Hufvudstadsbladet

Finlandiav­innaren: ”Lär er svenska, töntar”

- HBL

Finlandiav­innaren Juha Hurme drar en lans för svenskan i sitt tacktal.

Författare­n Juha Hurme, som får årets Finlandiap­ris för sin roman Niemi, bjöd på en överraskni­ng i sitt tacktal på Nationalte­atern på onsdagen.

Hurme inledde talet med att var- na för att människan är på väg att förstöra vår planet. Han sade bland annat att människans inverkan på klimatet och miljön hotar förvandla ”denna apornas planet till en okänd himlakropp”.

Hurme talade varmt för konst och vetenskap som de enda verktyg som möjliggör utveckling­en från apstadiet till människa.

Mot slutet av sitt tal bytte Hurme plötsligt språk från finska till svenska. Han prisade svensksprå­kiga författare för att de ”lärt honom det man måste känna till för att kunna vinna ett Finlandiap­ris”. Hurme lyfte särskilt upp poeten Elmer Diktonius (1896–1961).

”Tsekatkaa till exempel Elmer Diktonius, om ni inte tror mig, tse- katkaa jo tänään, han är så suverän!”, sade Hurme, som blandade språken friskt. Hurmes slutkläm löd så här: – För er, som inte förstod vad jag nyss sa, har jag ett enkelt råd: lär er svenska, töntar! (Opetelkaa ruotsia, juntit!). Er världsbild öppnas på ett förunderli­gt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland