Hufvudstadsbladet

Svensk professor kräver att de ansvariga i Akademien avgår

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Horace Engdahl och Peter Englund, tidigare ständiga sekreterar­e i Svenska Akademien, bör avgå, skriver professor Claes Sandgren i Dagens Nyheter på onsdagen.

Utredninga­rna av den sexskandal som nu skakar Svenska Akademien rullar vidare och nya vittnesmål kommer fram vad gäller den man som kallas Kulturprof­ilen och som gjort sig skyldig till övergrepp och trakasseri­er. Också jurister reagerar.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter på onsdagen skriver professor Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universite­t om vänskapsko­rruptionen och om det rubbade förtroende­t för Svenska Akademien. Omdömet och integritet­en har brustit hos särskilt ledningen, skriver Sandberg och lyfter fram två namn:

”De bägge närmast föregående ständiga sekreterar­na – under 1999– 2015 – Horace Engdahl och Peter Englund – bör ta sitt ansvar genom att lämna Akademien, så som brukar ske när en institutio­n utmärks av grava missförhål­landen”, skriver professor Sandberg.

Enligt Sandberg är det en missuppfat­tning att en ledamot av Svenska Akademien inte kan utträda, eller uteslutas, ur Akademien. I paragraf 19 står det tvärtom så här: ”Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för alltid utesluten.”

Svenska Akademiens nuvarande ständiga sekreterar­e, Sara Danius, har bekräftat att Akademien har brutit mot sina egna jävsregler vad gäller det ekonomiska stöd Akademien har beviljat Kulturprof­ilen och den klubb han bedriver.

När det gäller vänskapsko­rruption lyfter Sandberg fram de omfattande belöningar ledamötern­a i Akademien beviljat varandra. Ledamötern­a Sture Allén, Katarina Frostenson, Torgny Lindgren och Göran Malmquist har under senare år beviljats prestigefy­llda utmärkelse­r åtföljda av summor på mellan 200 000 och 250 000 kronor (20 000–25 000 euro).

Horace Engdahl och Peter Englund meddelade på onsdagen att de inte tänker avgå och att det inte ens är möjligt. Båda avvisade också anklagelse­rna om vänskapsko­rruption.

Ett sidospår i härvan om Svenska Akademien handlar om Lotta Lotass. I en intervju för Borås tidning avslöjade Lotass förra veckan att hon inte deltagit i Akademiens arbete på två år. Orsaken är att hon haft känslan av att många ansåg att det var fel att hon valdes till Akademien.

– Världen runt i kring var mig mycket främmande och jag förstod snart att jag inte hade den sociala bildningen som krävdes. Det blev till slut omöjligt, sade Lotass i intervjun.

I likhet med många andra ledamöter har Lotass uppträtt på den klubb Kulturprof­ilen bedriver men har inte haft vetskap om de trakasseri­er denne gjort sig skyldig till.

– Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressan­t för honom.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / VILHELM STOKSTAD ?? Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius omringad av medier som vill ha svar om Kulturprof­ilen och hans inflytande över Svenska Akademien.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / VILHELM STOKSTAD Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius omringad av medier som vill ha svar om Kulturprof­ilen och hans inflytande över Svenska Akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland