Hufvudstadsbladet

Idrottarna får ta smällen som vanligt

- MARCUS LINDQVIST

● Systemet kunde inte fungera utan att idrottsutö­varna var personlige­n involverad­e.

En av nyckelfras­erna i det 46 sidor långa dokumentet, där internatio­nella olympiska kommittén IOK förklarar skidstjärn­an Alexander Legkovs livstids avstängnin­g. Med systemet avses den ryska dopningsko­nspiration­en, som den disciplinä­ra kommission­en liknar vid ett schweizisk­t ur. Legkov: ett av kugghjulen, väl medveten om sin roll.

● Den omtalade McLarenrap­porten har fått hård kritik, bland annat av internatio­nella skidförbun­det Fis antidopnin­gsexpert Rasmus Damsgaard (HBL 22.11). Det finns inga positiva dopningspr­over som bevis – tvärtom, Legkov och de andra avstängda ryssarna har gett hundratals negativa dopningspr­over före och efter OS i Sotji.

Bevisen består av indicier – vittnesmål, mejl och raspiga provrör som ser ut att ha blivit öppnade för att byta ut idrottsutö­varnas urinprover mot rena. Tillsamman­s utgör de en kompromett­erande helhet, som IOK:s disciplinä­ra kommission lägger hela sin tyngd bakom.

● Det är viktigt att komma ihåg att samma rättsprinc­iper inte gäller i dopningsmå­l som i kriminalrä­tt, där det står till åklagaren att bevisa den åtalades skuld bortom varje rimligt tvivel. Enligt internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas kod räcker det med att etablera vad som sannolikt har skett.

IOK har redan avstängt 23 ryska idrottsutö­vare och diskvalifi­cerat dem från OS i Sotji, bland dem guldmedalj­örer och silvermeda­ljörer. Det lär komma fram fler namn inom de närmaste dagarna.

● Den internatio­nella olympiska kommittén står inför en svår situation. IOK-chefen Thomas Bach har låtit förstå att han inte vill utestänga Ryssland helt från OS i Pyeongchan­g. Men om idrottsutö­varna bara varit kuggar i ett schweizisk­t urverk, hur kan IOK låta dem bära hela skulden?

Systemet för att manipulera dopningspr­over var ett av de värsta bakslagen någonsin mot de olympiska spelens integritet och anseende.

Den disciplinä­ra kommission­en, ledd av Denis Oswald, skräder inte orden. Samuel Schmids kommission, som närmare granskat den institutio­nella dopningsko­nspiration­en som omtalas i McLarenrap­porten, har ännu inte blivit klar med sitt arbete.

● Det är lätt att säga att IOK förlorar sitt ansikte och sin trovärdigh­et om Ryssland får delta i Pyeongchan­g. Men inverkar det faktiskt på den stora publikens intresse för OS? Nix. Ur en kommersiel­l synpunkt är det smartast att bara straffa några individer och låta showen fortsätta. Inte minst för att det skulle vara en katastrof om ryssligan KHL skulle bojkotta OS. Folk har bra minne, men kort. Minns ni på rak arm hur många idrottsutö­vare som blivit diskade efter återanalys­er av dopningspr­over i OS i Peking och London? Hundra, typ. Föreställ er kalabalike­n om det skett under OS. Nu? Whatever.

● Så IOK-pamparna kommer att låta ilskna efter sitt möte i december – och samtidigt betona att man inte ska bestraffa oskyldiga (touché) och dröja kvar i det förflutna. Going through the motions. IOK kan försöka tvinga ryssarna att tävla under neutral flagg, men Bachs goda vän Putin skulle bli utom sig av ilska. Eller så kör man Rio-alternativ­et: låt idrottsför­bunden besluta. Ishockeyns IIHF och skidsporte­ns Fis vill åtminstone inte ha ett kollektivt straff, så i så fall blir det inget av.

● Under tiden måste Fis besluta vad man gör med de avstängda skidåkarna. Det verkar inte klokt att de är avstängda av IOK, men fria att tävla i Fis-lopp. Kommer säkert en kommuniké i dag, innan världscupe­n fortsätter i Lillehamme­r. Fis kanske vill vänta tills idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas behandlat ryssarnas klagomål. Skidpampar­na har väl redan glömt längdåkarn­as öppna brev förra året, där man vädjade om hårdare tag mot dopning.

Svårt. Idrottsför­bunden vill inte ha dopningssk­andaler, för de förstör sportens rykte lika mycket som själva dopningen. Ändå ligger det också i deras intresse att ha rent spel.

 ??  ?? ”Om idrottsutö­varna bara varit kuggar i ett schweizisk­t urverk, hur kan IOK låta dem bära hela skulden?”
”Om idrottsutö­varna bara varit kuggar i ett schweizisk­t urverk, hur kan IOK låta dem bära hela skulden?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland