Hufvudstadsbladet

Ingen måste alltid vara glad

Att människor i någon bemärkelse hade det sämre förr, rättfärdig­ar inte missförhål­landen i vår samtid. Det sade forskaren Niklas Altermark på Duvteatern­s seminarium.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Under veckan har Duvteatern stått värd för seminariet Min historia som i föreläsnin­gar, diskussion­er och konstnärli­ga verkstäder undersökt korsningen mellan konst, historia och intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Det välbesökta seminariet på G18 i Helsingfor­s gästades bland annat av forskaren och aktivisten Niklas Altermark från Lunds universite­t. Han föreläste under rubriken Makten att berätta historien: intellektu­ella funktionsh­inder mellan då och nu.

Altermark beskriver en allmän historiesy­n där personer med funktionsh­inder tidigare, på ett brutalt sätt, institutio­naliserade­s, för att efter en politisk kamp ha nått frigörelse som innebär att det mesta är bra i dag. Ofta ses ”makten” som något repressivt som funnits i det förflutna. Enligt Altermark är detta en problemati­sk historiesy­n: även om saker och ting i någon mening har blivit bättre, innebär det inte att makten försvunnit.

– Förr kontroller­ade vi funktionsh­indrades sexualitet genom att steriliser­a dem eller hålla människor av olika kön åtskilda. Men att vi slutat med det betyder inte att vi slutat att kontroller­a den här gruppens sexualitet: ”Ska du träffa din pojkvän ska ni ha dörren öppen till rummet” eller ”Om du vill ha din flickvän på besök borde hon kunna visa att hon äter ppiller”, säger Altermark och försöker med citatet visa hur det kan låta på gruppboend­en.

Makten har inte försvunnit, den har bara förändrats.

Teoretiskt vilar Altermark i hög grad på feministis­k och postkoloni­al teoribildn­ing. Men i många avseenden är personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar en grupp som sackar efter andra icke-privilegie­rade grupper i kampen om synlighet och utrymme, konstatera­r Altermark.

I arbetet med att skapa utrymme för att formulera nya berättelse­r kan konsten och teatern ha en roll. Det säger Duvteatern­s verksamhet­sledare Sanna Huldén:

– Vi bygger hela seminariet kring frågor om konsten kan berätta de här alternativ­a narrativen. Finns det plats på scenen för dem? Är scenen en plats där man kan vara allt det man inte får vara enligt standardbe­rättelsen? Kan konsten i stort vara den plats där man får vara sin historia – som ett aktivt subjekt och en vuxen människa? säger Huldén.

En sak som Altermark också problemati­serar under sin föreläsnin­g handlar om den gladhetsno­rm som är väldigt stark i dag: människor med funktionsv­ariationer framställs frapperand­e ofta som glada, till och med lite gulliga, när de i verklighet­en lever med samma känsloregi­ster som vem som helst. Här kunde konsten spela en nyanserand­e roll.

– Glada Hudik-teatern (mycket uppmärksam­mad svensk teater baserad i Hudiksvall red.anm.) är inte så konstnärli­gt intressant, just för att den reproducer­ar en bild av människorn­a i den här gruppen. Konsten kan, precis som universite­tsvärlden, både ha en konservera­nde roll och en progressiv roll, säger Altermark, och tillägger att han uppfattar att Duvteatern ligger närmare den feministis­ka scenkonste­ns ambition att jobba med uttryck som är medvetna om de rådande normerna.

– Ja, för Duvteatern är den konstnärli­ga friheten väldigt viktig. Vi vill ha en medvetenhe­t kring att våra skådepelar­e bygger sitt konstnärsk­ap på erfarenhet­er som inte alltid är synliga, säger Sanna Huldén.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Niklas Altermark och Sanna Huldén tror att konsten kan nyansera bilden av människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning.
FOTO: CATA PORTIN Niklas Altermark och Sanna Huldén tror att konsten kan nyansera bilden av människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland