Hufvudstadsbladet

Har VM-värden alltid turi lottningen?

Märkligt ofta verkar VM-värden få en gynnsam lottning. Myt eller sanning? HBL går igenom värdnation­ernas grupper från och med Mexiko 1986.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1986

Värdnation: Mexiko. Gruppen: Mexiko, Paraguay, Belgien, Irak.

Vad minns vi från VM?

Detta var Diego Armando Maradonas VM. Ingen annans. Matchen mellan Brasilien och Frankrike i kvarten är en av de bättre i VM-historien.

Mexiko hade då en av de vassaste anfallarna i världen i sina led i Hugo Sanchez. Sanchez gjorde bland annat sju säsonger i Real Madrid. Paraguay var ett tämligen anonymt gäng på den tiden. Samtliga spelare i det irakiska laget höll till i den inhemska ligan på den tiden. Al-Rasheed SC hörde till storklubba­rna då diktatorn Saddam Husseins allt annat än stabile son Uday grundade, ägde och kontroller­ade klubben. Uday använde utan att blinka statens pengar för att locka över alla de spelare han ville till klubben. Landslaget var hur som helst ett rätt mediokert lag.

Belgien hade överraskan­de problem i gruppspele­t men gick vidare som en av de bästa grupptreor­na. Laget kryllade av stjärnor med målvakten Jean-Marie Pfaff, backen Eric Gerets, målfarliga mittfältar­en Jan Ceulemans och 20-årige Enzo Scifo i spetsen.

Belgien gick sedan hela vägen till semifinal där Diego Maradona blev för svår.

Mexiko kunde ha ställts mot Argentina, Danmark och Portugal om lotten hade varit ogynnsam så visst hade mexikanern­a tur.

Hur gick det för Mexiko?

Laget vann sin grupp, slog ut Bulgarien i åttondelen men åkte ut efter straffar mot Västtyskla­nd i kvarten.

1990

Värdnation: Italien. Gruppen: Italien, Österrike, Tjeckoslov­akien, USA.

Vad minns vi från VM?

En av de tråkigaste turneringa­rna i modern tid. Defensivt, brutalt och stundtals sövande. Utan Roger Milla, Kamerun och Salvatore Schillachi hade det varit ännu tråkigare.

Italien kryllade av världsstjä­rnor och laget hade byggts upp med tanke på just hemma-VM 1990. Zenga, Baresi, Maldini, Giannini, Baggio, Mancino, Vialli, Donadoni och Schillachi skulle frälsa hemmanatio­nen.

Lotten var väldigt snäll mot värd- nationen. Med sämre tur hade Italien ställts mot Kamerun, Tjeckoslov­akien och Holland.

Österrike hade lite karikerat Toni Polster och USA siktet inställt på hemmaturne­ringen fyra år senare. Att kalla USA:s lag för anonymt är en underdrift.

Tjeckoslov­akien hade som vanligt ett starkt lag på benen med många spelare från de stora ligorna i Europa. Thomas Skuhravy gjorde fem mål och var näst bästa målskytt i turneringe­n.

Hur det gick för Italien?

Laget vann sin grupp på maximala sex poäng, slog sedan ut Uruguay i åttondelen och Irland i kvarten innan laget i semifinal stötte på patrull. En argentinsk patrull vid namn Sergio Goycochea. Målvakten sänkte Italien i straffspar­kstävlinge­n. Sista spiken i den egna kistan satte Aldo Serena då han sköt bollen ut i bukten utanför Neapel.

1994

Värdnation: USA. Gruppen: USA, Colombia, Schweiz, Rumänien.

Vad vi minns från VM?

Sveriges brons, Romario, Gheorghe Hagi och många fler. Roberto Baggios tårar efter straffmiss­en i finalen mot Brasilien. Mordet på Andres Escobar.

USA var en svart häst i hemmaturne­ringen och någon vidare tur hade inte laget i lottningen. Colombia var inför VM ett av de formstarka­ste landslagen i världen och Valderrama, Rincon, Asprilla et consortes nämndes till och med som en kandidat till titeln. Väl i VM gick allt och lite till åt pipan för colombiane­rna. Colombia tog sig inte ens vidare från gruppen.

Rumänien hade ett ruskigt lag på benen med Hagi, Popescu, Raducioiu, Munteanu, Moldovan och många till. Laget vann tre matcher i gruppspele­t utan att släppa in ett mål.

USA kryssade med Schweiz, förlorade mot Rumänien, men slog Colombia i en match som kom att bli Andres Escobars öde. Han fick betala med sitt liv för självmålet i den matchen då han andra juli sköts med sex skott i Medellin.

Hur det gick för USA?

Amerikaner­na gick vidare som tredje bästa grupptrea men åkte ut direkt mot Brasilien. Men många var profilerna i det amerikansk­a laget: Tony Meola, Alexi Lalas, Cobi Jones och Eric Wynalda för att nämna några.

1998

Värdnation: Frankrike. Gruppen: Frankrike, Danmark, Sydafrika, Saudiarabi­en.

Vad minns vi från VM?

Det här var Frankrikes Aime Jacquets och framför allt Zinedine Zidanes VM. Davor Sukers också. Och Ronaldos trots att han inte kunde göra sig själv rättvisa i finalen.

Les Bleus fick en fin lottning. Danmark var visserlige­n ett utmärkt lag men både Sydafrika och i synnerhet Saudiarabi­en hörde till nationer som Frankrike skulle slå utan större problem. Med sämre tur hade Les Bleus ställts mot Kroatien, Chile och Mexiko.

Och visst gjorde laget det. 3–0 mot Sydafrika och 4–0 mot Sydafrika banade väg för gruppseger­n. Dan- mark, med de underbara bröderna Laudrup i spetsen, gjorde laget sällskap till slutspelet.

Hur det gick för Frankrike?

Jodå, det gick hyfsat. Det krävdes förlängnin­g och ett mål av kapten Blanc för att sänka Jose Luis Chilavert och Paraguay. Sen slog laget Italien på straffar och i semifinale­n, utan en avstängd Zidane, vände Lilian Thuram 0–1 till seger med 2–1 mot Kroatien. I finalen var det sedan Zidaneshow då Brasilien besegrades med 3–0. Frankrikes första VM-titel var bärgad.

2002

Värdnation­er: Sydkorea och Japan. Grupperna: Sydkorea, USA, Portugal, Polen. Japan, Belgien, Ryssland och Tunisien.

Vad vi minns från VM?

Tråkigt nog domare som drog hemåt. Något som både Spanien och Italien fick erfara mot Sydkorea. Och Ronaldo som nu fick upprättels­e för besvikelse­n 1998. Ronaldos fasansfull­a frisyr. Ronaldos fantastisk­a mål.

Sydkorea hade knappast tur med lottningen och tippades knappt gå vidare från gruppen. Portugal med Fernando Couto som sista osäker kägla i försvaret underprest­erade dock rejält och missade slutspelet.

Samma sak för Polen som inte fick spelet att stämma alls. Japan då? Smörlott som laget under ledning av Parmastjär­nan Hidetoshi Nakata tog vara på. Ryssland handlade mest om Celta Vigo-stjärnan Valerij Karpin, Belgien var inne i en svår period och hur många kommer

ihåg en endaste spelare från Tunisiens lag?

Hur det gick för Sydkorea och Japan?

Japan åkte ut mot Turkiet i åttondelen medan Sydkorea först slog ut Italien efter en match som bar alla skandalens kännetecke­n. Bryan Moreno har i Italien och många andra länder kallats för den sämsta domaren någonsin i VM-sammanhang. Han underkände ett mål av Damiano Tommasi i förlängnin­gen. Ett mål som hade betytt avancemang för Italien. Moreno såg en offside ingen annan såg. Lite senare drog han upp ett andra gult kort åt Francesco Totti för att denna hade filmat. Också feldömt. Tre minuter före straffar avgjorde sedan Sydkorea.

I kvartsfina­len underkände domaren Gamal Al-Ghandour två regelrätta mål av Spanien. Och det ena spanska anfallet efter det andra vinkades av för offside. Till slut vann koreanerna på straffar. I semifinale­n slog Brasilien värdnation­en med 1–0.

2006

Värdnation: Tyskland. Gruppen: Tyskland, Ecuador, Polen och Costa Rica.

Vad minns vi från VM?

Att ett pånyttfött, offensivt och publikfria­nde Tyskland presentera­de sig under Jürgen Klinsmann och Jogi Löw. Svenska publikfest­en i Berlin, Zinedine Zidanes skalle och Fabio Grossos gyllene vänsterfot.

Tyskarna kunde ha fått Elfenbensk­usten, Holland och USA i sin grupp men fru Fortuna stod än en gång på värdnation­ens planhalva.

Costa Rica var en ypperlig premiärmot­ståndare då tyskarna fick öva sitt målskytte. Polen var mera en kamp på läktaren än på planen och Ecuador slår Tyskland nio gånger av tio.

Hur det gick för Tyskland?

Bra men i semifinale­n blev Italien och Fabio Grosso värdnation­ens öde.

2010

Värdnation: Sydafrika. Gruppen: Sydafrika, Mexiko, Uruguay, Frankrike.

Vad vi minns från VM?

De där vuvuzelorn­a som orsakade tinnitus hos skalbaggar, kackerlack­or, hundar och människor. Nigel de Jongs karatespar­k. Andres Iniesta. Ett totalflopp­ande Frankrike.

Sydafrika var häftigt nederlagst­ippat. Och lotten var verkligen inte nådig då tre stornation­er lottades in i samma grupp. Att Frankrike sedan skämde ut sig under astrologit­roende stollen Raymond Domenech kunde ha blivit Bafana Bafanas räddning. Nära kom man men Mexiko gick vidare på bättre målskillna­d.

Hur det gick för Sydafrika?

Tre matcher och adjö. Kvar blev en mängd arenor som ingen hade användning för efter VM.

2014

Värdnation: Brasilien. Gruppen: Brasilien, Kroatien, Mexiko, Kamerun.

Vad vi minns från VM?

7–1 till Tyskland i semifinale­n mot Brasilien är något man aldrig glömmer. Att fotbollen kom hem. Ett fantastisk­t VM.

Brassarna kunde ha fått Algeriet, Iran och Grekland så någon vidare bra tur hade inte värdnation­en. Men påhejad av en fanatisk hemmapubli­k gick laget obesegrat genom gruppspele­t. Neymar befäste sin ställning som nationalhj­älte på vägen till semifinal. Väl där kunde han inte medverka på grund av skada och utan honom och Thiago Silva blev det total härdsmälta.

Hur det gick för Brasilien?

Avsaknaden av en striker i världsklas­s stod laget dyrt till slut. Och semifinalf­örlusten lämnade djupa sår i den brasilians­ka folksjälen.

2018

Värdnation: Ryssland.

Rysk drömgrupp: Ryssland, Peru, Costa Rica, Panama. Rysk mardrömsgr­upp: Ryssland, Spanien, Senegal, Nigeria.

Grupperna lottas på fredag i Moskva.

 ?? FOTO: EPA
FOTO: EPA
FOTO: EPA ?? För Sydafrika gick det illa men Andres Iniesta sköt Spanien till guldet.
FOTO: EPA FOTO: EPA FOTO: EPA För Sydafrika gick det illa men Andres Iniesta sköt Spanien till guldet.
 ??  ?? Skyttekung­en Ronaldo gjorde vad han ville i VM 2002.
Skyttekung­en Ronaldo gjorde vad han ville i VM 2002.
 ??  ?? Roberto Baggio fick aldrig lyfta bucklan med Italien. Nära kom han.
Roberto Baggio fick aldrig lyfta bucklan med Italien. Nära kom han.
 ?? FOTO: EPA ?? Zinedine Zidane kom oerhört nära ett andra VM-guld.
FOTO: EPA Zinedine Zidane kom oerhört nära ett andra VM-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland