­nna spelaren skötte sin uppgift med glans oberoende av rollen. Och sakta men säkert har Carlsson fått en allt större roll i laget i samma takt som IFK: spel blivit bättre.

I matchen mot Ilves stod han för en verkligt läcker passning till Ryan O’Connors segermål med bara 46 sekunder kvar på klockan.

– Det var riktigt skönt att se honom sätta in pucken i det läget. Men segern är det enda vi ska ta med oss från den här matchen. Annars var det ingen bra insats av oss. Det är tveksamt om vi är värda segern, säger Carlsson.

– Men det är bra att vi hittar sätt att vinna matcher till skillnad från tidigare i höst.

Svensken vill helst glömma matchen där IFK tappade ledningen två gånger men till slut kunde vinna tack vare två mål under matchens sista fem minuter.

Bättrar hela tiden

Carlsson är nöjd med både laget och det egna spelet. Han säger att han inte bryr sig så mycket om att poängsaldo­t inte visar på mer än 1+10 på 27 matcher.

– Jag känner att jag bidrar till laget och jag har ju haft en hel del målchanser. Det hade känts värre om jag inte haft några chanser. Jag ska fortsätta jobba hårt och hjälpa laget, säger han.

Carlsson är en av tränaren AriPekka Selins mest pålitliga spelare. Han är en kille som coachen har inne på planen både då laget jagar kvittering och då laget försvarar sin ledning på slutet. Han spelade som sagt fram till segermålet mot Ilves och spelade också de sista 46 sekunderna då laget bevakade ledningen och tog hem segern.

– Han är en stor spelare för oss. Han gör hela tiden rätt saker för att laget ska kunna vinna. Han bygger upp spelet, han forechecka­r, han åker skridsko och han arbetar otroligt hårt byte efter byte, säger Selin.

– Han åtnjuter en enorm respekt inom laget. Han är anspråkslö­s, ödmjuk, samvetsgra­nn och smart och har glimten i ögat. Han är med andra ord en lagspelare ut i fingerspet­sarna.

Carlsson medger att han fått jobba lite extra för att anpassa sig till spelet i ligan efter att ha spelat hela karriären i Sverige.

– Spelet är lite annorlunda än vad jag var van vid. I SHL kändes det som om alla lag spelade rätt lika medan skillnader­na här är större. Också rinkstorle­karna varierar och matcherna kan se väldigt olika ut.

– Jag har en bra känsla och känner att jag kan bidra och då laget hela tiden blir bättre tycker jag det ser bra ut för oss. Om man alltså bortser från den här matchen.

Selin berömmer Carlsson och kallar svensken för tränarens drömspelar­e.

– Han klarar vilken roll som helst

 ?? Foto: LEHtIKUVA / RoNI REKoMAA ?? HIFK-spelarna jublar över sergermåle­t
Foto: LEHtIKUVA / RoNI REKoMAA HIFK-spelarna jublar över sergermåle­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland